pinaatti001

Pinaatti on herkullinen ja ravinnerikas lehtivihannes, josta saa melko vähällä vaivalla kivan lisän kotikeittiöön. Lehdet ja pehmeät varret voidaan käyttää lettutaikinaan, piirakoihin ja keittoihin, minkä lisäksi niistä saa mainion lisukkeen kalalle ja lihalle paistamalla lehdet nopeasti voissa pannulla valkosipulin kera. Pikkuisen suolaa ja pippuria päälle, ja se on siinä.

Yöttömän yön aikaan pinaatti alkaa kuitenkin helposti kasvattaa kukkavartta. Jos haluaa nauttia satokaudesta pitempään, kannattaakin kukkanuput napsaista pois. Kyllähän ne taas kohta alkavat kasvaa, mutta näin kasvi jakaa energiaansa pikkuisen pitempään myös niiden lehtien kasvattamiseen.

Jotta  pinaattisatoa saataisiin myös myöhemmin kesällä, kannattaa heinäkuussa tehdä uusintakylvöt. Vaihtoehtoisesti voi unohtaa peruspinaatin kokonaan ja vaihtaa uudenseelanninpinaattiin eli lamopinaattiin: se on helpompi kasvattaa, eikä kukintakaan haittaa samalla tavalla sadonkorjuuta. Uudenseelanninpinaatin lehdet ovat paksummat ja pienemmät kuin tavallisella pinaatilla, käyttö on muuten pitkälti sama.

Yläkuvassa on pinaatin kukkanuppuja, alakuvassa ne on napsaistu pois.

pinaatti002 pinaatti003

Jaa artikkeli