Siirry sisältöön

Vanhoissa, tiheään rakennetuissa puukaupungeissa tulipalot aiheuttivat usein mittavaa tuhoa. Vähitellen 1800-luvulla alettiin suunnitella uusia, turvallisempia ja nykyaikaisempia kaupunkeja. Niin Nurmeksessakin, jonne kaavoitettiin viimeisimpien suositusten mukainen kauppala lähes asumattomalle niemelle Pielisen ja Nurmesjärven väliin parin kilometrin päähän kirkonkylästä. Kun kirkonkylä paloi vuonna 1891, lähti kauppala rakentumaan vauhdikkaasti, vaikka kirkonkyläkin rakennettiin lopulta uudelleen.

Kauppalasta kehittyi vähitellen Nurmeksen keskus, vaikka liikekeskuksen laajempi osa onkin Porokylässä, joka on ollut kirkonkylän nimitys palosta lähtien. Keskeiset kaupungin ainekset sijaitsevat nykyisin kauppalassa: rautatie- ja linja-autoasema, tori, kirkko, virastotalo ja kaupungintalo.

Tästä pihasta löytyy pihakanala ja kaadettuun koivuun tehty tähystysmaja.

Suomi-filmin tunnelmaa

Nurmeksen kauppala on tänä päivänä loistoesimerkki empiren ruutukaavasta. Kadut ovat leveät ja puiden reunustamat, jotta tuli ei pääse leviämään. Lisäturvaksi kortteleiden keskelle jätettiin palosolat, jotka ovat nykypäivän empirekaupungeissa harvinaisia. Nurmeksessa ne ovat säilyneet, samoin kuin Raahessa, mutta kaupungeista, jotka ovat kokeneet suuremman rakennuspaineen, palosolat ovat hävinneet. Siinä missä talot on rakennettu kadunvarsille, ovat palosolat pihojen takapäädyissä; solia reunustavat punaiset piharakennukset somasti.

Kauppalan, tai nykyisin Vanhan kauppalan, ilme on säilynyt yhtenäisenä ja rakennuskanta on lähes kokonaan puutaloja. Puu-Nurmes onkin suojeltu kokonaisuus. Piharakennuksiakin on vielä kattavasti. Ruutukaava tekee kaupungista avaran, ja puurivit tuovat juhlavuutta. Tienvarsipuina on koivuja, mistä tulee viehättävä ja luonnollinen tunnelma. Etenkin alkukesän heleä vihreys järvimaisemassa viehättää kuin vanha Suomi-filmi.

Korkealla kannaksella sijaitsevasta kauppalasta on mahtavat näkymät järville. Suuri osa asukkaista saa nauttia järvi- ja vaaramaisemasta ikkunoistaan ja puutarhastaan käsin. Pihat ovat suuria, vain harva tonteista on lohkottu pienemmiksi osiksi. 

Palosolat ovat Nurmeksessa tallella. Ne toimivat vehreinä jalankulkureitteinä.

Pihoihin tutustumaan

Nurmeksessa on aktiivinen joukko vanhan talon kunnostajia, jotka ovat perustaneet Vanhan Kauppalan asukasyhdistyksen. Yhdessä Nurmeksen kaupungin kanssa yhdistys järjesti ensimmäisen avoimien ovien päivän viime vuonna. Päivän aikana pääsee vierailemaan monissa yksityiskodeissa ja -pihoissa. 

Puu-Nurmeksen pihoja leimaa jyrkkyys, sillä useimmat niistä sijaitsevat harjun jommalla kummalla kyljellä. Pihoja kierrellessä saa hyviä ideoita rinnepihaan. Yhdessä on johdettu vesi syöksytorvesta putkea pitkin alempana pihalla olevaan vesisäiliöön. Siitä saa hanan avaamalla täytettyä kastelukannun viereisen kasvimaan kastelua varten – huomattavasti helpompaa kuin kömpiä ylös alas jyrkkää rinnettä. Toisessa pihassa on lähes pystysuoran reunan rapautuminen estetty villiviinin voimalla.

Kauppalan pihoilla saa ihailla tunnelmallisia pihasaunoja, kekseliäitä kasvimaita ja ansareita, pihakanalakin löytyy. Rakennusten ja aitojen kehystämät pihapiirit valloittavat perinteikkyydellään. Lehtimajat, keinut ja perinneperennat sopivat tunnelmaan täydellisesti. 

Harjun hiekkaperäisessä maassa ruohovartiset kasvit talvehtivat hyvin etenkin, kun lumipeite on yleensä paksu. Taimistoihin on matkaa, joten kasvien hankkiminen ei aina ole yksinkertaista. Porokylän rautakaupasta löytyy jotakin, mutta moni harrastaja kasvattaa kasvit siemenestä itse tai hankkii niitä paikallisen puutarhayhdistyksen jäsenten kesken. 

Pihojen välillä voi lepuuttaa silmiään satumaisen komeissa järvi- ja vaaranäkymissä.
Rentukka kukkii Pielisen rannassa kauppalan satamassa.
Mainos – sisältö jatkuu alla

Tutustu Oma PIHA -lehteen

Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.

Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *