Koristeheinät ovat meistä useimmille vielä uusia tuttavuuksia. Naapurimaissamme Ruotsissa ja Virossa ne ovat jo vallanneet paikkansa ja kuuluvat itsestään selvästi useaan puutarhaan.
Keski-Euroopassa puutarha ei ole täydellinen ilman monivuotisiakoristeheiniä, jotka nyt tekevät tosissaan tuloaan myös suomalaisiinpuutarhoihin. Meillä on kasvatettu jo useita vuosikymmeniä viiruhelpiä(Phalaris arundinacea ¹Picta¹) sekä sini- ja karhunnataa (Festuca glauca, F.scoparia), mutta harva tuntee vielä sellaisia kasveja kuin kultatesma,rantavehnä ja mammuttiheinä.
Kesällä heinien korret kahisevat romanttisesti tuulessa huojuessaan.Syksyllä ne kuivuvat komeiksi talventörröttäjiksi. Heinien kukat ovattuulipölytteisiä, joten niiden ei tarvitse houkutella hyönteisiä värikkäälläkukinnalla. Toisaalta niiden kellertävät, ruskehtavat tai hopeiset kukinnotkeventävät voimakasvärisiä kukkaryhmiä. Myös heinien kapeat ja ehytlaitaisetlehdet erottuvat selkeästi muiden kasvien soikeista, pyöreistä jaliuskaisista lehdistä.
Koristeheinissä matalia ja korkeita lajeja
Koristeheinissä riittää mistä valita. Erityisen haluttuja puutarhakasvejaovat pienehköt, kelta- ja valkoviiruiset koristeheinät, sillä ne leviäväthillitysti ja värittävät kasviryhmiä koko kasvukauden ajan. Tällaisia ovatesimerkiksi sekä auringossa että varjossa viihtyvä, valkoviiruinenkirjosiniheinä (Molinia caerulea ¹Variegata¹) ja puolivarjossa menestyväkeltalehtinen kultatesma (Milium effusum ¹Aureum¹).
Nadat (Festuca) ja siniheinä (Molinia caerulea) puolestaan muodostavattiheitä, puolipallomaisia lehtimättäitä. Vain 20 cm korkeat nadat viihtyvätpaahteessa ja kuivassa maassa, kun taas siniheinä kaipaa hieman kosteutta.Siniheinä on varmasti yksi upeimmista luonnonvaraisista heinistämme. Silläon noin puoli metriä korkea, suppilomainen lehtimätäs, jonka ylle metrinkorkeuteen kaartuu kapea röyhykukinto.
Suurista koristeheinistä puutarhaan sopii esimerkiksi koristekastikka(Calamagrostis x acutiflora), joka pysyy hyvin kasvupaikallaan, sillä se eitee itäviä siemeniä. Korkeat mammutti- ja elefanttiheinät (Miscanthus) ovatkomeimmillaan syksyllä suihkulähdettä muistuttavien kukintojen värjäydyttyähopeisiksi. Ne kuitenkin leviävät melko voimakkaasti juurirönsyillään. Samaataipumusta on sinilehtisellä rantavehnällä (Leymus arenarius), jokakannattaakin rajata juurimatolla muista kasveista.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Syysaurinko valaisee kookkaiden maksaruohojen laakeat kukinnot tunnelmallisesti. Lempeitä värinyansseja lisää se, että kukintojen roosansävyt vaihtelevat kukintavaiheen mukaan. Nämä korkeammat (~50 cm), mukavanmuotoisia pensaita muodostavat iso/komea/syysmaksaruohot (Sedum/Hylotelephium) lukeutuvat hyönteismyönteisiin myöhäänkukkijoihin. Kuivatakin kukintoja voi ja ympätä niitä syksyn leikkokukkakimppuihin. Lajikkeita ja kukintosävyjä on runsaasti, sillä näistä maksaruohoista kehkeytyi niittymäisten perennojen buumin myötä muotikasveja. ’Matrona’ -lajikkeen tummempi varsisto
Kyllä ne tulppaanit sieltä tulevat, päivä päivältä kasvavat. Jänskättää, kuten Idolsin juontajat sanoisivat. Takatalven tuloa on sitä vaikeampi uskoa, mitä kauemmin uskomattoman lämmintä kevätsäätä jatkuu. Eilen rikottiin kaikkien aikojen maaliskuun lämpöennätys Helsinki-Vantaalla, sillä siellä mitattiin 17,5 asteen lämpötila. Viime syksynä istutetut historiallisen arvokkaat ’Blue Flag’ –tulppaanitkin ovat pistäneet ensimmäiset lehdennypykkänsä mullan pinnalle. ’Blue Flag’ on
Oma PIHAn nettisivustolla oli vuonna 2010 peräti 116 795 lukijaa. Kasvua edellisestä vuodesta oli 34 prosenttia. Marraskuussa 2010 vierailijoita oli jo 11559 lukijaa, jotka koostuivat 5769 eri tietokoneelta. Oma PIHAn nettilehteen oli vuonna 2010 yksittäisiä hakuja peräti 2,6 miljoonaa. Oma PIHAn ja ammattilaistenPuutarha-Sanomat -nettipalveluissa on kaikkiaan yli 2000 uutista ja artikkelia. – Ihan Pihalla -blogi
Mustikasta saatiin viime vuonna keskimääräistä runsaampi sato ja sitä poimittiin myyntiin lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, kaikkiaan kolme miljoonaa kiloa. Tämä käy ilmi luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulotiedustelusta (MARSI), jossa ovat mukana tärkeimmät marja- ja sienikauppaa harjoittavat yritykset. Poimintatuloa mustikasta kertyi koko maassa 4,1 miljoonaa euroa eli luonnonmarjoista eniten. Mustikan terveysvaikutukset ja myös sen hyvät vientimahdollisuudet
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.