Torjunta-ainejäämien esiintyminen kasviperäisissä elintarvikkeissa oli vuonna 2002 samaa tasoa kuin aiemmin. Määräystenvastaisten tuotteiden osuus tutkituista oli 4 prosenttia. Enimmäispitoisuuksien ylityksiä oli eniten maahantuoduissa vihanneksissa, pähkinöissä, hedelmissä ja marjoissa sekä teessä.
Elintarvikeviraston vuonna 2000 tekemän tutkimuksen mukaan torjunta-aineiden saanti on vähentynyt 30 prosenttia kymmenen vuotta aiemmin tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Keskimääräiseksi päivittäiseksi saanniksi vihanneksista, hedelmistä ja viljasta arvioitiin 49,9 mikrogrammaa. Suurin osa torjunta-aineista saatiin maahantuoduista elintarvikkeista (91 prosenttia). ADI-arvoihin eli hyväksyttäviin päivittäisiin saantimääriin verrattuna yksittäisen torjunta-aineen saanti oli enimmillään 1.1 prosenttia ADI-arvosta.
Torjunta-ainejäämien valvonnassa otetaan huomioon ruokavalion kannalta keskeiset tuotteet. Lisäksi valvontaa kohdistetaan tunnettujen jäämäongelmien perusteella. Vuonna 2002 erityisenä valvontakohteena olivat lastenruoat ja luomutuotteet.
Torjunta-ainejäämävalvonnassa tutkittiin yhteensä 2 317 näytettä. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (1 842 kpl), loput viljaa (143 kpl) ja prosessoituja elintarvikkeita (332 kpl). Tutkituista tuotteista 60 prosenttia (1 390 kpl) oli EU:n ulkopuolisista eli nk. kolmansista maista peräisin olevia tuotteita. Kotimaisia tuotteita oli 430 ja muista EU-maista peräisin olevia tuotteita 497.
Hedelmistä ja vihanneksista 52 prosenttia sisälsi torjunta-ainejäämiä. Viljoista jäämiä oli kolmasosassa ja prosessoiduista elintarvikkeista viidesosassa näytteistä. Kotimaisista tuotteista 30 prosenttia sisälsi torjunta-ainejäämiä, muista EU-maista peräisin olevista tuotteista jäämiä sisälsi 62 prosenttia ja kolmasmaatuotteista 45 prosenttia. Näytteistä 91 (3,9 prosenttia) oli määräystenvastaisia eli niissä todettiin sallitun enimmäispitoisuuden ylittävä määrä jäämiä. Näistä 52 näytettä oli kolmasmaatuotteita ja 39 muista EU-maista peräisin olevia tuotteita. Kotimaisista tuotteista ei todettu enimmäispitoisuuksien ylityksiä.
Hedelmistä ja vihanneksista todettiin 89 eri torjunta-aineen jäämiä. Enimmäispitoisuuden ylityksiä oli 26 torjunta-aineen osalta. Viljoista todettiin vain viiden aineen jäämiä. Luomutuotteista otetuissa näytteissä (141 kpl) jäämiä löydettiin kolmesta tuotteesta. Lastenruokia tutkittiin 66 kpl, joista yhdessä jäämäpitoisuus oli yli enimmäisrajan eli 0,01 mg/kg. Luomutuotteita ja lastenruokia koskevista tutkimustuloksista on tiedotettu tarkemmin huhtikuussa 2003. Vuoden aikana tehtiin EU:n komissiolle neljä RASFF-ilmoitusta (Rapid Alert System for Food and Feed).
Kun satunnaisnäytteenotossa todetaan enimmäispitoisuuden ylitys, tavaranhaltijaa kielletään myymästä mahdollisesti jäljellä olevia saman tavaraerän tuotteita. Jatkossa kyseiset tuotteet siirretään tehostettuun näytteenottoon. Tehostetussa valvonnassa määräystenvastaiseksi todetut tuotteet määrätään hävitettäväksi. Tehostetussa valvonnassa tuotteiden uusista tuonti-/tuotantoeristä otetaan näytteitä niin kauan, että niiden määräystenmukaisuudesta saadaan riittävä varmuus.
Elintarvikeviraston vuonna 2000 tekemän tutkimuksen mukaan torjunta-aineiden saanti on vähentynyt 30 prosenttia kymmenen vuotta aiemmin tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Keskimääräiseksi päivittäiseksi saanniksi vihanneksista, hedelmistä ja viljasta arvioitiin 49,9 mikrogrammaa. Suurin osa torjunta-aineista saatiin maahantuoduista elintarvikkeista (91 prosenttia). ADI-arvoihin eli hyväksyttäviin päivittäisiin saantimääriin verrattuna yksittäisen torjunta-aineen saanti oli enimmillään 1.1 prosenttia ADI-arvosta.
Vuoden 2002 valtakunnalliset valvontatulokset on koottu Elintarvikeviraston julkaisuun 6/2003 (Pesticide Residue Monitoring in Finland – 2002). Tiedot löytyvät myös Elintarvikeviraston kotisivuilta, www.elintarvikevirasto.fi
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Suomessa käytetään torjunta-aineita lähinnä maataloudessa ja puutarhataloudessa. Torjunta-ainekaupan arvo oli vuonna 2004 n. 50 milj. € ja valmisteiden myyntimäärä oli n. 4.000 tn. Tästä määrästä suurin osa oli maataloudessa käytettäviä rikkakasvien torjunta-aineita (66 %). Suomessa käytetään muihin Euroopan maihin verrattuna hyvin vähän torjunta-aineita. – Suomalaiset vilja- ja puutarhatuotteet ovat kuluttajille turvallisia, eivätkä sisällä enimmäismääriä ylittäviä
Viime vuonna tutkituista kasviperäisistä elintarvikkeista lähes puolet sisälsi torjunta-ainejäämiä. Yli sallitun enimmäismäärän niitä oli kuitenkin vain viidessä prosentissa tutkittuja elintarvikkeita. Elintarvikeviraston mukaan enimmäismäärien ylityksistä ei aiheutunut akuuttia terveysvaaraa kuluttajille. Kaikkiaan viime vuonna tutkittiin 2171 kasviperäistä elintarviketta, joisa etsittiin 199 eri torjunta-aineen jäämiä. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (1584 kpl), loput viljaa (137 kpl)
”Mansikkapunkki on mansikan pahin tuhoeläin, jonka runsas esiintyminen voi muodostua todelliseksi ongelmaksi ja aiheuttaa kasvuston kitumista sekä huomattavia sadon menetyksiä. Viime talvena mansikkapunkit talvehtivat hyvin koko Suomessa ja punkkeja on esiintynyt kasvustoissa tänä kesänä runsaasti. Mansikkapunkkien hallinnassa on tärkeää yleinen viljelyhygienia, jatkuva kasvuston tarkkailu, terveen taimimateriaalin käyttö sekä viljelykierron nopeuttaminen. Mansikkapunkin imennän oireita on silminnähtävissä
Lahden ja Lohjan kaupungit jatkavat yhteistyötään Roundupin kanssa jättiputkien hävittämiseksi. Nyt alkaneella kaudella on hyvät pohjat jättiputkien hävitykselle: Lohja hävittää jättiputkia neljättä vuotta ja Lahti aloittaa toisen vuoden hävitystyön myös yksityisten omistamilta mailta. Tuotepäällikkö Reija Niemi Transmeriltä on tyytyväinen yhteistyöstä, josta karttuu koko ajan tietoa jättiputken hävittämisen tehokkuudesta. Tavoitteena on hävittää jättiputki kokonaan Lohjan ja
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.