Sipulit ovat sydäntalven herkkuja, joiden avulla ruokiin saadaan lisämakua. Sipulin makuvaikuttaja, umami, korostaa muidenruoka-aineiden makuja. Useimmat keitot, piiraat ja jauheliharuoat saavatsopivaa lisämakua sipulista. Raakana kirpeähköt sipulit puolestaanmaustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa mätejä ja blinejä. Hitaastihaudutettuina sipulit makeuttavat parhaimmat pataruoat. Alkavalla viikolla (19.1.-25.1.) vietetään Sipuliviikkoa.
Sipulit ovat varsin värikäs ja monimuotoinen perhe. Suomalaiset syövätedelleen valtaosan sipuleistaan perinteisinä kepasipuleina. Keltasipuli onperussipuli, joka sopii kaikkeen ruoanlaittoon ja on myös edullista jaterveellistä syötävää.
Punasipuli kuuluu myös kepasipuleihin ja on lyhyessäajassa tullut suosituksi ruoan raaka-aineeksi. Punasipuli on monen mielestähiukan miedompi kuin keltasipuli. Pääasiallinen syy käyttää punasipuliaruoanlaitossa on kuitenkin tämän kasviksen värikkyys. Punainen väri on ilosilmälle, mutta kertoo myös sen, että tämä kasvis sisältää paljon terveyttäedistäviä antioksidantteja. Pitkään haudutettavissa ruoissa väri haalistuu,mutta vaikutukset säilyvät hyvinä.
Vihreitä sipuleita ovat purjo, ruohosipuli ja niin sanottu kevätsipuli,joita kaikkia saa nykyisin lähes ympäri vuoden. Purjosipulin maku paraneekypsennettäessä ja se sopii mietona sipulina erittäin hyvin kala- jaäyriäisruokiin, keittoihin ja piiraiden täytteeksi. Ruohosipuli jakevätsipuli raikastavat sellaisenaan salaatteja, mutta sopivat myöskevyesti kypsennettyinä esimerkiksi itämaisiin wokkiruokiin tai keittojenmausteiksi.
Lähes valkoisia sipuleita ovat hopeasipuli, valkosipuli ja jättisipuli.Näistä jättisipulin tarjonta on talvella vähäistä. Hopeasipulia käytetäänkuten tavallista keltasipulia. Sitä suositaan muun muassasäilyketeollisuudessa. Jättisipuli on parhaimmillaan raakana niin sanottunasalaattisipulina.
Ryvässipuli ja salottisipuli ovat jakautuvia, kynnellisiä sipuleita.Voimakasaromisen ryvässipulin tarjonta on valitettavan vähäistä.Salottisipuli on maultaan miedompi ja kypsyy nopeasti, mistä syystä sitäsuositaan kastikkeissa.
Yli viisi kiloa sipulia vuodessa
Suomalaiset syövät keskimäärin 5,6 kiloa sipuleita henkeä kohti vuodessa.Valkosipulia syödään vajaa 0,3 kiloa henkeä kohti vuodessa. Sipulin suosioon kasvanut moniin muihin kasviksiin verrattuna selvästi nopeimmin. Enitenon lisääntynyt punasipulin kulutus.
Kotimaista kelta- ja punasipulia saadaan ympäri vuoden, sillä sipulienvarastointi onnistuu nykyisin hyvin. Sen sijaan purjosipulit ja monet muuterikoissipulit ovat kevättalvisin pääosin tuontituotteita. Kevätsipuleitaja ruukussa kasvatettuja ruohosipuleita saadaan myös kotimaisina ympärivuoden.
Kotioloissa kelta- ja punasipuleita kannattaa säilyttää keittiön pöydälläastiassa käyttövalmiina pieniä määriä. Isompien määrien säilyttämiseenotollisin paikka on kuiva ja viileä noin 10 asteen huonetila. Jääkaapissa,kosteassa ja muovipussissa säilytettäessä sipulit lähtevät helpostiitämään.
Sipulit ovat hyvää ja terveellistä syötävää. Sipulin sulfidipitoiset öljytavaavat tukkoisia hengitysteitä ja helpottavat flunssaista oloa. Sipulintehokkain antioksidantti, kversetiini, puolestaan ehkäisee virusten jabakteerien hyökkäyksiltä. Lisäksi sipulin suojaravintoaineiden epäillääntutkimustiedon pohjalta ehkäisevän sydän- ja verisuonitautien syntymistä jasyöpäsairauksia.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Sipuli saa jakamattoman suosion sekä ruoan makua arvostavilta että niiltä, jotka painottavat ruoan hyviä terveysvaikutuksia. Ilman sipulia ei tule toimeen kotikokki eikä huipputason keittiömestari. Sipuli antaa ruoalle sielun. Sipulia kannattaa käyttää vaihdellen ja yhdistellen erilaisia sipuleita. Viikolla 4 (21. – 27.1. 2008) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Sipuliviikkoa. Suomalaiseen ruokakulttuuriin sipuli on kuulunut vuosisatojen ajan. Sipulia
Ruoanvalmistus alkaa lähes aina sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia edes huippukokki ei selviä. Vaihtele ja yhdistele kotikokkauksessakin eri sipulilaatuja, koska juuri sipuleista ruoka saa täyteläisyyttä ja maut syvyyttä. Sipulit pyöristävät ja täydentävät ruoka-aineiden ominaismakuja. Joskus ne tuovat ruokaan myös vastamakuja ja uusia sävyjä. Kaiken lisäksi sipulit edistävät terveyttä.Kelta-, valko- ja punasipulin tuntevat kaikki. Purjo ja ruohosipuli
Sipulit ovat sydäntalven herkkuja, joiden avulla ruokiin saadaan lisämakua. Sipulin makuvaikuttaja, umami, korostaa muiden ruoka-aineiden makuja. Useimmat keitot, piiraat ja jauheliharuoat saavat sopivaa lisämakua sipulista. Raakana kirpeähköt sipulit puolestaan maustavat salaatteja, hernekeittoa tai vaikkapa mätejä ja blinejä. Hitaasti haudutettuina sipulit makeuttavat parhaimmat pataruoat. Viikolla 4 (19.-25.1.04) vietetään sipuliviikkoa. Sipulit ovat varsin värikäs ja monimuotoinen perhe.
Sipuliviikolla (24.–30.1.) nautitaan kipakoista talvisäistä ja ulkoilun jälkeen maistuvista sipuliruuista. Suosi keltasipulin ohella myös muiden sipulien käyttöä. Keltasipuli on edelleen käytetyin sipulimme, vaikka sen rinnalla suosiotaan ovat viime vuosina kasvattaneet värikäs ja koristeellinen punasipuli sekä aromaattinen, erityisesti ranskalaisen keittiön rakastama salottisipuli, joka tuodaan meille pääosin Etelä-Euroopasta. Sipulia valitessa huomioi ruoan muut raaka-aineet, niiden maku sekä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.