Suomalaisissa pihoissa ja puutarhoissa on paljon tekemätöntä työtä, kun omistajilta vähenevät voimat tai ruuhkavuosien kiireet vievät ajan. Tämä tarjoaisi nuorille työmahdollisuuksia vaikkapa yrittäjänä. Antti Siponen otti tilaisuudesta kiinni ja perusti oman 4H-harrasteyrityksen kotikylälleen. Tämä artikkeli on julkaistu Oma PIHA -lehden numerossa 2/2018.
Savon sydämessä, Lapinlahden Alapitkän kylässä, asuva lukiolaispoika Antti Siponen löysi alun yrittäjyydelle, kun hän kävi auttelemassa iäkästä naapuriaan ruohonleikkuussa.
– Leikkasin toissa kesänä hänelle nurmikkoa ja hän halusi, että kävisin säännöllisesti. Viime vuonna päätin, että sitten on sama perustaa yritys ja käydä leikkaamassa muissakin paikoissa, kertoo Antti yritystoimintansa synnystä.
Ohjattua yritystoimintaa 4H:ssa
Suomessa virallisen y-tunnuksen omaavan yrityksen voi perustaa 18-vuotiaana. Antille yritystoiminnan mahdollisuus avautui 4H-toiminnan kautta. Hän perusti keväällä 2017 Siposen pihatyöpalvelu -nimisen yrityksen 4H-harrasteyrityksenä. Kun hänellä ei vielä ole y-tunnusta, hän voi laskuttaa vain yksityishenkilöitä, ei yritystä eikä yhteisöjä. Antti ilmoittaa tulot verottajalle omassa veroilmoituksessaan.
4H-yrittäjän tulee olla vähintään 13-vuotias, ja yrityksen myynti voi olla 50–7000 euroa vuodessa. Yritykselle on räätälöity vapaaehtoinen vastuuvakuutus, hinnaltaan 30 euroa. Nuorella tulee olla
yritysohjaaja, jonka kanssa tehdään sopimus.
Antti Siposen pääpaino oli viime kesänä ruohonleikkuussa. Kokemusta tuli myös pensasaidan leikkaamisesta, lehtien haravoinnista ja vuokrattavan kesämökin siivoamisesta. Tulipa häneltä tuhottua yksi kiusallinen ampiaispesä.
– Kävin myös katsomassa yksinasuvaa vanhaa ihmistä, kun hänen kaukana asuva tyttärensä pyysi katsomaan isän vointia.
– Voisin hoitaa kauppaostoksia, ja puutyöt ja talon maalaus olisivat myös mahdollisia, suunnittelee Antti uusia työtehtäviä.
Itsetunto kohoaa
Antti on oppinut toimimaan koneiden kanssa.
– Maalla oppii ja konetyöt ovat tuttuja, työ opettaa lisää. Lehtien haravointi vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta kun kuulokkeista tulee musiikkia, jaksaa vaikka kuinka pitkään.
Antti on laskuttanut työtunnista 15 euroa. Myynti on kuitenkin sen verran vähäistä, että arvonlisäveron alarajaan, 10 000 euroon, jää rutkasti väliä. Antti laittoi tienestit säästöön ja kustansi niillä omalta osaltaan lukiolaisten Krakovan matkan.
– On hienoa, kun asiakkaat tukevat suomalaisen nuoren yritystä. Heistä kaikki eivät itse kykene enää pihatöihin ja kun teen niitä heidän puolestaan, voivat he asua pitempään kotona.
Antti kokee yritystoiminnan kehittäneen hänen itsetuntoaan.
– Olen saanut näkemystä, millaista on olla yrittäjä. Asiakkailta on tullut myönteistä palautetta. On mukava huomata, että yrittäjänä oleminenkin onnistuu.
– 4H-yhdistys on mainostanut meidän nuorten palveluja Facebookissa ja ihmiset kertovat toisilleen. Ensi kesänä tulen laittamaan enemmän mainoksia, suunnittelee Antti.
Näyttelemistä kesäteatterissa
Antti harrastaa musiikkia soittamalla kitaraa ja näyttelee Alapitkän nuorisoseuran kesäteatterissa. Viime kesänä hän esitti kaksoisroolin ”Jaetun maan lapset” -näytelmässä, joka kertoo paikkakunnan tapahtumista sodan päätyttyä ja karjalaisten evakkojen tultua savolaiskylälle.
– Toisessa roolissa esitän sotaan lähdössä olevaa veljeä ja toisessa palaan katkeroituneena takaisin, kun luvattua maata en saanut. Näytelmää esitetään yleisön pyynnöstä vielä ensi kesänä.
Antti sanoo, että yritystoiminnassa voi sovittaa työajat näytelmän harjoitusten ja esitysten ehdoin.
– Aion jatkaa yritystä ainakin lukion ajan, ehkä seuraavankin kesän. Katson sitten, missä jatkan opiskelua. Armeijakin on tulossa.
Opetetaan ja kannustetaan
Omakotitaloissa asuu vuosi vuodelta vanhempaa väkeä. Pihoilla olisi paljon askaretta, kunhan vain olisi tekijöitä. Voimien vähetessä moni innokas kotipuutarhuri tuntee harmitusta, kun ei enää jaksa pitää puutarhaa kunnossa. Onko edessä muutto kerrostaloon? Vai voisiko saada työapua?
Myös ruuhkavuosia elävät lapsiperheet voivat kokea puutarhan hoidon aikaa vieväksi. Mielellään he nauttisivat kauniista ja hoidetusta puutarhasta, kunhan vain joku tulisi avuksi. Moni voisi mieluusti maksaa sopivan summan pihapalveluista, jos siihen ei sisältyisi työnantajan vastuita – byrokratiaa ja oheiskuluja. Voisiko Suomeen syntyä sukupolvet yhdistävää työtä ja samalla nuoret oppisivat yrittäjiksi?
Kotitalousvähennys aktivoi
Puutarhatyöt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennys on enintään 2400 euroa henkilöltä vuodessa, joten puolisot voivat saada yhteensä 4800 euron vähennyksen. Yritykseltä ostetusta arvonlisäverollisesta työn osuudesta vähennys on 50 %. Vähennys tehdään verosta, eli se tulee kokonaisuudessaan hyödyksi. Ehtona kuitenkin on, että palvelua tarjoava yritys on ennakkoperintärekisterissä eli omaa y-tunnuksen.
Puutarhatöihin apua voi ostaa myös palkkaamalla työntekijän. Silloin kotitalousvähennyksenä voidaan ottaa huomioon 20 % maksetuista palkoista sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut kokonaisuudessaan. Työnantajan sivukulujen laskemiseen löytyy netistä palkkalaskureita, jotta lakisääteiset kulut tulevat hoidettua. Palvelujen ostaminen yritykseltä on kuitenkin paljon yksinkertaisempaa.
Kotipuutarhureilta neuvoja
Pihapalvelut tarjoavat yritteliäälle nuorelle mahdollisuuden luoda oma työpaikkansa. Yrityksen perustaminen ei ole alkupääomasta kiinni. Toiminimen perustaminen maksaa sähköisesti 75 euroa ja paperilomakkeella 110 euroa eikä rahallista pääomaa tarvita. Osakeyhtiön perustaminen maksaa sähköisesti 330 euroa ja silloin tulee 2500 euron pääoma valmiina. Sen voi käyttää työvälineiden hankintaan.
Vielä on kevytyrittäjyys, jossa ei ole perustamiskustannuksia lainkaan. Tällöin toimitaan laskutuspalveluja tarjoavan yrityksen kautta, jonka y-tunnuksen alla toimitaan. Yksi näistä on UKKO.fi, joka hoitaa kirjanpidon ja muun byrokratian. Palveluistaan se pidättää 5 % maksun, kun se tilittää yrityksen laskutuksen palkkana yrittäjälle.
Nuori yrittäjä tarvitsee puutarhatöissä opastusta. Kokeneet kotipuutarhurit voisivat sitä antaa, vaikka he itse eivät enää työvälineisiin jaksaisikaan tarttua. Tällöin vanhempi sukupolvi tekee hienon palveluksen nuorelle, sillä yrittäjyydellä voi olla kauaskantoiset seuraukset. Yritteliäs nuori ei ole vaarassa syrjäytyä.
Pihat tarjoavat isot mahdollisuudet suurelle joukolle nuoria. Miljoona pihanomistajaa voisi opettaa työntekoa kymmenille tuhansille nuorille, joilla ei muutoin ole kosketusta työelämään. Alle 14-vuotiaankin on parempi olla naapurissa ruohoa leikkaamassa kuin jäädä yksin roikkumaan nettiin.
Jouko Tikkanen