Mahtavan aurinkoinen pääsiäisviikonloppu on edessä ja ilmoilla on lupaavia kevään merkkejä, lämpötilan kohotessa reippaasti plussalle. Tänään virittäydyin tunnelmaan risutöiden parissa. Luonnonmateriaalit sopivat kevään juhlaan niin kasvihuoneessa kuin kattauksessa. Rautalangan kanssa risut taipuvat moneksi. Kranssipohjien askartelua siis riittää pääsiäisen pyhiksi. Täytyy tehdä niitä heti kerralla koko vuoden tarpeiksi.

Tunnustan olevani aloittelija risutöissä, joten jälki ei ole vielä ihan priimaa, mutta rouhean risukorin tekeminen on hieman kuin kranssia punoisi. Ensin on hyvä sitoa ohuista koivunrisuista pieni pyörylä pohjaksi kukkasidontarautalangalla ja lähteä sen jälkeen kasaamaan korin reunoja ylöspäin kerros kerrokselta. Risuista voi sitoa pitkän pötkön, jota lähtee sitten puolestaan sitomaan spiraalimaisesti kiinni risupesän reunoiksi. Voi myös tehdä useampia kransseja, jotka pinoaa pohjan päälle kerroksittain ja sitoo ne tukevasti yhteen rautalangalla.

Risukorit ovat mukavia ”pesiä” kevätkukille, kuten narsisseille, helmililjoille ja orvokeille. Silloin myös vähemmän kaunis muoviruukku peittyy luonnonmateriaalilla.

Askarteluavustajani Aapeli huomautti, että seuraavasta korista tulisi tehdä hieman isompi. Tämän sisälle kun ei mahdu kunnolla istumaan.

Kuivatuista pajunkissoista ja jänönhännistä saa kestäviä koristeita.


Pääsiäisen koristeluvinkit:

– Aivan pienen risukranssin voi tehdä pääsiäispöytään kattauskoristeeksi kullekin vieraalle, eli yhden munan pesäksi, ja koristella sen vaikka höyhenillä ja pajunkissoilla.

– Hyvin avautuneet pajunkissat ovat lähes ikuisia koristeita. Nämä kuvan pajunkissasydämet askartelin pääsiäiskoristeiksi jo pari vuotta sitten. Pajunkissat vain nypitään irti ja liimataan suoraan haluamaansa pohjaan, tässä tapauksessa styrox-sydämeen.

– Jos otat maljakkoon pajunoksia joiden pehmeät kukinnot, eli pajunkissat, ovat jo sopivasti avautuneet, eivät ne välttämättä tarvitse vettä. Ilman vettä ne kuivuvat maljakossa eivätkä tuota siitepölyä.

– Jänönhäntä (Lagurus ovatus) on yksivuotinen, suorakylvettävä ja helppo koristeheinä, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla tulevana kesänä. Kuivatut, pehmeät jänönhännät sopivat hyvin myös luonnonläheiseen pääsiäiskattaukseen.

Oikein iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikille!

Pääsiäisruohon asemasta kasvatin ison kaukalollisen herkullisia herneenversoja. Niiden vihreys ilahduttaa, kun vielä odotellaan hetki lumen sulamista.

Jaa artikkeli