Hehkua heinäkuuhun tuovat kuukauden kasvit, päivänliljat ja verhoangervo. Tarhapäivänliljat (Hemerocallis Hybrida-ryhmä) kukkivat keskikesällä kaikissa keltaisen ja punaisen sävyissä. Tiheäkasvuiset verhoangervot (Spiraea beauverdiana) puolestaan verhoavat maan lumivalkoisin kukin. Ne viihtyvät hyvin myös rinteillä ja kivikkoryhmissä.
Pikkupensas verhoangervo
Valkokukkainen verhoangervo ’Lumikki’ on tiheä, maanpinnan täydellisesti peittävä pikkupensas. Se sopii erityisen hyvin rinteiden ja kivikkokasviryhmien peittopensaaksi. Lajike viihtyy useimmilla kasvupaikoilla, auringossa ja puolivarjossa. Maa voi olla yhtä hyvin kuiva kuin kosteahko.
’Lumikki’ kestää talvet ainakin Etelä-Lapissa VI-vyöhykkeellä saakka. Pensas kasvaa aluksi hitaasti. Täyskasvuisenakin se on vain vajaan puoli metriä korkea ja mahtuu helposti vaikka ruukkuun. Kukinta ajoittuu kesäkuun lopusta elokuun alkuun.
’Lumikki’ on paitsi kuukauden kasvi myös FinE-lajike. Kestävät, kotimaiset FinE-merkillä varustetut kasvit on lisätty tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvien valinnassa painottuvat ilmaston- sekä tautien ja tuholaisten kestävyys.
Aina suositut tarhapäivänliljat
Tarhapäivänliljat ovat suurikukkaisia, keski- ja loppukesällä kukkivia perennoja. Useimmat tarhapäivänliljat ovat kelta- ja oranssinpunakukkaisia. Värikirjoa laajentavat harvinaisemmat moniväriset sekä roosat, liilat ja valkoiset lajikkeet.
Päivänliljat ovat julkisten viheralueiden yleisimpiä perennoja. Ammattilaiset ja harrastajat arvostavat erityisesti niiden helppohoitoisuutta, kestävyyttä ja terveyttä. Päivänliljat menestyvät kaikkialla Suomessa. Leveän heinämäinen lehdistö versoo varhain keväällä ja pysyy napakkana koko kesän jopa niukkaravinteisessa, ajoittain kuivassakin maassa. Ihanteellinen kasvuympäristö on kuitenkin runsasmultainen, hikevä paikka, joka sijaitsee osan päivästä varjossa.
Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartinen kasvi ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Laukaan tutkimus- javaliotaimiasemalle kerättiin 1990-luvulla perennatutkimusta varten Suomessahyvin menestyneitä päivänliljoja. Päivänliljat (Hemerocallis sp.) ovatluotettavia viherrakentamisen perennoja Suomen oloissa. Niiden parhaitaominaisuuksia ovat helppohoitoisuus ja hyvä kilpailukykyrikkakasvillisuutta vastaan. Tutkimuksen tavoitteena oli valita Suomen ilmastoon sopeutunut,monipuolinen päivänliljan lisäysaineisto ja käynnistää niiden terveidenemokasvien tuotanto. Aineiston valinnassa kiinnitettiin huomiotaterveyteen, kukintaan, kasvutapaan ja lehtien koristeellisuuteenkukinta-ajan ulkopuolella.
Syyskrookukset (C. speciosus ¤Conqueror¤) eivät ole moksiskaan, vaan kohottelevat hiljakseen kukkavarsiaan. Kevyt maanpeitekasvusto suojaa, että kukkanuput eivät saa sateessa kuraa päälleen. Jos saataisiin vaikka yksi aurinkoinen päivä, kukatkin avautuisivat. Vettä on satanut päiväkaupalla, ja sumu ei nouse pois edes päivällä. Ja kun maa ei ole roudassa, pääsin sittenkin istuttamaan päivänliljat, ne, jotka jäivät lumisateiden alettua
Valtakunnallisesta mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen, Itä-Suomessaja Kainuussa paikoin runsas, Länsi-Suomessa keskinkertainen. Marjatkypsyvät Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä, mutta paikoin avoimilla jaaurinkoisilla paikoilla marjoja voi etsiä jo heinäkuun alkupuolella.Keski-Suomessa ja Oulun läänissä mustikka kypsyy 21.-27. heinäkuuta. Nämätiedot selviävät Metsäntutkimuslaitos Metlan valtakunnallisenluonnonmarjojen satotutkimuksen maastomittauksista. Mustikan satoennusteet vaihtelevat alueittain. Etelä-Suomessa satotasomuodostuu keskinkertaiseksi, paikoin runsaaksi. Alavimmilla maillaItä-Suomessa ja Suomenselän alueella Länsi-Suomessa
Heinäkuun nimikkoperennaksi valittu päivänkakkara yhdistetään kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä. Toinen heinäkuun nimikkokasvi on tornionlaaksonruusu, pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.