Our Pink House -yhteisötaideteoksen avajaisia juhlistetaan avoimella puutarhajuhlalla sunnuntaina 28.8. klo 14–16 Galleria Allin pihassa Keravan aseman läheisyydessä. Rakennus on verhoiltu pinkillä virkkauskuosilla piipusta kivijalkaan. Teokseen käytettiin 150 kilometriä pinkkiä virkkauslankaa, joka painoi 90 kiloa. Joku lienee laskenut, että taideteoksessa on 7 miljoonaa silmukkaa. Peitto koostuu yli 300 ruutuvirkkauspalasta.

Galleria Alli on verhottu pinkkiin.

Galleria Alli on verhottu pinkkiin.

Pinkki talo syntyi, kun puolalainen virkkaajalegenda OLEK ja Keravan taidemuseo kutsuivat ihmiset luomaan pinkkiä toivon ja unelmien taloa. Keravalaiset ottivat haasteen innolla vastaan ja iso joukko vapaaehtoisia, yhdistysaktiiveja, maahanmuuttajia ja kuusi naista Sokkakujan vastaanottokeskuksesta ovat virkanneet yhdessä pari viikkoa. Kaiken kaikkiaan virkkaajia on ollut mukana satakunta. Lisäksi osa palasista on valmistunut Puolassa taiteilijan assistenttien käsissä.

Yhteisöllisen Our Pink House -ympäristötaideteoksen takana on New Yorkissa asuva kuvataiteilija OLEK (s. 1978, Agata Oleksiak), joka tunnetaan virkkauksin käärityistä veistoksista, junista, autoista ja kokonaisista taloista. Hänen teoksissaan on voimakas yhteisöllinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus.

Pinkki on toivon väri

Our Pink House on paremman tulevaisuuden ja suvaitsevaisuuden symboli, joka samalla kunnioittaa naisten niin monesti näkymättömäksi jäävää työtä. Olekille pinkki väri on toivon vertauskuva. Se on myös väri, jota ei löydy yhdenkään valtion lipusta.

Galleria Alli kutsuu ihmisiä juhlistamaan yhteisöllisyyttä ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta 28.8. pidettävään puutarhajuhlaan.

Talon peittämiseen tarvittiin yli 300 ruutuvirkkauspalaa.

Talon peittämiseen tarvittiin yli 300 ruutuvirkkauspalaa.

– Voit ottaa mukaan oman piknik-viltin ja -eväät, tarjolla on myös baklavaa ja lassia ensimmäisenä ehtiville. Puutarhajuhlassa esiintyy suomalais-iranilainen Baran. Itämaisvaikutteista fuusiomusiikkia soittavan yhtyeen kappaleissa yhdistyvät tanssittavat rytmit ja itämaiset melodiat, kerrotaan Galleria Allista.

Galleria Allin rakennus on alun perin 1900-luvun alussa rakennettu talo, joka oli Karl Jacob Svenskin (1883–1968) koti. Talvisodan aikana perhe pakeni pihalle osuneita pommeja, mutta pois heidän ei tarvinnut muuttaa. Vuonna 2015 yli 21 miljoonaa ihmistä pakeni sodan jaloista ja joutui jättämään kotinsa.

 

Näkyvästi neulottu -näyttely marraskuussa

– Elämme haasteellisia aikoja, maailma on täynnä konflikteja, sotaa ja ympäristökatastrofeja. Haluan kuitenkin ajatella maailmaa lempeydellä, Olek sanoo.

Pieni vaaleanpunainen talo ei ole vain taideteos, vaan matka, joka on kuljettu yhdessä projektiin osallistuneiden ihmisten kanssa. Siinä on kysymys kohtaamisesta, jakamisesta, toinen toistemme auttamisesta, Olek selittää.

– Olemme niin kuin silmukat kudoksessa, yhdessä vahvempia. Jos yksi silmukka karkaa, koko rakenne pettää.

Our Pink House liittyy Taide- ja museokeskus Sinkassa marraskuun lopulla avautuvaan, lankapohjaisia taideteoksia esittelevään Näkyväksi neulottu -näyttelyyn. Mikäli säät sallivat Our Pink House on esillä Keravan asema-aukiolla näyttelyn avautumiseen 26.11. saakka.

Jaa artikkeli