Kevätlepissä näkyy pitkien hedenorkkojen lisäksi edellisvuotisia, käpymäisen koviksi puutuneita emikukintoja.

Norkkoriipukset ovat metsäpuutarhan, pensasryhmien ja pihamaiden varhaiskeväisiä koristeita. Norkkojen värit elävät kukinnan alkamisen myötä: esimerkiksi lepän hedenorkot muuttuvat ruskeanpunertavista keltasävyisiksi. Myös haapa, tammi ja koivu lukeutuvat norkkokukintoisiin, tuulipölytteisiin lajeihin.

Mielenkiintoisten kevätyksityiskohtien lisäksi norkot ovat myös ravintolähteitä. Asuttujen kolopuiden juurille kertyvät liito-oravanpipanat ovat näin talven ja kevään norkkojensyönnin aikaan kirkastuneet keltaisiksi. Pääasiassa yöllä liikkuva uhanalainen liitäjä voidaan havaita näistä värijäljistä, keväisin kun ei maakasvillisuuskaan vielä niitä peitä. Mahdollisista, suojelutoimia avittavista havainnoista voi ilmoittaa esimerkiksi Laji.fi -sivustolla. Helsingin kaupunki kerää myös parhaillaan alueensa liito-oravahavaintoja.

Pähkinäpensaan kauniin keltaiset hedekukinnot ovat norkoista varhaisimpia – ne ovat kukassa parhaillaan. Monipuolisesta pähkinäpensaasta muun muassa puutarhan satokasvina on luettavissa lisää Oma PIHAn tuoreimmasta numerosta.

Jaa artikkeli