Oma Piha-lehden numerossa 1/2010 kerroin sanoin ja kuvin naapurin rouvan komeista idänliljoista. Tänä kesänä ilmeisesti vain muutama nuppu avautuu kauniiksi ja isokokoiseksi kukaksi, koska liljakukot vahingoittivat nuppuja pahoin. Samoin kävi jo aiemmin kesällä kukkineille keisarinkruunuille eli ruskoliljoille. Tämä on ensimmäinen kesä, kun sekä liljakukot että lehtokotilot ilmestyivät sankoin joukoin naapurin kukkamaahan.
Liljakukko keisarinkruunun eli ruskoliljan nupulla
Pääasiassa Etelä- ja Keski-Suomessa tavattava liljakukko syö liljakasvien (Liliaceae) heimoon kuuluvia kasveja. Pahimmillaan ne voivat syödä kaikki puutarhan liljat lehdettömiksi. Aikuisten liljakukkojen lisäksi myös liljakasveilla elävä toukka syö lehtiä, kukkia ja siemeniä.
Liljakukkojen vahingoittamia idänliljojen nuppujaSentään ainakin yksi ´Star Gazer´-idänliljan nupuista on avautunut
Se miksi liljakukot ja lehtokotilot ovat päässeet ”mellastamaan” kukkamaassa johtuu siitä, ettei naapuri muuton takia ole enää ollut noukkimassa ötököitä pois. Vieressä, omassa kukkamaarinteessämme emme ole juurikaan havainneet kyseisiä ötököitä, mikä johtuu luonnollisesti siitä, että koko rinne on täynnä havukasveja. Kukkivat kasvit ovat erikseen rinteessä leveissä ruukuissa alustanaan isot laattakivet.
Valkohuulitarhakotilo ikkunalaudalla
Kerrottakoon vielä, että eräänä heinäkuun aamuna huomasimme kauniin värisen kotilon terassin puoleisella ikkunalaudalla. Se osoittautui valkohuulitarhakotiloksi, jota erään kirjan mukaan tavataan etelärannikolla jokseenkin harvinaisena. Senkään vuoksi, eikä kaiketi muutenkaan, valkohuulitarhakotilo ole yhtä vahingollinen puutarhassa kuin lehtokotilo.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Edelliseen postaukseeni viitaten voimakkaiden idänliljojen pahoin pureskelluista nupuista lähes kaikki ovatkin avautuneet komeiksi kukiksi, joissa kylläkin on siellä täällä liljakukkojen tekemiä reikiä. Sen sijaan kasvin lehdet ovat ruskeita ja pahasti reikäisiä, jopa repaleisia tai kokonaan syötyjä. Tänään löysin liljan lehdiltä vain yhden aikuisen yksilön, toivottavasti viimeisen sellaisen! Ja onneksi lilja ei nujertunut kukkoarmeijan hyökkäyksessä!
Vaikka nyt on vielä hanget korkeat nietokset, aurinko kuitenkin pilkistelee jo silloin tällöin. Eli kevättä on ilmassa lumikinoksista huolimatta ja auringon lämpö tuntuu kasvoilla. Ensi kesän kasvivalintoja on hyvä miettiä jo nyt ja hankkia vaikkapa mieluisia siemeniä ikkunalaudalle itämään. Itse olen tykästynyt perinteisiin perennoihin. Perinneperennat ovat vanhoja kotimaisia kantoja ja näin ollen ne ovat sopeutuneet
Puistolemmikit (Myosotis sylvatica) ja luhtalemmikit (M. scorpioides) ovat vallanneet puutarhan puolivarjoisatkin kohdat upealla taivaansinisellä loistollaan. Joku pitää puistolemmikkiä rikkakasvina koska se on vakiintunut vieraslaji, ja toinen puolestaan rakastaa sitä osana puutarhaa. Itse kuulun jäkimmäiseen ryhmään. Lemmikki on myös mitä mahtavin pörriäiskasvi. Mitättömän pienikokoinen ja runsaasti siementävä peltolemmikki (M. arvensis) on sen sijaan ollut kasvimaani suuri
Keskikesän parhaiten mieleeni jäänyt luontoilmiö oli heinäkuun lopulla tapahtunut miljoonien leppäkerttujen saapuminen Venäjältä etelärannikollemme. Lehdistöhän (mm. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat) uutisoi tuolloin näyttävästi leppäkerttujen puna-armeijan tehneen maihinnousun Suomeen. Asiasta ei tässä sen enempää, koska aiheesta on 11.9. tekemäni postaus 13 kuvan kera täällä Oma PIHAn blogissa otsikolla ”Olipa runsas leppäkerttukesä!” Jos oli leppäkerttuja runsaasti, niin
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.