Helsingin kaupunginmuseo järjestää perjantaina 6.6.2014 klo 14–17 puutarhajuhlan Työväenasuntomuseossa, Kirstinkuja 4. Juhlan teemana ovat tällä kertaa lähiseudun, Eläintarhan ja Alppilan, historia ja muistot, erityisesti viheralueiden näkökulmasta.
Vanhanajan kukat rehottavat kansanpihojen koristekasveja esittelevässä penkissä. Pihatorilla Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen myyvät perinnekasvien taimia ja siemeniä. Askartelupajoissa painetaan lehdillä kortteja ja solmitaan kukkakransseja. Mukana ovat myös rakennusvirasto, Helsingin siirtolapuutarhojen aluejärjestö, Puutarhamartat, Alppila-Seura ja Dendrologian seura. Tapahtumaan on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina.
Töölönlahden perukoilla on vietetty kesäistä ulkoilmaelämää jo 1700-luvulla, ja puistojenkin vaiheet ulottuvat siellä yli 150 vuoden taakse. Puutarhajuhlan tietoiskuluennoilla tutkija Jere Jäppinen kertoo klo 14 Eläintarhan-Alppipuiston viherhistoriasta. Klo 15 katsellaan vanhoja valokuvia ja muistellaan yhdessä entisaikojen Alppilaa. Klo 16 maisema-arkkitehti Matti Liski kertoo Lenininpuistosta ja sen tänä vuonna valmistuvasta peruskorjauksesta. Klo 17 Liski ja Dendrologian seura vetävät Lenininpuistossa opastetun kävelyretken, jossa tutustutaan puistoarkkitehtuuriin ja puuharvinaisuuksiin.
Työväenasuntomuseon rauhallisella ja vehmaalla puutalopihalla voi tutustua museon monilajiseen kukkapenkkiin sekä kysyä sen perinnekasveista ja niiden hoidosta asiantuntijoilta. Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen ry myyvät taimia ja siemeniä. Askartelupajoissa painetaan lehdillä ja kukilla kortteja sekä opitaan Puutarhamarttojen johdolla tekemään kukkakransseja. Alppila-Seura pitää pientä pulla- ja mehupuhvettia ja kansanmusiikki luo kesäistä tunnelmaa.
Kukkivaa historiaa museopenkissä
Työväenasuntomuseon kukkapenkki esittelee kolmisenkymmentä vanhoille työläispihoille tyypillistä perennalajia. Työläisille hyötykasvit olivat tärkeimpiä, eikä kukille voitu suoda paljon aikaa, tilaa saati rahaa. Siksi työväen koristekasvit olivat kestäviä, vähään tyytyviä ja helppoja lisätä. Yksi yleisimmistä lajeista, suopayrtti, kasvoi usein ovenpielessä, jotta kukkien saippuainen tuoksu raikastaisi huoneilmaa.
Useat työläispihojen kasvit olivat ikivanhoja, jo 1600–1700-luvulla Suomeen tulleita kuten varjolilja, rusopäivänlilja, lehtoakileija sekä nyttemmin lähes unohtuneet harmaamalvikki ja vuohenkello. Myös uudemmat muotikasvit ehtivät pian työväen tarhoihin kuten 1800-luvun suosikit saksankurjenmiekat, pionit ja särkynytsydän sekä 1900-luvun alun uutuudet asterit, kanadanpiisku ja kultapallo. Museopenkki tarjoaa silmänilon lisäksi tietoa Suomen kukkivasta kulttuuriperinnöstä. Toivon mukaan se myös innostaa vaalimaan täkäläisiin oloihin ja maisemaan sopeutuneita maatiaiskasveja.
Työväenasuntomuseo
Kirstinkuja 4, puh. 09 3107 1548.
Auki 7.5.–26.10.2014 ke–su klo 11–17.
VAPAA PÄÄSY
Mainos – sisältö jatkuu alla
Pihakalenteri 2025
Uusi piha- ja puutarhavuosi kutsuu odotuksineen ja suunnitelmineen!
Pihakalenterin seurassa kunkin viikon, kuukauden ja vuodenajan asiantuntevat vinkit, olennaiset ohjeet ja ihanat kasvi-ideat kulkevat mukana.
224-sivuisessakalenterissa on runsaasti tilaa omille muistiinpanoille.
Helsingin kaupunginmuseo järjestää perjantaina 6.6.2014 klo 14–17 puutarhajuhlan Työväenasuntomuseossa, Kirstinkuja 4. Juhlan teemana ovat tällä kertaa lähiseudun, Eläintarhan ja Alppilan, historia ja muistot, erityisesti viheralueiden näkökulmasta. Vanhanajan kukat rehottavat kansanpihojen koristekasveja esittelevässä penkissä. Pihatorilla Hyötykasviyhdistys ja Maatiainen myyvät perinnekasvien taimia ja siemeniä. Askartelupajoissa painetaan lehdillä kortteja ja solmitaan kukkakransseja. Mukana ovat myös rakennusvirasto, Helsingin siirtolapuutarhojen
Helsingin kaupunginmuseo järjestää perjantaina 14.6.2013 klo 14-18 jälleen puutarhajuhlan Työväen-asuntomuseossa, Kirstinkuja 4. Tapahtuman erityis-teemana ovat tällä kertaa puutarhurin kädentaidot, ja tapahtumassa muun muassa punotaan pajusta ja askarrellaan perhos-baareja. Muistojen kukkaset kukoistavat museon vanhoja kansanpihojen koristekasveja esittelevässä penkissä. Pihatorilla Maatiainen ja Hyötykasviyhdistys myyvät perinnekasvien taimia ja siemeniä. Muina yhteistyö-kumppaneina tapahtumaa ovat toteuttamassa Helsingin siirtolapuutarhojen aluejärjestö, Puutarhamartat,
Helsingin kaupunginmuseo järjestää perjantaina 14.6.2013 klo 14-18 jälleenpuutarhajuhlan Työväen-asuntomuseossa, Kirstinkuja 4. Tapahtuman erityis-teemana ovat tällä kertaa puutarhurin kädentaidot, ja tapahtumassa muun muassa punotaan pajusta ja askarrellaan perhos-baareja. Muistojen kukkaset kukoistavat museon vanhoja kansanpihojen koristekasveja esittelevässä penkissä. Pihatorilla Maatiainen ja Hyötykasviyhdistys myyvät perinnekasvien taimia ja siemeniä. Muina yhteistyö-kumppaneina tapahtumaa ovat toteuttamassa Helsingin siirtolapuutarhojen aluejärjestö, Puutarhamartat, Alppila-Seura,
Helsingin kaupunginmuseo järjestää perjantaina 15.6.2012 klo 14–18 puutarhajuhlan Työväenasuntomuseossa, Alppilassa Kirstinkuja 4. Tapahtuman aiheena ovat puutarha- ja puistomuistot, joita voi kuunnella ja kertoa. Muistojen kukkaset kukoistavat museon historiallisessa, vanhoja kansanpihojen koristekasveja esittelevässä penkissä. Perinnekasvien taimia ja siemeniä on myynnissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy kuten kaupunginmuseoon aina. Puutarha- ja puistomuistot täyttävät tapahtuman aikana Työväenasuntomuseon pienet hellahuonekodit.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.