Toukokuun kasveiksi valitut kylmänkukat ja lamohietakirsikka viihtyvät auringon paahteessa ja pärjäävät vähällä vedellä. Maata tehokkaasti peittävä lamohietakirsikka nautiskelee kevätauringosta hiekkaisilla rinteillä ja puhkeaa valkoisiin kukkiin toukokuun puolivälissä. Kylmänkukat availevat sinisiä nuppujaan kivikoissa heti lumien sulettua.
Lamohietakirsikka kiipeilee rinteillä
Lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa) on maanpeittopensas, joka leviää nopeasti kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla. Se menestyy vettä läpäisevässä maassa jopa Lapissa VI-vyöhykkeellä asti, jos talvella riittää lunta kasvin suojaksi. Parikymmentä senttiä korkea kasvusto koostuu ylöspäin kasvavasta lehdistöstä ja maanpintaa myöten suikertavista jäykistä ruskeista varsista. Himmeänvihreät lehdet puhkeavat toukokuussa ja muuttuvat syksyllä punaisiksi. Kukinta alkaa noin viikon kuluttua lehtisilmujen avautumisesta, yleensä toukokuun puolivälissä. Runsas kukinta kestää pari viikkoa, minkä jälkeen kasvi tuottaa harvakseen kiiltäviä punamustia luumarjoja.
Lamohietakirsikan versot kasvavat yli metrin mittaisiksi eivätkä juurru maahan. Ne kannattaakin istuttaa katteeseen noin metrin välein. Saksien kanssa ei tarvitse hyöriä joka vuosi. Terveille lamohietakirsikoille riittä leikkaus muutaman vuoden välein.
Kivikossa kukkivat kylmänkukat
Jos kevät on aikainen ja lumikin sulaa vauhdilla, kylmänkukat (Pulsatilla) aloittavat kukintansa jo huhtikuussa. Tänä vuonna niiden kukintaa ajoittuu toukokuulle asti.
Kylmänkukat viihtyvät aurinkoisissa kukkaryhmissä, joissa on hiekansekainen tai ojitettu, 20-40 senttiä syvä kasvualusta. Tärkeää on, että maa kuivuu nopeasti sateiden jälkeen. Luonnossa kylmänkukat kasvavat niukkaravinteisilla mäntykankailla.
Pihamullassa kylmänkukkamätäs kasvaa 20-30 senttiä korkeaksi. Koristeelliset siemenet hopeisine haituvineen kehittyvät heti kukinnan jälkeen. Myös kasvin lehdet ovat pitkä- ja vaaleakarvaisia. Hitaasti leviäviä taimia istutetaan 16 neliömetriä kohden. Paalumaisen pääjuuren vuoksi kylmänkukkia on vaikea jakaa.
Suomessa suosituin kylmänkukka on siniviolettikukkainen tarhakylmänkukka (Pulsatilla vulgaris), jonka lajikkeisiin kuulu myös muutama tummanpunainen ja valkoinen muoto. Kukat ovat isoja kasvin kokoon verrattuna, lehdet tillimäisen kapealiuskaisia.
Kangasvuokkoa (Pulsatilla vernalis) kasvatetaan taimitarhoilla vain vähän. Luonnossa se kasvaa rauhoitettuna lähinnä Itä-Suomen harjumaisemissa. Kangasvuokolla on valkoiset terälehdet ja talvehtivat leveäliuskaiset lehdet.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Toukokuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukeväästä kukkivat, raikkaan valkokukkaiset virpiangervot ja vuokot. Molemmat ovat erittäin talvenkestäviä ja helppohoitoisia puutarhakasveja. Nopeakasvuiset ja runsaasti versovat virpiangervot soveltuvat kukkiviksi aidanteiksi ja suojapensaiksi aurinkoisille tai puolivarjoisille pihoille. Monivuotiset vuokot istutetaan mieluiten puolivarjoon paksuun multakerrokseen. Virpiangervo vanhimpia koristepensaitamme Virpiangervo on yksi vanhimpia koristepensaitamme. Idänvirpiangervoa (Spiraea chamaedryfolia) kasvatettiin Suomessa jo 1800-luvulla.
Viileässä säässä alkaneen toukokuun nimikkokasveiksi on valittu lumipalloheisipensas ’Pohjan Neito’ ja heti alkukeväästä villisti kukkivat pienenpienet pitkäpalot. ’Pohjan Neito’ ei nimensä mukaisesti kylmää karsasta, vaan pärjää hyvin aina Rovaniemen korkeudella asti. Viileässä selviävät myös pitkäpalot, joiden havunvihreät, noin 10 sentin korkuiset lehtimättäät voivat hangen suojassa tai havupeitteen alla säilyä vehreinä yli koko talven. Kuukauden kasvit
Toukokuun 2010 nimikkokasvit ovat tuohituomi ja kevätkaihonkukka. Molemmat kukkivat toukokuussa. Pikkupuihin luettavalla tuohituomella on valkoiset kukat, kun taas maata myöten suikertavalla kevätkaihonkukalla on taivaansiniset kukat. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Aniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään
Orvokit (Viola cornuta) ovat kevään ensimmäisiä kasveja, joita voi istuttaa ulos jo huhtikuussa. Ne kestävät jopa viiden asteen pakkasia. Orvokki menestyy sekä aurinkoisilla että varjoisilla kasvupaikoilla, mutta kaikkein helteisimpiä paikkoja on syytä välttää. Se vaatii runsasta kastelua, mutta ei siedä jatkuvaa märkyyttä. Pitkäksi venähtänyt kasvusto voidaan uusia leikkaamalla se lyhyeksi. Kuihtuneet kukat poistetaan. Pistokaslisätty daalia
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.