Lehtivihannesten nitraattipitoisuus kohoaa talvella helposti yli 3 000 milligrammaan kiloa kohti, kun sallittu raja-arvo on 4 500 milligrammaa per kilo. Karkkilalaisen Novalabin mittausten mukaan ero luomutuotteisiin on suuri: tavanomaisesti tuotetussa salaatissa on satakertainen määrä nitraattia verrattuna luomusalaattiin. Luomusalaatissa on nitraattia vain 16 – 36 milligrammaa kilossa.
Eviran kahden vuoden takaisissa mittauksissa rucolasta löydettiin jopa yhdeksän gramman eli 9 000 milligramman pitoisuuksia kiloa kohti. Myös pinaatin nitraattiarvo ylitti EU-suositukset. Jäävuorisalaatissa puolestaan oli melko vähän nitraattia.
Hyvä, paha nitraatti
Nitraattia syntyy luonnonvalon ja lannoitteiden vaikutuksesta. Tehotuotannossa lannoitteet nopeuttavat salaatin kasvua, mutta kerryttävät samalla nitraatin osuutta.
Vaikka nitraatin haitoista puhutaankin, muistuttavat niin EFSA kuin Evirakin, että kasvisten syömisen hyödyt ovat suuremmat kuin nitraatin haitat. Ruotsissa vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan nitraatilla on myös verenpaineen säätelylle hyödyllisiä vaikutuksia. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Joidenkin tutkimusten mukaan nitraatilla on myös syöpää ehkäisevä vaikutus.
Jos 60-kiloinen aikuinen syö päivässä 70 grammaa tavanomaisesti tuotettua salaattia, hän saa suositellun päiväannoksen. Suomalaiset syövät Eviran erikoistutkijan Juha Laakson mukaan kuitenkin niin vähän salaattia, että jäävät alle kymmeneen prosenttiin suurimmasta hyväksyttävästä päiväannoksesta, joka on 3,7 milligrammaa per kilo. Italiassa ylletään keskimäärin 50 prosenttiin raja-arvosta.
Venäjälle kelpaisi vain suomalainen luomusalaatti
Eviran mukaan Venäjä tiukensi heinäkuun alusta vaatimuksiaan kasvinsuojeluaineiden, nitraatin ja nitriitin pitoisuuksista kasvikunnan tuotteissa. Venäjän lainsäädäntö asettaa nyt EU-säädöksiä tiukempia enimmäismääriä muun muassa nitraatille.
Kotimaisen luomusalaatin nitraattiarvot eivät hätyyttele sen paremmin EU:n 1997 asettamia rajoja kuin Venäjän uusia raja-arvojakaan.
Luomusalaatin tuotanto Suomessa on kuitenkin vain kahden isommassa mittakaavassa toimivan kasvihuoneen varassa. Ikaalisten Luomu Oy laajentaa parhaillaan salaattituotantoaan, mutta kolmanneksen lisäys kasvattaa salaatin tuotantoalan vasta 3 000 neliöön.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Nykyaikaisessa kasvihuoneviljelyssä kasvualustan ravinnepitoisuuksia tutkitaan yleisesti maa- ja puristenesteanalyysien avulla, mutta kasvien lehtien, hedelmien, kukkien, varsien ja juurien tutkiminen on yleistä vain alan tutkimuslaitoksissa ja käytännön koeviljelmillä. Monet lannoitukseen liittyvät asiat ovat selvinneet minulle vähitellen tutkittuani lähes 30 vuotta erilaisten kasvualusta-analyysien ravinnepitoisuuksien vaikututusta kasvien puutos- ja myrkytysoireisiin erilaisia kasvianalyysejä hyväksikäyttäen. Ihmisen ravitsemukseen pääsin paneutumaan toden
”OECD:n ennusteiden mukaan vuonna 2050 noin puolella maapallon väestöstä on pulaa puhtaasta juomavedestä. Yhä useammin on todennäköisesti pulaa myös maatalouskäyttöön soveltuvasta vedestä. Suomessa on totuttu ajattelemaan, että meillä ei tarvitse rajoittaa maatalouden vedenkäyttöä. Päinvastainen tilanne on useilla maapallon tehoviljellyillä alueilla, joilla puhtaan kasteluveden saatavuus ja sen käytön rajoitukset rajoittavat tehoviljelyn harjoittamista. Joukkotiedotusvälineet ovat viime vuosien
Viime kesä oli hyvä perunakesä. Se tuotti runsaasti laadukasta satoa, jota riittää kevääseen saakka. Perunaa voi syystä pitää tuoreen lähiruoan ykköstuotteena. Siitä saa täysipainoista ravintoa ja maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan. Viikolla 7 (13.–19.2.) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Perunaviikkoa. Kun peruna on hyvää, se on hyvää ihan sellaisenaan. Aidon maun maistat, kun keität tai höyrykypsennät
Ensimmäiset varhaisperunat tuovat kesän kielelle. Varhaisperunaa ja avomaan ensivihanneksia nostetaankin jo täydellä teholla. Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan varhaisperunaa alettiin juhlia Lounais-Suomen rannikkokaupungeissa 1960-luvulla. Perunasesonki osui samaan aikaan sillilaivojen paluun kanssa, minkä vuoksi uudesta perunasta ja islanninsillistä tuli erottamaton pari. Maalaistaloissa ensimmäisten varhaisperunoiden saaminen pöytään on ollut tärkeä tapaus, mutta muuta yhteisöllistä varhaisperunan juhlintaa ei ole
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.