Fröställningar av blå bolltistel. Klipp tidigare om du vill torka dem och använda som dekoration i vinter, klipp lite senare om du vill samla frön. Låt stå kvar om det är ok med en massa fröplantor i rabatten.

September är höstsedumens och höstastrarnas tid i perenna rabatten. De blommar troget under både soliga och regniga dagar. Samtidigt har riktigt tidiga perenner vissnat ner helt och andra ser mer eller mindre skräpiga ut.

Många vill städa i rabatten till vintern och klipper ner allt på senhösten. Men det går lika bra att låta perennerna stå kvar till våren och städa bort de torkade växtresterna innan vårlökarna kommer igång. På så sätt tas endel av växternas näring till vara på plats och det är mycket mindre material att städa bort.

Klipp av fröställningen precis ovanför det första bladet under fröställningen så ser plantan snygg ut även efter att fröställningarna är borta.

Klipp av fröställningarna precis ovanför det första bladet under fröställningen.

Bolltistelplanta efter att fröställningarna är avklippta.

Bolltisten sprider sig rikligt med frön om man låter fröställningarna stå kvar och fröa av sig. Fröna har god grobarhet så det kommer många nya plantor i rabatten om man inte klipper bort fröställningarna i tid.

Om man har problem med mjöldagg eller andra växtsjukdomar städas den angripna växtens delar bort redan på hösten. Perenner som sprider sig rikligt med frön som tex. blå bolltistel, vallmo samt perenner som dessutom sprider sig ut i naturen som plymspirea lönar det sig att klippa bort förställningarna på redan efter blomningen men låta bladverket stå kvar.

Brittsommaraster är en vacker septemberblomma.

Jaa artikkeli