Puksipuu on edellisessä blogipostauksessani mainitun ruokobambun lisäksi yksi hieman poikkeuksellisempi talvipuutarhan vihreyttäjä.

Puksista leikataan usein matalia aitoja tai pallon kaltaisia geometrisia muotoja. Nämä ovat tuttuja keskieurooppalaisista puutarhoista, varsinkin hovien muotoistutuksista, mutta myös cottage garden -pihoista, joilla ne rajaavat esimerkiksi kukkamaita tai kohoavat muotoiltuna kukkakasvien keskeltä.

Luonnollisessa muodossaan kasvavana puksipuu on terhakka, puolikorkea pensas, joka viihtyy ravinteikkaassa ja sopivan kosteassa maasssa. Sen omaleimainen, varpumaisen kovahkolta tuntuva lehdistö ja väritys monipuolistavat mukavasti kasviryhmiä. Puolivarjo on hyväksi varsinkin keväällä, kun aurinko voi kuivattaa pensaan ikivihreää lehdistöä.

Kuvissa näkyy lisäksi pensaan kukintaa viime kevätkaudelta. Silloin puksipuun tumman vihreyden lisänä hehkuu limensävyä.

Avomaalle istutettuina puksipuut, kuten kuvien yli kymmenvuotias yksilö, menestyvät varmimmin etelässä ja suojaisilla kohdilla.

Jaa artikkeli