Me ihmiset olemme kovin erilaisia. Yksi tykkää jutella kasveilleen ja kastella niitä vähän väliä kun taas toinen pitää ne osana sisustusta, reissaa paljon ja unohtaa hoitotoimet pitkiksikin ajoiksi. Siinä missä jotkut jaksavat ottaa selvää kasvin tarpeista valaistuksen, kastelun, lannoituksen ja mullan laadun suhteen, toiset asettavat kasvinsa hyvännäköisiin suojaruukkuihin ja pitävät niitä sen ajan, kun kasvi näyttää hyvältä ja vaihtavat sitten uusiin, kun ne alkavat pudotella lehtiään ja voida huonosti.
Ennen viherkasveja hoidettiin uskollisesti ja puutaloissa monet nykyään harvinaistuneet kasvit viihtyivätkin paremmin viileissä saleissa talviaikaan. Taloissa oli myös usein kellari tai vintti, jossa talven lepoa vaativat lajit kuten verenpisara ja pelargoni talvehtivat . Nykyään asutaan paljon kerrostaloissa keskuslämmitetyissä taloissa, jolloin kasvien lepokausi vaikeutuu ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia, mm. lehtien kuivumista ja tippuilemista. Tunnollinenkin kasvienhoitaja joutuu usein kevättalvella tunnustamaan tappionsa ja heittämään kasvin jos toisenkin biojäteastiaan. Ajattelutapamme suhteessa viherkasveihin onkin alkanut pikkuhiljaa muuttua. Monet asennoituvat jo kukkakaupassa ”Mä tapan aina kaikki”- mentaliteetilla ostamiinsa kasveihin, iloitsevat niistä niin kauan kun eloa riittää ja ostavat uudet tilalle heräteostoina.
Seuraavassa esitellään muutamia viherkasveja niille ihmisille, jotka viihtyvät kotona ja ovat valmiita näkemään hiukan vaivaa kasviensa viihtyvyyden eteen sekä myös vaihtoehtoja niille, jotka ovat kiireisiä mutta haluavat silti kotiinsa eläviä kasveja. Valitsemalla oikeanlaiset kasvit oikeaan paikkaan niillä edellytyksillä, mitä voi tarjota oman elämäntilanteensa mukaan, välttyy pahemmilta pettymyksiltä ja saa paljon iloa pikkurahalla.
Helppoja kasveja kiireiselle ja unohtelevalle
Rahapuu (Crassula) Helppo kasvi valoisalle ikkunalle, kunhan se saa aina kuivahtaa kastelujen välissä. Rahapuun saa pidettyä tuuheana latvomalla sitä silloin tällöin, varsinkin keväisin. Hiekkapitoinen multa, viihtyy melko ahtaassa ruukussa, joten jokavuotinen mullanvaihto ei ole tarpeen.
Yucca ja pulloyucca Kastelun voi jukan kohdalla välillä unohtaa – ainoa, mikä sen tappaa, on liikakastelu tai liian pimeä paikka. Joulun jälkeen jukka voi huonosti, jos se on ollut joulukuusen vieressä, älä siis sijoita kuusta ja jukkaa vierekkäin! Lievästi ahdas ruukku on parempi kuin iso.
Huonekumipuu (Ficus) Huonefiikuksen voi sijoittaa mihin tahansa, ja mitä varjoisampi on paikka, sitä vähemmän kastellaan. Kasvaa isoksi ja leikkaamalla fiikuksensa saa haaromaan. Leikatun latvan saa helposti juurtumaan.
-Kaktukset Kaktukset ovat edullisia, helppoja ja moninaisuudessaan hauskoja tuttavuuksia. Sommittelemalla useita kaktuksia samaan, laakeaan saviruukkuun saa helppohoitoisen ja hyvännäköisen asetelman, jonka saa jättää oman onnensa nojaan aina pariksi viikoksi kerrallaan (talvisaikaan jopa kuukaudeksi).
-Kevät- ja syyskaktus (Schlumbergera) Lehtikaktukset ovat oivia kumppaneita niillekin, joilla on taipumus unohtaa kastella kukkiaan: mitä enemmän näitä rääkkää, sitä mahtavampi kukinta on tiedossa! Tosin kasvin elinvoimaa kuluu paljon kukintaan, joten jos kaktustaan ei hoida kukinnan aikana ja sen jälkeen, kasvi nahistuu lopullisesti. Lehtikaktukset viihtyvät loistavasti kesän ulkona, ja syyskuun alussa, kun illat ja yöt alkavat viiletä, se on jo virittynyt kukkaan ja ensimmäiset nuput ovat jo näkyvissä. Ehdottomasti varma valinta!
-Pennimuori (Peperomia) Mukava pikkukasvi ikkunalaudalle. Mullan pinnan annetaan kuivahtaa ja annetaan kasviravinnetta n. pari kertaa kuukaudessa.
-St. Paulia St. Paulioista on kehitetty paljon hauskoja muunnoksia, joita lisätään kasvullisesti pistokkaista. Kasvin viihtymiseen tarvitaan aamu- tai ilta-aurinkoa. Pieni paavalinkukka kukkii maaliskuusta lokakuulle ahkerasti, jos se kastellaan aluslautaselle ja annetaan kuivahtaa kastelujen välissä. Lannoitus lisää kukinnan loistokkuutta.
-Posliinikukka (Hoya) On uskomatonta, miten suuria ja elinvoimaisia köynnöksiä posliinikukista tulee pienenpienessä ruukussa. Posliinikukka menehtyy vain liikaan hoitoon, ts. jos se saa liikaa vettä ja /tai se istutetaan liian isoon ruukkuun. Menestyy myös melko varjossa, muttei kuki jos valoa on vähän.
Vaihtoehtoja kotona viihtyvälle
-Kiinanruusu (Hibiscus) Kiinanruusu tarvitsee paljon valoa ja tasaisen kosteuden kasvukaudella. Lokakuulta helmikuuhun valoa ei riitä nuppujen muodostumiseen ja kastelua vähennetään. Helmikuu on hyvä aika leikata osa kiinanruusun versoista n. 1/3, toimenpide tekee kasvista tuuhean. Kasvia on syytä tarkkailla usein, sillä kirvat ja punkit rakastavat kiinanruusua ja ilmestyvät heti, kun sen vastustuskyky heikkenee esim. liian kuivumisen seurauksena.
Gardenia Gardenian kukissa on huumaava tuoksu ja kukkia käytetäänkin hajuvesiteollisuudessa. Kaunis gardenia tarvitsee paljon valoa, mutta kevätaurinko saattaa vioittaa lehtiä. Länsi-ikkuna on hyvä, eteläikkunakin käy, jos kasvia suojaa pahimmalta paahteelta. Gardenia on ns. kalkinkarttaja, tämä huomioidaan keittämällä ja seisottamalla kasteluvesi ja käyttämällä kasviravinnetta, johon ei ole lisätty kalsiumia. Multaan voi ruukunvaihdon yhteydessä lisätä hiukan hapanta turvetta tai metsämaata. Kesällä tasainen kosteus, talvella viileä paikka ja gardenia palkitsee hoitajansa tuoksuvin, kermanvalkoisin kukin.
-Saniainen Vehreä saniainen parantaa huoneilman laatua runsaudellaan, tosin vanhempi saniainen, joka jo tuottaa itiöitä, voi aiheuttaa allergisille oireita. Saniaista kastellaan säännöllisesti, tosin talvella senkin mullanpinta saa aavistuksen kuivahtaa. Ahkera sumuttelu vähentää varisemista. Lannoita kasvukaudella joka toinen kastelukerta. Usein luullaan, että saniainen on varjokasvi, mutta kauneimmat saniaiset kehittyvät runsaassa hajavalossa.
– Kasvit ja ruukut: Stockmann Itäkeskus
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Annalan puutarhassa Helsingin Vanhassakaupungissa kasvaa useita vanhoja jalosyreenipensaita. Yksi niistä on valittu puutarhan tunnuskasviksi, joka edustaa historiallisen puutarhan alkuperäistä tai vanhaa kasvillisuutta. Tunnuskasvi-statuksen myöntää Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma. Kasvigeenivaratutkijat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ssä ovat kehittäneet tunnuskasvikonseptin, jonka avulla halutaan nostaa esiin historiallisten puutarhojen vanhoja kasvikantoja ja lisätä ymmärrystä vanhojen kasvien arvosta. Tunnuskasvikonseptin luominen on osa
Annalan kartanopuisto sijaitsee Helsingissä, Vanhankaupungin historiallisesti arvokkaalla alueella. Annalan mäen rakennukset, puutarha ja harvinaisen laaja tammimetsikkö kertovat historiasta , johon keskeisenä innoittajana ovat olleet kauneuspyrkimykset ja puutarhakulttuuri. Kun Gustaf Otto Wasenius vuokrasi alueen v. 1826, vuokraehtona oli kaupungin sisääntulomaiseman kaunistaminen. Waseniuksen kalliolle rakennuttaman Villa Annebergin eli Annalan ympärille kehittyi edustava ja monipuolinen puutarhaviljelyn keskus. Annalan
Hauska retkikohde on Annala Helsingin Vanhassakaupungissa. Pian kaksi sataa vuotta vanhaa huvilaa ympäröi laaja, hyvin hoidettu puisto. Helsingin kaupunki on kunnostanut alueen kaupunkilaisten iloksi. Hyötykasviyhdistys isännöi tiloja ja järjestää varsinaisen toiminnan, kaikenlaista puutarhaan liittyvää opastusta ja neuvontaa. Alueen pohjoisosassa on vuokrattavia viljelypalstoja ja niiden lisäksi lääkeyrttien, värjäyskasvien näytemaita. Puistoon on asetettu esille myös vanhoja Helsingin
Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitsevan Annalan huvilan ympärille on perustettu puutarhahenkinen levähdys-, virkistys- ja neuvontakeskus. Kaupunki omistaa kiinteistön ja on antanut sen Hyötykasviyhdistyksen hoitoon ja hallintaan. Kaikki kaupunkilaiset ja Annalasta kiinnostuneet kautta maan ovat tervetulleita viihtymään ja tutustumaan paikkaan. Kauppaneuvos G.O.Waseniuksen entisen huvilan puisto on kunnostettu, istutukset ovat hyvin hoidettuja, ja kaikkialla on miellyttävä ja rauhallinen tunnelma.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.