Taimistoviljelijät ry:n nimeämät elokuun nimikkokasvit ovat peittopaju ja punahattu, molemmat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Peittopaju ’Tuhkimo’ (Salix x aurora) on uusi rentoversoinen ja matala pensas, joka on kuitenkin jo osoittautunut niin kestäväksi, että Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on myöntänyt sille FinE-tunnuksen. Kaunopunahattu (Echinacea purpurea) on keskikesästä pitkälle syksyyn kukkiva perenna, joka tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Vajaan metrin korkuisen kasvin kukat muistuttavat lierihattua liilanpunaisine tai valkoisine laitakukkineen.
Verraten uusi peittopaju ’Tuhkimo’ on matala, kestävä ja hyvin maanpinnan peittävä pensas. Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskus valitsi sen FinE-lajikkeeksi paljolti kiiltävän, tummanvihreän lehdistönsä vuoksi, ja koska se menestyi hyvin peittopensastutkimuksessa kaupunkien viheralueilla. Se oli jo parin vuoden kuluttua istutuksesta lähes kahden metrin levyinen.
Vain 40–50 cm korkea peittopaju sopii pihoille, puistoihin ja liikennealueille suuriksi ryhmiksi. Se verhoaa rinteen ja muut paikat, joissa nurmikon hoito olisi hankalaa. Peittopaju menestyy lähes koko Suomessa vyöhykkeillä I–VI(VII). Versot ovat koristeellisen punaruskeat. Lehdet puhkeavat Etelä-Suomessa toukokuun puolivälissä. Vaatimattomat ”pajunkissat” avautuvat miltei samaan aikaan.
Jotta ’Tuhkimo’ peittäisi kasvupaikkansa mahdollisimman pian, se kannattaa istuttaa valoisalle tai kevyesti varjoisalle paikalle, jolloin lehdistöstä tulee tuuhein. Peittopajua ei tarvitse leikata juuri koskaan, eikä sillä ole pahoja kasvintuhoojia. Kasvualustan tulee olla mieluiten hikevä, mutta muutoin peittopajulle kelpaa tavallinen keskiravinteinen peruskalkittu maa.
Punahattu kukkii koko syyskesän
Aurinkoisessa perennapenkissä lepattaa takuuvarmasti isoja perhosia, kun kukkien joukkoon istuttaa muutaman punahatun. Perhosharrastajien mukaan punahatut ovat erinomaisia päiväperhosten mesikasveja. Lisäksi punahatut kukkivat poikkeuksellisen kauan keskikesästä syksyyn, sillä yksittäinen kukinto pysyy auki keskimäärin 32 vuorokautta!
Kaunopunahattu on komein punahattulaji vajaan metrin korkuisine varsineen ja kukkineen, jotka ovat 10–12 senttiä leveät. Kukat kestävät maljakossa kauniina jopa kaksi viikkoa, kun varret leikataan kukkien avauduttua täysin. Liilanpunaisten tai valkoisten laitakukkien keskellä kohoaa oranssinruskea, piikkimäinen ”kupu”, jonka voi hyödyntää myöhemmin kuivakukkakimpuissa.
Punahatut ovat kotoisin Pohjois-Amerikan preerialta. Niinpä ne istutetaan myös meillä aurinkoiseen kukkapenkkiin, joka on kalkittu ja lannoitettu perusteellisesti. Alustan tulee läpäistä hyvin vettä, sillä talvimärkyys tuhoaa taimet. Punahatut kannattaa suojata havuilla talveksi, jos lunta kertyy penkin päälle niukalti.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Vaikka nyt on vielä hanget korkeat nietokset, aurinko kuitenkin pilkistelee jo silloin tällöin. Eli kevättä on ilmassa lumikinoksista huolimatta ja auringon lämpö tuntuu kasvoilla. Ensi kesän kasvivalintoja on hyvä miettiä jo nyt ja hankkia vaikkapa mieluisia siemeniä ikkunalaudalle itämään. Itse olen tykästynyt perinteisiin perennoihin. Perinneperennat ovat vanhoja kotimaisia kantoja ja näin ollen ne ovat sopeutuneet
Elokuun nimikkokasveiksi on valittu nauhukset ja pensasmustikka. Keltakukkaiset nauhukset ovat loppukesän näyttävimpiä perennoja. Nauhukset houkuttelevat kukkiinsa runsaasti päiväperhosia. Pensasmustikka puolestaan alkaa tuottaa satoa. Sen marjat ovat nyt kypsymässä parhaimmilleen. Jos elokuun nimikkokasveja ei vielä pihasta löydy, niitä voi halutessaan istuttaa vaikka heti. Astiataimien istuttaminen käy vaivattomasti keväästä myöhäiseen syksyyn asti. Nauhusten, Ligularia, suku on moni-ilmeinen.
Elokuun kasveiksi on valittu matala, pitkään kukkiva pallohortensia sekä loppukesästä runsaaseen kukkaan puhkeava syysleimu. Vanhat rakastetut leimulajikkeet pitävät pintansa pihojen suosikkeina vuosikymmenestä toiseen, vaikka uusia lajikkeita tulee kauppaan vuosittain. Yhtä lailla pidetty on pallohortensia, jonka pyöreät kukkapallot ja lehdet ovat tänä vuonna runsaiden sateiden ansiosta kasvaneet tavallista suuremmiksi ja näyttävämmiksi. Pallohortensia viihtyy kevyessä varjossa Pallohortensia
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.