Monet luonnonkukat aloittavat parhaillaan kukintaansa. Siro kukkakimppu kahvipöydällä tai terassin pieleen sijoitettu suuri maitotonkka täynnä koiranputkia on osa kesäjuhlien idylliä. Kestävimmät kimput poimitaan aamulla nuppuisina.
Luonnonkukatkin saa kestämään maljakossa useita päiviä, kun valitsee oikeita kasveja ja kerää kukat viileällä säällä. Keskipäivän auringossa kasvit haihduttavat paljon vettä. Tällöin niiden johtosolukkoihin syntyy poiminnan yhteydessä helposti ilmakuplia ja kukat nuutuvat maljakossa. Virkeimmillään kukat ovat aamulla, jolloin niiden nestetasapaino on kunnossa. Paras aika kerätä luonnonkukkia on pilvipoudalla heti kasteen kuivahdettua.
Kimpun kukat löytyvät pihalta ja luonnosta
Maljakossa kestäviä lajeja ovat esimerkiksi kielot, koiranputket, apilat, siankärsämöt, kissankellot ja keltamatarat. Mesiangervon hattaramaiset kukinnot sen sijaan lakastuvat maljakossa nopeasti. Ruohovartisten kukkien keskellä runsautta luovat pihlajan ja syreenin kukkivat oksat.
Luonnonkukkia voi omien mieltymystensä mukaan sekoittaa myös pihan perennojen ja pensasruusujen kanssa. Muhkeimmat ryhmäruusut ja pionit saattavat kuitenkin tukahduttaa hentojen luonnonkukkien herkkyyttä. Kesäisten kimppujen näppäriä ja riittoisia aineksia ovat lupiini, töyhtöangervo ja vuorikaunokki.
Virpiangervojen ja norjanangervojen pitkillä kukinnoilla voi luoda kimppuun näyttävää ilmavuutta. Riippakoivun siroja latvoja tai pikkutalvion pitkiä versoja voi kieputtaa pesäksi kimpun ympärille. Valuvan laahuksen kimppu saa muutamalla villiviinin varrella.
Kukkakimpun keräämisessä pätevät jokamiehen oikeudet. Useimmat pihan ja lähiluonnon kasveista eivät kärsi muutaman kukkavarren keräämisestä. Jotkut jopa innostuvat entistä runsaampaan kukintaan. Harvinaiset ja rauhoitetut kasvit, kuten kämmekät, ovat asia erikseen. Yleistäkään kasvia ei saa kerätä samalta paikalta ylenpalttisesti, koska ahkera kerääminen voi johtaa kasvin häviämiseen kyseiseltä kasvupaikalta.
Jotain tuoksuvaa, jotain vihreää…
Kukkien herkkyys korostuu, kun kimpussa on myös vihreitä lehtiä. Omalla pihalla kasvava kanukka tai tammi ei kärsi muutaman pienen oksan leikkaamisesta. Myös syreenien herttamaiset lehdet raikastavat kimppuja. Marjakuusen tummat neulaset ovat oiva vastakohta valkoisille kukille, mutta esimerkiksi hopeasalavan lehdet lakastuvat välittömästi.
Kokeilemalla voi löytää kotipihalta ja metsiköistä loistavia kimppuaineksia. Kielon lehdistä voi koota pienelle kimpulle soman pieluksen. Sananjalat korvaavat mökkikimpuissa kukkakauppojen nahkalehden ja päivänliljojen lehdistä tulee levennettyjä karhunheiniä. Suuren lattia-asetelman voi rakentaa vaikkapa raparperin lehtien keskelle. Hetken kuluttua kuunliljan lehdet ovat kotifloristin iloksi kasvaneet suuriksi ja niiden avulla voi loihtia kimpuille siistit vihreät kaulukset.
Itse kerätty sekakimppu ei kaipaa virkisteitä, jotka on suunniteltu viljellyille leikkokukille. Kukat kestävät kauan, kun ne laitetaan heti keräämiseen jälkeen veteen odottamaan kimpuiksi sitomista.
Kun kimppu on sidottu tiukasti kiinni, varsiin leikataan veitsellä vinot imupinnat, ja kimppu asetetaan maljakkoon raikkaaseen veteen. Lisäaikaa kimppu saa, jos maljakon vesi vaihdetaan päivän, kahden välein ja samalla varsiin leikataan uudet imupinnat. Ja kun kimppu osoittaa kuihtumisen merkkejä, voidaan lähteä keräämään aineksia uuteen kesäiseen sommitelmaan.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Tyrnin viljelyn suurin pullonkaula on marjan poiminnan hankaluus. Tyrnin poiminnan Suomenmestarin tittelistä kisataan ensimmäistä kertaa 13.9.2003 Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla, Ruukissa. Tarkoituksena on poimia mahdollisimman paljon kauppakelpoista, ehjää ja roskatonta marjaa tyrnipensasta vioittamatta. Kilpailussa on sarjat sekä yksilö- että joukkuetasolla. Joukkuekilpailussa joukkueen koko on 3 henkeä. Kilpailu järjestetään Ruukin maaseutuoppilaitoksella pidettävien Luomu- ja tyrnimarkkinoiden yhteydessä. Kilpailupaikalla voidaan
Harjun Oppimiskeskuksessa Virojoella on tyrnin havaintotarha, jossa seurataan noin kymmenen lajikkeen kehittymistä ja satoa sekä poimintaominaisuuksia. – Tyrni on ollut hyvin helppo kasvatettava. Suurimmat ongelmat ovat olleet maan pinnan hoidossa, kun meillä ei ole käytössä mustaa katetta estämässä rikkaruohoja. Versotautia ei toistaiseksi ole esiintynyt, kertoo puutarhaopettaja Jyrki Korhonen. Harjussa on sekä kotimaisia että venäläisiä lajikkeita.
Tämän sivuston Uutiset-palstalla on 5.2.2013 päivätty juttu otsikolla ”Kaupalliseen marjanpoimintaan kaivataan pelisääntöjä”, missä ilmaistaan tarve saada lähinnä ulkomaisille poimijoille koulutuksen kautta paremmat tiedot ja ohjeet jokamiehenoikeuksien perusteella tapahtuvaan luonnonmarjapoimintaan. Pieniä kahnauksiahan on esiintynyt jonkin verran, kun ulkomaalaisia on ilmaantunut paikallisten asukkaiden tutuille marjamaille. Vaikka metsissä pyöriikin vuosittain muutamia tuhansia lähinnä thaimaalaisia, maastoon jää edelleen valtavasti
Mustikasta saatiin viime vuonna keskimääräistä runsaampi sato ja sitä poimittiin myyntiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kaikkiaan kolme miljoonaa kiloa. Tämä käy ilmi luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulotiedustelusta (MARSI), jossa ovat mukana tärkeimmät marja- ja sienikauppaa harjoittavat yritykset. Poimintatuloa mustikasta kertyi koko maassa 4,1 miljoonaa euroa eli luonnonmarjoista eniten. Mustikan terveysvaikutukset ja myös sen hyvät vientimahdollisuudet
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.