Salaattikasvien ja yrttien valikoima on monipuolistunut viime vuosina selvästi ja tarjoaa jokaiselle herkuttelijalle erilaisia makujen ja tuoksujen yhdistelmiä. Syksyään voi piristää esimerkiksi sekoittamalla päivittäin erilaisen salaatin, jossa raaka-aineita vaihtamalla maut, värit ja rapeusmuuttuvat. Viikolla 43 (21. – 27.10.2002) vietetään Ruukkuvihannesviikkoa.
Suomalaiset syövät reilut neljä kiloa salaatteja vuosittain henkeä kohti. Tuoreita yrttejä käytetään sen sijaan huomattavasti vähemmän, vain vajaa 200 grammaa henkeä kohti vuodessa. Yrttien ja salaattikasvien kulutus on suurinta keväällä ja kesällä, mutta vähenee syksyn kuluessa. Kuitenkin syksyllä salaattien ja yrttien sisältämät suojaravintoaineet olisivat meille suomalaisille erityisen tarpeellisia. Näiden kasvisten avulla voidaan keventää ja maustaa syksyllä muutoin raskaampaan suuntaan muuttuvaa ruokavaliotamme. Salaattien sisältämät suojaravintoaineet auttavat muun muassa jaksamaan pimenevässä syksyssä.
Kolmen tyypin sinfonia
Salaattisinfonia syntyy yhdistämällä kolmen erityypin salaatteja keskenään ja maustamalla lopputulos yrtein tai yrttiöljyllä. Tarvittaessa kirpeyttä ja makeutta salaattiin saadaan esimerkiksi vadelma- tai balsamico-etikalla ja hunajalla. Parhaimmillaan salaattisinfoniassa on aistittavissa samanaikaisesti pientä terävyyttä ja makeanpehmeitä perusmakuja.
Jokaisella on mahdollisuus säveltää itse oma sinfoniansa ystäville, perheelle tai vaikkapa omaksi iloksi! Sinfonia rakennetaan kolmesta peruselementistä: väristä, rapeudesta ja aromista. Heleänvihreä, pehmeä keräsalaatti luo taustan, perusvireen tulevalle värileikille. Väriä lisätään muun muassa punaisilla tammenlehti-, Lollo Rosso-salaateilla tai muilla kasviksilla.
Rapeutta seokseen tuovat jää-, jäävuori- ja roomansalaatti. Varsinainen makuaines syntyy esimerkiksi basilikasta tai sinappisen makuisesta rucolasta. Mukavaa kirpeyttä sinfoniaan tuovat puolestaan voimakas punasalaatti tai miedompi friseesalaatti. Uutuutena markkinoille on tullut cocktail-salatti, jossa on yhdistettynä valmiiksi kahta eri salaattia samassa ruukussa, jolloin pienemmänkin sinfonian luominen onnistuu entistä helpommin.
Ruukkuvihannesviikon yllätykset
Kotimaiset Kasvikset ry:n ruukkuvihannesviikon resepteissä ”Piristävässä perunasalaatissa”, ”Rucolapestolla kuorrutettu kalassa” ja ”Makeassa yrttismoothiessa” salaatti- ja yrttiaineksia on yhdistelty muihin ruokaraaka-aineisiin uusilla tavoilla. Jos lähikaupastasi ei löydy aina ohjeissa mainittuja yrttejä tai salaatteja, antavat reseptit mahdollisuuden säveltää ruukkuvihannesviikon resepteistä omia yhdistelmiä. Tuoreet yrtit sopivat useimmiten korvaamaan toisiaan. Ruoka saa silloin uuden maun ja useimmiten uusia ystäviä.
Rucolapestolla kuorrutettu kala4 lohi- tai kirjolohifileen palaa (á n. 150 g)
· Mittaa kaikki rucolapeston raaka-aineet monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi massaksi. Peston voi valmistaa myös sauvasekoittimella korkeassa ja kapeassa kulhossa. · Mausta ripauksella mustapippuria, muskottipähkinää ja tarvittaessa myös suolalla. · Levitä sose kalapalojen pintaan ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle. · Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa kala perunasoseen tai vihreän salaatin kanssa.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan. Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
Salaattien suosiota on kasvattanut se, että viljely ruukussa mahdollistaa herkuttelun tuoreilla salaateilla myös talvella, jolloin avomaasalaattien tarjonta hiipuu. Ruukkusalaattien etuna ovat tuoreus ja pidempi säilymisaika, jonka mahdollistaa myynti kasvatusruukussa. Ruukkusalaatit tulivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä. Ruukkusalaatit ovat olleet pohjoismaalaisia erikoisuuksia, joiden viljely on laajentunut täältä myös muualla maailmaan aina eteläiselle pallonpuoliskolle asti. Kuluttajat suhtautuvat uusimman Taloustutkimus
Nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä kasvualustan ravinnepitoisuuksia tutkitaan yleisesti maa- ja puristenesteanalyysien avulla, mutta kasvien lehtien, hedelmien, kukkien, varsien ja juurien tutkiminen on yleistä vain alan tutkimuslaitoksissa ja käytännön koeviljelmillä. Monet lannoitukseen liittyvät asiat ovat selvinneet minulle vähitellen tutkittuani lähes 30 vuotta erilaisten kasvualusta-analyysien ravinnepitoisuuksien vaikututusta kasvien puutos- ja myrkytysoireisiin erilaisia kasvianalyysejä hyväksikäyttäen. Ihmisen ravitsemukseen pääsin paneutumaan toden
Antioksidanttivaikutukset eivät näytä olevan yrttien sisältämien fenolisten yhdisteiden mahdollisten terveyshyötyjen takana, tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa todetaan. Fenolisten yhdisteiden terveyshyödyt voivat välittyä jonkin muun mekanismin kautta. Proviisori Anna Nurmen väitöstyössä tutkittiin salviaa, timjamia, rosmariinia ja kahta oreganolajiketta, jotka sisältävät runsaasti fenolisia yhdisteitä. Kaikki yrttiuutteet toimivat antioksidantteina käytetyissä koeputkimalleissa, mutta aktiivisuusjärjestys vaihteli menetelmittäin. Ainakin osa oreganon fenolisista yhdisteistä imeytyi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.