Julens hyacintlökar blommar följande vår om man sparar dem och planterar ut dem på våren. De passar bra ihop med andra vårlökar, här med porslinshyacint. Ännu finare blomning får man med hyacintsorter anpassade för trädgården.

I början av maj har våren kommit en bit på väg trots kalla vindar. I havet av blåstjärna, vårstjärna och pärlhyacint sticker rosa hyacinter upp. De påminner om att det är dags att plantera ut hyacintlökarna från julens och påskens blomstergrupper.

Hyacinter är en omtyckt julblomma och under senare år har det även funnits blommande ljusgula hyacinter till salu vid påsk. Men hyacinter är också en fin trädgårdsväxt som förtjänar en plats i rabatten. De börjar blomma då flera av de små lökväxternas blomning håller på att avta, innan tulpanerna kommer igång.

Julens och påskens hyacinter har väntat på våren och skall nu få komma ner i jorden.

Julhyacinterna kommer upp och blommar varje år men hyacintblomningen skulle nog bli ännu finare med trädgårdshyacintsorter. Måste komma ihåg att köpa hyacintlökar till rabatten i höst!

 

Pärlhyacint och porslinshyacint är fina små vårblommor som hör till samma familj som hyacinten. Porslinshyacint börjar blomma före hyacinterna och pärlhyacint lite senare. Alla tre är bra för vårens bin och humlor.

Jaa artikkeli