Elintarvikelainsäädännön muutokset helpottavat itse viljeltyjen kasvisten myyntiä. Kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan esimerkiksi paikalliselle vähittäismyymälälle ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. Myöskään maatilojen vähäisestä kasvisten, marjojen ja hedelmien suoramyynnistä ei enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta.
Ylitarkastaja Pirjo Korpela maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että kotitarveviljelijä voi myydä itse tuottamiaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä kotona tai torilla.
– Tuotteita saa toimittaa myös paikalliseen vähittäismyyntiin. Esimerkiksi itse viljeltyjä uusia perunoita voi myydä paikalliselle vähittäiskaupalle. Myös oman omenasadon myyminen tai lahjoittaminen paikalliseen päivä- tai vanhainkotiin on mahdollista. Samat mahdollisuudet koskevat myös luonnonvaraisia marjoja ja sieniä.
– Alkutuotannon tuotteiden jatkojalostusta lainsäädännön helpotukset eivät koske. Esimerkiksi hillojen tai mehujen valmistuksesta on ilmoitettava kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle, muistuttaa Korpela.
Maatilojen ei enää tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta, jos omia alkutuotannon tuotteita myydään pienimuotoisesti suoraan kuluttajille. Tuottaja voi myös itse myydä tuotteitaan torilla. Alkutuotantoon lasketaan kuuluvaksi alkutuotannon tuotteiden toimittaminen seuraavaan elintarvikehuoneistoon, joko jatkojalostukseen tai vähittäismyyntiin.
Elintarvikelain muutoksen tarkoituksena on vähentää elintarvikealan toimintaan liittyvää byrokratiaa ja lisätä joustavuutta. Valtioneuvoston asetuksessa eräistä elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäisistä toiminnoista (VNa 1258/2011) säädetään eräiden alkutuotannon ja elintarvikehuoneistojen toimintojen osalta, milloin toiminta on niin rajoitettua, että valvonnassa voidaan noudattaa kevyempää menettelyä.
Kotitarveviljelijä voi myydä omia tuotteitaan ilman viranomaisille tehtävää ilmoitusta. Kotitarveviljelijä voi myydä itse tuottamiaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä kotona tai torilla. Tuotteita saa toimittaa myös paikalliseen vähittäismyyntiin. Esimerkiksi itse viljeltyjä uusia perunoita voi myydä paikalliselle vähittäiskaupalle. Myös oman omenasadon myyminen tai lahjoittaminen paikalliseen päivä- tai vanhainkotiin on mahdollista. Samat mahdollisuudet koskevat myös luonnonvaraisia marjoja ja
Elintarviketurvallisuusviraston eli Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen kertoo, että myynti- ja välitysketjuun kuuluvan toimijan vastuulla on,että tieto mansikan oikeasta alkuperämaasta välittyy viljelmältä kuluttajalle. – Kuluttajan kannattaa ostaa mansikoita ainoastaan sellaisesta myyntipaikasta, jossa mansikan alkuperämaa on selkeästi merkitty myyntikylttiin, rasioihin tai laatikoihin. Matilainen korostaa, että mansikkapakkauksiin on tehtävä selkeät merkinnät alkuperämaasta,pakkaajasta ja laatuluokasta. – Toimijan on valvontaa
Porin Preiviikissä kuivakukkia viljelevä TUULA ARVELA katsoo, että kuivakukkien markkinointi on muuttunut. – Kukkakaupoissa asetelmia tehdään kuivakukkien sijaan enemmän silkkikukista ja kuivakukkien päämenekki tapahtuukin syksyn markkinoilla. Joillakin isoilla tukuilla voi olla kuivakukkien myyntiä. – Kuivakukat pitävät aina tietyn suosionsa, sillä niillä on omat kuluttajansa. Kysynnän kasvuakin varmaan tulee, mutta ei tiedä koska. Sen aika näyttää,
Vuonna 2012 kerättiin ennätysmäärä mustikkaa ja puolukkaa. Poimintatulojakin kertyi huipputulos. Yli puolet myyntiin tulleesta marjasadosta kerättiin Itä-Suomen alueelta. Sienisato sen sijaan jäi viileiden säiden ja sateisuuden vuoksi heikoksi. Tiedot selviävät Maaseutuviraston teettämästä MARSI-tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, joka keräsi tiedot marja- ja sienialan yrityksiltä. Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa ennätykselliset 25,3 miljoonaa euroa. Vastaava luku
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.