Jonkinlaista kesän yhteenvetoa tekee mieli tehdä, kun syksyä alkaa olla ilmassa. Monen kohdalla puntaroidaan kasvimaan satoa, mitä kannattaa ensi vuonna taas kylvää ja mitä ei. Mitä tekisi mieli kokeilla?

Ranskanruusu ’Charles de Mills’.

Itse kun olen ruusuihmisiä, katson kesää niiden kannalta. Ruusuissa on se hyvä puoli, että niitä eivät hetkauta kuivuusjaksot, ei edes heti kesän aluksi tullut kuuma ja kuiva pitkä kausi. Oikeastaan meni niin, että kukkia tuli enemmän kuin konsanaan!

Juhannusruusu rutikuivassa kesäkuussa.

Vanhat isot ruusupuskat ovat ihania, mutta uusiakin tarvitaan. Parin vuoden ikäinen kotimainen tarhakurtturuusu ’Syke’ kukki ihanasti heinäkuussa ja nyt jännitän, sattuisiko se olemaan jatkuvakukintainen eli tulisiko syksyynkin kukkia. Moni tarhakurtturuusu kukkii hyvin vielä syksyllä.

Tarhakurtturuusu ’Syke’. Kukat ovat kauniin pallomaiset!

Erityisesti yritän saada pihalleni köynnösruusujen tuomaa erityistä tunnelmaa, jota muistan lapsena kokeneeni Visbyssä, tuossa ihanassa ruusujen kaupungissa. Haaveilen pilareihin kasvavista ruusuköynnöksistä. Flammentanz on jo iso ja kukkii komeasti joka kesä, mutta haluan lisää ja aina vain lisää.

Köynnösruusu Giardina eli ’Tan97289’.

Viime syksynä löysin näin kauniskukkaisen Giardina-köynnösruusun, joka on vielä kaukana köynnöksestä. Kuvasta voi nähdä, että se ei ole pikkuista tähtimöä korkeampi!  Onneksi toinen, pari vuotta vanhempi köynnösruusu ’Alchymist’ kasvoi jo yli metriseksi kukkien kauniisti pergolapylväänsä puolivälissä.

Köynnösruusu ’Alchymist’.

Jatkuvakukintaiset ruusut ovat arempia talvelle kuin kerran kukkivat, sillä ne eivät välttämättä tajua valmistautua talven tuloon ajoissa. Silti niitä täytyy kokeilla, sillä syksy olisi varsin ankea ilman ruusunkukkia.

Viime vuosina olen hurahtanut Austin-ruusuihin. Ne ovat vähän kuin pensas- ja ryhmäruusun välimuotoa. Kukat ovat mahtavan kerrottuja, mikä on erityisesti mieleeni – taitaa se näkyä tämän jutun kuvistakin. Lähes kaikki Austinit kukkivat vielä syksyllä; juuri nyt parhaiten on kukassa oranssikukkainen Lady of Shalott. Siinä on toistakymmentä nuppua.

Lady of Shalott eli ’Ausnyson’.

Nyt ei voi kuin toivoa ruusuille suotuisaa talvea, jotta kaikki talvehtivat ja kukkia tulee ensi vuonna vielä enemmän, kun uudetkin hankinnat kasvavat!

Jaa artikkeli