Ahvenmaalaisen tutkimusaseman kasvihuoneessa viljellään perunoita Vappuasilmällä pitäen. Perunat kasvavat turveruukuissa ilman lannoitteita jakasvinsuojeluainetta.
– Perunoista tulee oikein kauniita ja hyviä, sanooULLA BOMAN. Ainoa mitä perunoille annetaan on vesi. Perunat kasvavatkuitukatteen alla. Neliömetrille sijoitetut neljä ruukkua voivat tuottaakahdesta jopa kahteen ja puoleen kiloon uutta perunaa.

Rakennuspuhallin pitää huolen, ettei lämpötila laske yöllä pakkasenpuolelle. Ulla Bomann uskoo, että menetelmän avulla ei ole mitään ongelmaatuottaa kauppaperunaa Vapuksi. Ilman suuria investointejakasvatusmenetelmä voi hänen mukaansa olla kannattava keino tuottaakapealle erityisryhmälle suunnattua erikoistuotetta.

Ahvenanmaalaiset perunanviljelijät ovat viime vuosina vähentäneetvarhaisperunan viljelyä pelloillaan, koska perunantuonti eteläisestäRuotsista on kasvanut voimakkaasti. Ahvenanmaalaiset perunantuottajatvoivat vastata tähän kehitykseen varhaisella kasvihuoneperunalla.

Lemillä istutettiin 7. huhtikuuta

Varhaisperunan istutukset avomaalle ovat alkaneet niin Turun saaristossa kuin manner-Suomessakin. Lemillä istutettiin ensimmäiset perunat sunnuntaina 7. päivänä huhtikuuta, kertoo toimitusjohtaja Ismo Lensu Lemin Peruna Oy:stä.

– Kyllä nämä meidän isännät sotkevat perunan maahan hyvin aikaisin. Jos olisimme Lounais-Suomen saaristossa, he varmaan kävisivät istuttamaan jo helmikuussa, naurahtaa Lensu.

– Kylvösten päälle on vedetty harsot jouduttamaan ja suojaamaan satoa. Uutta perunaa odotetaan heti kesäkuun alussa.

Jaa artikkeli