Vuosi vaihtui ennätyskylmissä merkeissä. Pohjanmaalla, Toholammilla, mitattiin uudenvuodenyönä 40,3 asteen pakkaslukemat. Tammikuun alkupäivinä kireintä pakkanen on ollut Itä-Suomessa. Myös Etelä-Suomessa on monin paikoin ollut 30 astetta pakkasta ja tuuli on tehostanut kylmyyden tuntua. – Riski on olemassa, että pakkanen jatkuessaan aiheuttaa omenapuille vaurioita. Lumipeite kuitenkin suojaa juuriston vaurioitumiselta, lohduttaa taimistoviljelijä ANSSI KRANNILA Hirvensalmelta.
– Tämä talvi muistuttaa vuoden 1987 talvea, jolloin kovat pakkaset kestivät yhtämittaa 3 – 4 viikkoa. Silloin tuli omenapuille vaurioita, muistelee Krannila.
– Pakkanen on kuitenkin ollut tasaista eikä sahaavaa lämpötilan muutosta ole ollut. Äkilliset lämpötilamuutokset ovat haitallisempia kuin tasainen pakkanen. Myös myrskytuuli yhdistettynä pakkaseen on haitallinen, sillä tuuli kopauttaa puuta ja solut repeytyvät, sanoo Krannila.
– Syyskuu oli lämmin ja talvi tuli nopeasti. Kasvien karaistumisaika jäi lyhyeksi. Toisaalta lohduttavana seikkana on se, että lämpimän kesän jäljiltä solujen sokeripitoisuus on ollut suuri ja silloin pakkasen kestävyys on parempi.
– Lumikerros suojaa puiden juuria. Vanha viisaus on, että 10 senttiä lunta antaa kymmenen asteen suojan. Omenapuulla juurivaurioita tulee, jos maassa on alle 17 astetta pakkasta. Matemaattisesti laskien Etelä-Suomenkin kymmenen sentin lumi suojaa 27 asteen pakkaselta, arvioi Krannila.
– Piikkiön lajikkeista Jaspi ja Samo sekä muut samaan sarjaan kuuluvat ovat varsin talvenkestäviä. Uusille lajikkeille kuten Pekalle ja Vuokolle sekä numerolajikkeille tämä talvi on hyvä testitalvi, sanoo Krannila.
Pakkasvaurioit selviävät vasta kesällä
Kulunut pakkastalvi on saanut monet omenaviljelijät, niin ammattilaisetkuin kotipuutarhaharrastajatkin pelkäämään kylmän omenapuille aiheuttamiatalvituhoja. -Talvehtimisen onnistuminen selviää kuitenkin vasta myöhäänensi kesänä. Omenapuu jaksaa tehdä hiirenkorvaa ja kukintaa, mutta joskuoriosa on poikki, niin puun kuihtuminen alkaa näkyä viimeistäänjuhannuksen jälkeen, selvittää toiminnanjohtaja HANNU SALO Hedelmän- jaMarjanviljelijäin liitosta.
Kovat talvehtimisolot kohtaavat omenapuita Suomessa noin kerran kymmenessävuodessa. Hannu Salo muistuttaakin, että koskaan vuoden eivät oleveljeksiä. – Joskus kovatkaan pakkaset eivät aiheuta suurta tuhoa, muttatoisinaan iso osa puista saattaa kuolla.
-Vuonna 1997 talvella omenanviljelijät arvioivat, että aika läheltäliippasi. Vuonna 1987 pakkaset tekivät suhteellisen laajaa tuhoa, kun taasvuonna 1979 talvi oli kova, mutta pakkasten aiheuttamia vaurioita ei juuriilmennyt. Luonto on harventanut etenkin uusia ulkomaisia lajikkeita.
-Kääpiöivien perusrunkojen talvenkestävyydestä ei ole pitkäaikaisiatietoja. Niiden selviämistä on vaikea ennustaa, kun ei tiedä mihin niitäpitäisi verrata. Teoriassa niiden talvenkestävyys on kuitenkin heikko. Sennäemme sitten ensi kesänä, Hannu Salo sanoo.
Talvenkestävyys monen asian summa
Omenapuiden talvenkestävyyteen vaikuttavat lukuisat asiat; talven japakkasten alkamisajankohta, syksyn vesitilanne ja edellinen sato, lumenpaksuus ja niin edelleen. Kaikkia asiat vaikuttavat toisiinsa, eivätkäolosuhteet koskaan toistu samanlaisina.
Viljelijän käyttämät toimet kasvun edistämiseksi saattavat myös kostautua.Näitä ovat typen lisäys ja tihkukastelun käyttö. Voimakkaasti kasvava puuon aina arempi kuin luonnon ehdoilla elävä puu.
Nuoremmat puut selviävät pakkastalvista paremmin kuin vanhat puut.Toiminnanjohtaja Hannu Salo muistuttaakin, että hätiköityjä kaatotuomioitaei kuihtuneille omenapuille kannata välittömästi antaa. – Monet puut ovatmyöhemmin vironneet, kun niille ei ole näytetty moottorisahaa.
Mansikka suojassa hangen alla
Hortonomi Ismo Ruutiainen katsoo Kiteellä oman talonsa mittaria, joka näyttää 32 astetta pakkasta. – Monin paikoin on täälläkin mitattu lähes 40 asteen pakkasia.
– Riskirajoilla liikutaan nyt. Vadelmaan jäi syksyllä kaikille viljelmillä lehdet ja se on merkki heikosta tuleentumisesta. Toisaalta nyt on menossa syvin lepovaihe kasveilla eikä lauhaa kautta ole vielä ollut, kertoo Ruutiainen.
– Omenapuulla saattaa tulla latvojen ja versojen kärkien kuolemia. Näistä seuraa haaroittumista ja se tietää merkittävästi lisää leikkaustarvetta.
– Mansikalla on ihanteellinen tilanne. Kevyttä pakkaslunta on runsaasti penkkien päällä, joten sillä ei ole hätää, sanoo Ruutiainen.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Lyhyt ja kolea viime kesä sekä erityisesti lumettomaan aikaan osuneet tammikuun ankarat pakkaset ovat aiheuttaneet pahimmat kasvituhot sitten 1980-luvun. Näistä poikkeuksellisista olosuhteista johtuvat kasvikuolemat paljastuvat nyt vähitellen kevään edetessä. Tammikuussa kovat 20–30 asteen pakkaset tulivat Oulua myöten lumettomaan ja märkään maahan. Noin kolme viikkoa kestänyt ankara pakkasjakso on vioittanut kylmälle alttiita juuristoja ja
Hedelmän- ja marjanviljelijät ovat huolissaan kasviensa talvehtimisesta. Tuntuu siltä, että huoleen on aihettakin. Syyskesä oli kuiva ja ennätyslämmin syyskuun puoleen väliin asti. Viikon sisällä ilma muuttui kylmäksi ja paikoin oli koviakin pakkasia. Lokakuun puolen välin jälkeen mitattiin jopa – 20- -25 C lämpötiloja. Yleisesti lehdet jäätyivät puihin ja pensaisiin ja saattoivat riippua niissä vielä vuoden
Talvi keikkuen tulevi. Välillä pakastaa ja luntakin sataa, mutta enimmäkseen loka- ja marraskuu ovat varsin leutoja. Maa pysyy sulana tai sulaa aina uudelleen, ja puutarhassa pääsee askaroimaan kaikenlaista. Kunpa vain olisi enemmän valoa!
Toukotyöt ovat kiivaimmillaan niin kotipihoilla kuin ammattiviljelmilläkin. Monet viljelytavat leviävät ammattipuutarhoista kotipuutarhoihin. Myös kotipuutarhurit voivat olla kokeilevampia ja löytää uusia ammattituotantoon sopivia kasveja ja konsteja. Artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 3/2018. Varhaistuotantoon tähtäävät ammattipuutarhurit ovat viljelytoimissaan kotipuutarhureita kuukauden tai kaksi aikaisemmassa. Uutisista tuttuja ovat Rymättylän perunanviljelijät, jotka istuttavat siemenmukulat maaliskuussa heti, kun routa
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.