Toukokuun nimikkokasvit, kullerot ja marjatuomipihlaja aloittavat kotipihojen keväisen kukinnan. Aikaisimmat kullerot kukkivat jo viikon, kahden sisällä. Marjatuomipihlaja puhkeaa täyteen loistoonsa toukokuun lopulla. Valkoisten kukkien tuoksusta tulee mieleen pihlaja, mutta terttukukinto muistuttaa tuomea.
Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukauden kuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksi monivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaan esille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja. Samalla muistutetaan, että monivuotisia taimia voi istuttaa koko kesän maan sulamisesta sen jäätymiseen saakka.
Intiaanien mustikkapuu
Marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) on todellinen monikäyttökasvi. Se kasvaa 4-5 metriä korkeaksi, ja sopii sekä pihan yksittäiskasviksi että aidanteeksi tontin rajalle. Pensaan mustikansiniset, makeat marjat kypsyvät elokuussa. Ne kannattaa poimia pian, sillä lintuparvet ahmivat marjat heti ne löydettyään. Erityisesti marjantuotantoon jalostetut marjatuomipihlajalajikkeet tunnetaan nimellä saskatoon. Pensas on kotoisin Pohjois-Amerikasta, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös ”intiaanien mustikkapuuksi”.
Marjatuomipihlaja menestyy lähes kaikkialla Suomessa. Parhaiten se viihtyy hyvässä, kalkitussa puutarhamullassa aurinkoisella kasvupaikalla.
Auringon- ja kuunkeltaiset kullerot
Niittykullero (Trollius europaeus) avaa pallomaiset voinkeltaiset kukkansa toukokuussa. Se pärjää luonnonvaraisena kosteilla niityillä Lappia myöten. Niittykullero onkin Lapin maakuntakasvi. Myös muut kullerot viihtyvät kosteassa, syvämultaisessa maassa ja kevyessä varjossa. Poikkeus on pikkukullero (Trollius pumilus), joka on parhaimmillaan kuivahkolla, aurinkoisella paikalla.
Kullerot ovat hyvin talvenkestäviä, eivätkä kaipaa erityistä hoitoa, kun kasvupaikka on niille sopiva. Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta voinkeltaiseen ja oranssiin. Vaaleimpia on kuunkeltainen amerikankullero (Trollius laxus) , värikkäimpiä appelsiininvärinen aasiankullero (Trollius asiaticus).
Kulleroiden kukinta ulottuu toukokuusta heinäkuuhun. Ensimmäisinä kukkivat niitty-, aasian- ja tarhakullero (Trollius Cultorum-ryhmä). Viimeisenä puhkeaa kukkaan oranssinkeltainen kesäkullero (Trollius chinensis).
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Heinäkuun nimikkoperennaksi valittu päivänkakkara yhdistetään kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä. Toinen heinäkuun nimikkokasvi on tornionlaaksonruusu, pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka
Kesäkuun 2009 nimikkokasvit ovat koivuangervo ja rönsytiarella. Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle.Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy parhaiten siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Koivuangervosta (Spiraea betulifolia) on myynnissä monia lajikkeita. Tyypillinen koivuangervo on 60–100 senttiä korkea ja hyvin tiheäoksainen pensas. Juurivesojen vuoksi pensaasta
Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukesästä kukkivat kiinanlaikkuköynnös ’Annikki’ ja hopeahärkki. Yhteistä kukinta-aikaa lukuunottamatta muuta yhteistä näillä kasveilla ei sitten olekaan. Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi
Suomalaisen erikoismarja kuten tyrni, lakka, pensasmustikka ja marjatuomipihlaja eli saskatoon pystyisivät kilpailemaan ulkomaisten hedelmien kanssa vitamiinipitoisuuksilla mennen tullen. Erikoismarjojen viljelyä onkin kannustettu eri puolilla Suomea. Etelä-Pohjanmaalle on syntynyt varsinainen tyrnikeskittymä. Etelä-Pohjanmaan TE-Keskus on tukenut useampia tyrnihankkeita ja parhaillaan on käynnissä myös uusi tyrniverkostohanke. Tyrninviljelijät ovat Etelä-Pohjanmaalla myös muodostaneet osuuskunnan ja Kauhajoelle rakennetaan uutta tyrninjalostuslaitosta. Tyrnistä
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.