Kaupunkien läheisyydessä on viljelty iät ja ajat Suomessa, joten maataloudellisella maankäytöllä on paikkansa kaupunkikuvan historiallisissa kerrostumissa. FM Sami Tantarimäen väitöstutkimuksen mukaan urbaani maatalous näkyy yhä niin pihapuutarhoina, viljelypalstoina, siirtolapuutarhoina, peltoina, avomaaviljelminä, kauppapuutarhoina, parvekepuutarhoina kuin joutomaiden tarjoamana maankäyttöpotentiaalinakin.
Suomessa yhteiskunnallisen kehityksen perusteella urbaanin maatalouden olemassaoloon, laajuuteen ja muotoon ovat vaikuttaneet ja yhä vaikuttavat kaupungin laajenemistapa ja laajenemistarkoitukseen soveltuvan maan hankinta, toisen maailmansodan jälkeinen asutustoiminta, pula-aikojen ruoantarve, muuttoliike maalta kaupunkeihin, virkistysaluetarve, maisemanhoito, perinteiden vaaliminen sekä kiinnostus ruoan alkuperään ja laatuun. Näiden lisäksi väitöstutkimuksen esimerkkikaupungeissa Turussa ja Seinäjoella urbaanin maatalouden ilmenemisessä korostuvat lisäksi kaupungin ikä, sijainti, alueellinen ja valtakunnallinen asema, koko ja viljelykulttuuri.
Urbaanit aatepuutarhat
Urbaanin maatalouden muodoista suurin osa on maatalousperustaisia tai maaseudullakin esiintyviä. Suoremmin kaupungistumiseen kytkeytyvät siirtolapuutarhat ja koulukasvitarhat eli ”aatepuutarhat” ovat nekin kehittyneet jo hyvissä ajoin ennen voimakasta kaupungistumista. Turun esimerkin perusteella vanhoissa ja suuremmissa suomalaisissa kaupungeissa urbaani maatalous eli laajuudessaan kulta-aikaansa 1940- ja 1950-luvuilla, minkä jälkeen kaupungistuminen on vähitellen syrjäyttänyt ja pirstonut kaupunkitaajamaa ympäröivää maataloudellista maankäyttöä siirtäen perinteisen maaseudun ja maatalouden yhä pidemmän keskusetäisyyden taakse.
Turussa ja Seinäjoella viime vuosien kehitys osoittaa, että perinteinen maatalous viljapeltoineen joutuu vastaisuudessakin antamaan tilaa kaupungistumiselle. Viljelyn erikoistuminen tai investointien suuruuskaan eivät välttämättä estä muutosta, mistä kohdekaupungeista esimerkkinä mainittakoon siirtolapuutarhakeskustelu sekä kaupunkikuvassa havaittavat kasvihuoneiden luurangot ja vanhat maatalousrakennukset. Pihapuutarhaviljely puolestaan tulee säilymään kaupunkikuvassa niin kauan kuin pientaloja on olemassa ja niitä rakennetaan.
Ravintopolitiikasta eettiseen ruoantuotantoon
Kaupungin ja maaseudun vuorovaikutus on Tantarimäen mukaan kehittynyt kaupungin ja maaseudun elämäntapojen rinnakkainelosta näiden elämäntapojen sekoittumisen tuomiin ongelmiin ja siitä edelleen rinnakkaiselon tavoitteluun. Vastaavasti kuluttajan ja ruoantuotannon välinen yhteys on kulkenut läheisyydestä eriytymisen kautta rinnakkaiselon tavoitteluun; Kestävän kehityksen mukainen ajattelu sekä kuluttajan kiinnostuminen ruoan laadusta, soveltuvuudesta, terveellisyydestä, turvallisuudesta, etnisyydestä sekä perinne- ja nostalgia-arvoista ovat lisänneet jälleen kiinnostusta omavaraiseen ja paikalliseen ruoantuotantoon.
Paikallista ruoantuotantoa suosivan ajattelun myötä ruoantuotanto näyttäisi kulkevan kehää, mutta toki kehitys tuo aina jotakin uutta tullessaan ainakin liikkeelle panevan ideologian muodossa. Kun nyt puhutaan kuluttajavetoisesta kehityksestä ja eettisistä valinnoista, niin 1940-luvulla kyse oli ravintopolitiikasta ja jokapäiväisestä leivästä. Yhteiskunnalliseen tilanteeseen kytkettynä kyse on hyvien ja huonojen aikojen vaihtelusta. Nyt elämme hyviä aikoja.
Turun yliopiston viestintäsähköposti: viestinta@utu.fipuhelin: (02) 333 5909, 333 5979, 333 6225telefax: (02) 333 6310www.utu.fi/viestinta
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Osuinpa kävelylenkilläni mansikkapaikalle keskellä kaupunkia. Helsinkiläiskerrostalojen sisäpihalle oli istutettu luonnonkivilohkareen viereen reheväksi kasvustoksi rönsyillyttä ahomansikkaa (Fragaria vesca). Myöhemmin kesällä siellä kukkii mm. punahattuja. Koristeheinät täydentävät niittyvaikutelmaa. Miten hienoja kasveja vaikkapa maanpeittotehtäviin kotoisten luonnonlajiemme joukosta löytyykin! Ahomansikka esimerkiksi on kestävä kasvi, jota värittävät ensin valkeat kukat ja sitten punainen sato. Syksymmällä lehdistössä näkyy ruskan sävyjä. Hyvässä
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen tähdentää syyskuussa Euroopan komission kanssa aloitettavien neuvotteluiden Etelä-Suomen vakavien vaikeuksien tuen jatkosta olevan Suomen maataloudelle äärimmäisen tärkeät. – Rajan syveneminen pohjoisen ja etelän maataloustuotannon välillä olisi kestämätön. Tilanne, jossa etelä olisi kansallisten tukien ulkopuolella on vältettävä, painotti Koskinen Farmari-maatalousnäyttelyn avajaisissa Hä-meenlinnassa torstaina 1.8. pitämässään puheessa. – Euroopan unionin maatalouspolitiikan välitarkasteluun
”EU:n maa- ja kalatalousasioista vastaava komissaari FRANZ FISCHLEResitteli tänään maatalousreformin väliarviota Helsingissä Säätytalollapidetyssä kutsuvierastilaisuudessa. Maatalouspoliittisen seminaarin olivatjärjestäneet maa- ja metsätalousministeriö ja Euroopan komission Suomenedustusto. Fiscler valoi öljyä laineille ja sanoi reformin tähtäävän luomaansuotuisammat puitteet viljelijöille harjoittaa elinkeinoaan. Fischlerinmukaan komission esitys uudeksi tukijärjestelmäksi käytännössä hyödyttääsuomalaisia viljelijöitä. -Haluamme kilpailukykyisemmän ja ympäristöystävällisemmänmaataloussektorin. Haluamme ottaa huomioon eläinten hyvinvoinnin, haluammeturvallista
Farmari Suomen Maatalousnäyttely alkaa huomenna torstaina Mikkelissä. Nelipäiväinen näyttely Mikkelin raviradan alueella on vuoden suurin kotimainen maatalousalan tapahtuma. Pääosissa ovat suomalainen ruoka, maatalouden osaaminen sekä vireä ja elinvoimainen maaseutuyrittäjyys. Näyttelyyn odotetaan 85 000 kävijää. Varsinaisen näyttelyn lisäksi avoinna on 23 retkikohdetta Itä-Suomesta. Farmarin kotieläinosastolla näkee maatilan asukkeja lypsylehmistä alpakoihin ja työnäytöksissä tutustutaan hevosenkengän taontaan sekä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.