Esittelin jo viime kerralla muutaman perinneperennan, jotka taatusti menestyvät Pohjois-Karjalan korkeudella. Tässä tulee lisää ihania perennoja. Perinneperennoja on yleensä helppo kasvattaa ja lisätä. Jalostetuilla lajikkeilla saattaa kukkien koko tai värit olla hyvinkin upeita, mutta perinneperennoilla on omat vahvuutensa, esimerkiksi kukan herkkyys, kukinnan runsaus ja hoidon vaivattomuus. Kaikki kukat ovat Pihakuiskaajan puutarhasta. http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/.
Kruunuvuokko (Anemone coronaria) on minulle uusi tuttavuus; hankin ensimmäisen kruunuvuokon viime kesänä ja ihastuin oitis. Kruunuvuokon kukinto on suorastaan maalauksellinen. Kruunuvuokot ovat kauneimmillaan erilaisissa kukkaryhmissä perennojen ja kesäkukkien kanssa tai ruukuissa. Kruunuvuokosta kuulee käytettävän muitakin nimiä, kuten esimerkiksi : tuulikukka, peltolilja ja unikkoanemone . Tieteellinen nimi viittaa tuuleen (Anemos=tuuli) ”Tuulenkukka”. Onkin uskottu, että tuuli aukaisee kruunuvuokon kukinnot. Saas nähdä, miten kruunuvuokoilleni käy, en nimittäin yksinkertaisesti muistanut nostaa mukuloita maasta. Palkitseeko laiskuus, vai mitenhän tässä käy?
Palavarakkaus (Lychnis chalcedonicaon) yksi suosituimmista isoäidin aikaisista perennoista. Palavarakkaus on kiitollinen kasvi; kestävä, helppohoitoinen ja kaunis. Yleensä palavarakkaus voi hyvin saadessaan kasvaa samalla paikalla. Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Palavarakkaus on Suomessa luonnonvaraisena kasvavien käenkukan ja mäkitervakon lähisukulainen. Palavarakkaus, joka saapui Suomeen 1800-luvulla, on palvellut koristekasvina lukuisissa suomalaisissa pihapiireissä, mutta sen lisäksi sen juurissa on saippuankaltaista ainetta, jonka vuoksi kasvia on hyödynnetty pesuaineena.
Kaksivuotinen harjaneilikka (Danthus barbatus) valittiin vuoden 2013 maatiaiskasviksi. Harjaneilikkaa on kasvatettu Suomessa jo 1700-luvun lopulta lähtien, eli kysymyksessä on siis todellinen suomalainen perinneperenna. Harjaneilikka kasvattaa ensimmäisenä vuotena taimen, joka kukkii seuraavana kesänä. Syksyllä kannattaa varistaa kypsyneet siemenet maahan, jolloin varmistetaan kasvin taimettuminen keväällä. Värivaihtoehtoja on useita: valkoisen ja punaisen eri sävyjä. Harjaneilikka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla.
Aurinkonauhus (Ligularia stenocephala). Ihanat nauhukset houkuttelevat pihalle sekä pörriäisiä että perhosia. Loppukesän aurinkoisina päivinä on kiva katsella, kun kauniit perhoset parveilevat nauhusten ympärillä. Nauhukset ovat kookkaita kasveja, kasvukorkeus on 100-150 cm ja ne tarvitsevatkin suuren tilan. Nauhukset menestyvät aurinkoisella. puolivarjoisella tai varjoisalla paikalla, mutta aurinkoisella paikalla niiden vedentarve on suuri. Nauhusten kukinta-aika on heinä-elokuu. Kuvassa on suurimmaksi osaksi aurinkonauhusta, mutta seassa on myös lapinnauhusta.
Syysleimu eli floksi (Phlox paniculata) kukkii aurinkoisilla paikoilla heinäkuun puolella. Leimujen väriloistosta saa nauttia vielä pitkälle syksyyn. Syysleimuja on monen värisiä; puhtaan valkoisesta vaaleanpunaisen ja violetinpunaisen eri sävyihin. Syysleimut pitävät aurinkoisesta tai puolivarjoisasta paikasta. Maan tulee olla läpäisevää ja keski- tai runsasravinteista.
Maatiainen ry valitsi kultapallon (Rudbeckia laciniata) vuoden 2011 maatiaiskasviksi. Kultapallo on hyvin suosittu kasvi puutarhoissa ja maatalojen pihapiireissä. Eikä ihme; kasvi menestyy hyvin niin savi- kuin moreenimaassakin. Kasvi tarvitsee runsaasti vettä ja ravinteita. Kultapallon lisääminen on helppoa eli sitä voidaan lisätä sivuversoista. Kasvin varjopuolena on sen korkeakasvuisuus, minkä vuoksi se vaatii tuentaa kukinta-aikana. Kasvi voidaan pitää tarkoituksella matalana niin että se ei pääse kasvamaan parimetriseksi. Siinä tapauksessa kasvi leikataan alkukesällä lyhyiksi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Kukkivat ruusuorapihlajapuut (Crataegus x media) ilahduttavat nyt kesäkuussa superkerrannaisella kukkamassallaan, jolle tummanvihreät lehdet luovat tyylikkään kontrastin. Ruusuorapihlaja kannattaa istuttaa suojaiselle ja aurinkoiselle paikalle. Paahdettakin tämä ihanuus kestää. Ruusuorapihlaja varttuu korkeimmillaan noin nelimetriseksi puuksi tai pensaaksi. Yleisin lajike on alunperin englantilainen ’Paul’s Scarlet’. Viehättävä tuoksuvatukka (Rubus odoratus) edustaa herkän yksinkertaisterälehtistä vaaleaa pinkkiä. Pensas viihtyy parhaiten kosteuttapidättävässä
Näissä kuvissa jaan seuraavan huhtikuisen kävelylenkin kukkasatoa. Värejä on näkyvissä enemmän, esimerkiksi krookuksia useampaa sävyä sekä posliinihyasinttien vaaleita nuppuja. Pääsiäisnarsissien lisäksi ulos on voinut jo istuttaa ensimmäiset orvokit. Niiden pastellisävyt ja vieno tuoksu ovat omiaan viileähköihin kevätsäihin, silloin ne kukoistavatkin pidempään. Sateensinisistä kevättähdistä pidän paljon, ne ovat runsaslajisen Scilla-suvun aikaisimpia kukkaanehtijöitä. Hauska oli myös nähdä
Pitkään jatkuneiden pakkasöiden takia ainakin pari viikkoa myöhässä ollut kevät on vihdoinkin saanut vauhtia, kun lämpötila näyttää pysyttelevän nyt yölläkin plussan puolella ja päivät ovat olleet melko aurinkoisia, mutta toisaalta vettäkin on välillä ropsauttanut sopivasti. Varsinkin sateiden takia lumet alkoivat sulaa todella ripeästi. Eikä aikaakaan, kun eteläänpäin olevan kukkamaarinteen mullasta työntyneet ensimmäiset krookukset avasivat jo
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.