– Vakaa talvi on edesauttanut sekä tuholaisten että hyötyhyönteisten talvehtimista.Paksu lumikerros vaimentaa lämpötilamuutoksia ja tarjoaa loisto-olot tänne sopeutuneille eliöille, totesi biologi Leena Luoto Oma Piha -messuilla pitämässään esitelmässä, jossa hän pohti, miten kotipuutarhuri voi vaikuttaa oman pihan hyöty- ja haittaeliöiden määrään.
– Ankarat, yli – 35 C-asteen pakkaset ovat toisaalta verottaneet puiden ja pensaiden oksilla talvehtivien otusten määriä. Pohjois-Suomessa pakkasten arvellaan tuhonneen halla- ja tunturimittareiden munia, jotka talvehtivat tuntikoivujen oksistossa.
Luodon mukaan kotipuutarhoissa on monia tulokaslajeja, joille lumi saattaakin tuoda kaivattua suojaa.
– Kevään säät voivat vielä vaikuttaa tuholaisten määrään, mutta puutarhureiden kannattaa olla valppaana, kun päivät lämpenevät kevään edetessä.
– Aikuisena talvehtivat lajit, kuten liljakukot, leppäpirkot ja porkkanakempit lähtevät liikkeelle heti, kun päivät lämpenevät. Toukkina talvehtivat vattukuoriaiset, kirvat ja päivänliljasääsket lähtevät liikkeelle, kun lämpöä on riittävästi.
Luoto antaa kotipuutarhurille hyvään ohjeen. – Tarkkaile ensin, torju sitten. Tällöin ei tule tuhonneeksi pihan hyötyhyönteisiä, mutta tuhoa aiheuttavat eivät pääse liiaksi lisääntymään.
Luoto myöntää, että etanat ja kotilot ovat monen pihan riesa. – Kukkapenkkejä möyhentäessä ja vihannesmaata kunnostaessa löytyy helposti etanoiden ja kotiloiden munia, jotka kannattaa poimia pois ja litistää.
– Liljakukot eivät pääse tekemään tuhojaan, kun lehtien alapinnoille ilmestyvät oranssinpunaiset munat poistetaan mahdollisimman tarkkaan.
Luoto totesi, että ikkunoissa räpiköivät harsokorennot ovat hyötyhyönteisiä, joiden toukat saalistavat kirvoja. – Niiden käyttö olikin ensi askel biologisten torjuntaeliöiden käytössä. Myös kukkakärpäset on syytä jättää rauhaan, niidenkin toukat ovat kirvojen syöjiä.
Lisää tietoa pihan ötököistä saat Leena ja Heikki Luodon kirjoittamasta Oman pihan ötökät – kirjasta. Kirjan voit tilata kätevästi netin kautta alla olevasta linkistä
Luomumansikan viljelytekniikan kehittäminen -hanke toteutettiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa (MTT) Maa- ja metsätalousministeriön mansikkatutkimusohjelman rahoituksella vuosina 2000-2002. Hankkeessa tutkittiin avomaaolosuhteissa luomumansikanviljelyyn sovellettavissa olevia kasvinsuojelumenetelmiä. Koekentät sijaitsivat Mikkelissä, Ruukissa ja Jokioisilla. Hankkeessa tuotettiin myös laaja luomumansikan viljelytekniikkaa ja kasvinsuojelua käsittelevä kirjallisuusselvitys. Tutkitut katteet (mustamuovi, olki, vihermassa, tattarinkuori, havupuun hake, lehtipuun hake, pellavaneuloshuopa ja hake-tattarinkuori-seos) estivät tehokkaasti
Nyt on aika siirtää parvekkeella tai pihalla kesällä kukoistaneet pasuunakukat ja chilit sisälle. Monet arat kasvit selviävät meillä hienosti, kunhan ne saavat viettää talven valoisassa ja viileässä. Sopiva paikka voi löytyä niin kuistilta, vintiltä kuin valoisasta autotallista. Siellä viihtyvät rungolliset kesäkukat, maustekasvit ja monet perinteisistä, kukkivista huonekasveista. Sääennustusten mukaan Suomen yli on lähipäivinä pyyhkäisemässä syksyn
Kesäomenia on jo ehditty napostella jo muutaman viikon ajan. Kesälajikkeita, kuten Valkeaa Kuulasta, Geneva Earlya ja Samoa on ollut kaupoissa jo elokuun lopusta lähtien. Kotipuutarhojen omenia ovat kiusanneet alkukesän sateiden takia omenarupi ja runsaana esiintyvä pihlajamarjakoi. Tuholaisten vioittamat omenat kelpaavat kuitenkin talouskäyttöön. Pihlajanmarjakoi on siirtynyt tänä vuonna omenaan heikon pihlajanmarjasadon takia. Nyt ovat vuorossa syyslajikkeet
Nyt on aika tarkastaa omenapuiden ja marjapensaiden oksat tuholaisten varalta, jos mielii saada ensi syksynä ensiluokkaisen sadon. Varhaisruiskutusten aika on jo ennen silmujen puhkeamista – Etelä-Suomessa otollinen aika alkaa maaliskuussa. Ruiskutuksilla saadaan tuhottua kemppien, kirvojen ja punkkien talvehtimisasteet ennen kuin tuholaiset ehtivät lähteä liikkeelle. Varhaisiin ruiskutuksiin tarvittavat aineet eivät ole myrkyllisiä, joten ne sopivat myös
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.