Suomalaiset perunalastuvalmistajat ovat ottaneet ruotsalaistutkimustentulokset hyvin vakavasti vastaan.
– Olemme täysin yllättyneitä tuloksista.Käynnistämme omalta osaltamme tutkimukset mahdollisimman pian, sanoomarkkinointijohtaja ROBERT SALMELIN Taffel-tuotemerkkiä markkinoivastaChips Abp:sta.

– Nyt tarvitaan malttia. Meillä fast food -bisnes on aivan toista luokkaakuin Yhdysvalloissa tai Keski-Euroopassa. Esimerkiksi USA:ssasnacks-tuotteita kulutetaan 12 kiloa henkeä kohti vuodessa, kun meilläluku on kaksi kiloa. Kahden kilon vuosikulutuksesta perunalastujen osuus on arvioltanoin 60 prosenttia. Mittasuhteet ovat aivan toista luokkaa, sanooSalmelin.

Taffel-sipsit tehdään Ahvenanmaalla kotimaisesta perunasta friteeraamallane kasviöljyssä. Perunalastut edustavat suurinta osaa yhtiönsnacks-tuotteista. Toistaiseksi ei ole tietoa, mitkä perunalastut ovatolleet kohututkimuksessa mukana.

Estrella tutkii myös

Perunalastut sisältävät runsaasti energiaa mutta myös terveellisiäravinteita. Perunalastuthan ovat perunaa, joista on poistettu vesi. Suurinosa alkuperäisistä ravinteista jää lopputuotteeseen.
– Suhtaudummeerittäin vakavasti kaikkeen, mikä liittyy elintarvikkeidenturvallisuuteen, kertoo Estrellaa markkinoivan Oy Kraft Foods Finland Ab:ntoimitusjohtaja PETER SCHULMAN.

-Nyt täytyy selvittää, mistä on kyse. Miten akryyliamidia syntyy kotona jateollisuudessa, eli koko prosessin toiminta on selvitettävä. Näyttääsiltä, ettei öljyllä ole asian kanssa mitään tekemistä. Teemme tässäyhteistyötä elintarvikeliiton ja alana viranomaisten kanssa, Schulmansanoo.

Kraftin tuotteissa käytetään niinikään vain kasvipohjaista palmuöljyä.Lastujen suolapitoisuus on ainoastaan noin 1,5 %. Suola on lastujenpinnalla, jolloin se antaa niille ominaisen maun. Suomessa perunalastujenosuus koko tuoteryhmässä on poikkeuksellisen suuri, yli 50 prosenttia.

Hemilä rauhoittaa

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajana kesäkuussa aloittava KALEVIHEMILÄ:”Teollisuuden osalta koetamme selvittää mistä tuo akryyliamidisyntyy ja mistä valmistusprosesseista se tulee. Koko ketju käydään läpi.”

– Elintarvikeliitossa selvitetään parhaillaan missä laboratorioissatutkimuksia voitaisiin tehdä ja miten analyysitoiminnat saataisiinmahdollisimman nopeasti liikkeelle. Olemme teollisuudessa valmiina siihen,että tätä uutta ainetta ryhdytään teollisuuden omavalvonnassa seuraamaan,Hemilä sanoi.

Hemilän mukaan tällä hetkellä ei ole tarkoitus käynnistää mitäänsyöntirajoituksia tai säännöksiä.

-Meillä on kyllä aikaa kaikessa rauhassapaneutua asiaan ja tutkia miten voimme edetä, Kalevi Hemilä rahoitteli.

Jaa artikkeli