Toukokuun 2010 nimikkokasvit ovat tuohituomi ja kevätkaihonkukka. Molemmat kukkivat toukokuussa. Pikkupuihin luettavalla tuohituomella on valkoiset kukat, kun taas maata myöten suikertavalla kevätkaihonkukalla on taivaansiniset kukat. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry.
Aniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.
Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.
Tuohituomi on nopeakasvuinen, 5–10 metriä korkea pioneeripuu. Se menestyy auringossa tai puolivarjossa vyöhykkeillä I–VI eli Rovaniemellä saakka. Tuohituomi elää keskimäärin noin 60-vuotiaaksi Suomen kaupunkipuistojen olosuhteissa.
Kevätkaihonkukan (Omphalodes verna) taivaansiniset kukat täplittävät puiden alustoja ja perennapenkkien reunamia usein jo huhtikuun lopussa. Tänä vuonna kukinta siirtyi selvästi toukokuun puolelle paksun lumipeitteen vuoksi. Tuoksuttomat pikkukukat muistuttavat väriltään ja kooltaan kosteikoissa viihtyviä lemmikkejä.
Maanpeiteperennaksi sopiva kevätkaihonkukka leviää mullan pintaa myöten kasvavilla pitkillä versoilla, ja sen lehdistö kohoaa vain 10 sentin korkeuteen. Kevätkaihonkukka viihtyy parhaiten puolivarjoisilla paikoilla ja suojassa kuivattavilta tuulilta. Istutusalueen on lisäksi hyvä jäädä talven ajaksi lumen peittoon.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Toukokuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukeväästä kukkivat, raikkaan valkokukkaiset virpiangervot ja vuokot. Molemmat ovat erittäin talvenkestäviä ja helppohoitoisia puutarhakasveja. Nopeakasvuiset ja runsaasti versovat virpiangervot soveltuvat kukkiviksi aidanteiksi ja suojapensaiksi aurinkoisille tai puolivarjoisille pihoille. Monivuotiset vuokot istutetaan mieluiten puolivarjoon paksuun multakerrokseen. Virpiangervo vanhimpia koristepensaitamme Virpiangervo on yksi vanhimpia koristepensaitamme. Idänvirpiangervoa (Spiraea chamaedryfolia) kasvatettiin Suomessa jo 1800-luvulla.
Viileässä säässä alkaneen toukokuun nimikkokasveiksi on valittu lumipalloheisipensas ’Pohjan Neito’ ja heti alkukeväästä villisti kukkivat pienenpienet pitkäpalot. ’Pohjan Neito’ ei nimensä mukaisesti kylmää karsasta, vaan pärjää hyvin aina Rovaniemen korkeudella asti. Viileässä selviävät myös pitkäpalot, joiden havunvihreät, noin 10 sentin korkuiset lehtimättäät voivat hangen suojassa tai havupeitteen alla säilyä vehreinä yli koko talven. Kuukauden kasvit
Toukokuun kasveiksi valitut kylmänkukat ja lamohietakirsikka viihtyvät auringon paahteessa ja pärjäävät vähällä vedellä. Maata tehokkaasti peittävä lamohietakirsikka nautiskelee kevätauringosta hiekkaisilla rinteillä ja puhkeaa valkoisiin kukkiin toukokuun puolivälissä. Kylmänkukat availevat sinisiä nuppujaan kivikoissa heti lumien sulettua. Lamohietakirsikka kiipeilee rinteillä Lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa) on maanpeittopensas, joka leviää nopeasti kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla. Se menestyy vettä
Toukokuun nimikkokasveiksi on valittu isotuomipihlaja ja imikät. Molemmat kukkivat runsaasti ja näyttävästi suurina kasvustoina vasten alkukevään paljasta maisemaa.Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Moni-ilmeinen imikkä on helppohoitoinen
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.