maa_artisokatJos syksyllä ei tullut nostettua maa-artisokkasatoa, päästään heti maan sulettua herkuttelemaan miedon makuisilla mukuloilla. Siellä ne ovat odotelleet, maan povessa. Kunhan kukaan pikku varas ei vaan ole käynyt niitä kähveltämässä.

Maa-artisokka on helppo juures. Sen kun laittaa mukulat maahan kuten perunat konsanaan ja antaa kasvaa. Jos mukulat nousevat pintaan, ne peitellään. Syksyllä pitkiksi venähtäneet varret kukkivat kauniin keltaisin kukin, minkä jälkeen voi ryhtyä sadonkorjuuhommiin. Ellei sitten tosiaan anna mukuloiden odotella rauhassa kevättä. Lauhoina talvina päästään herkuttelemaan keskellä talveakin.

Nimensä maa-artisokka on saanut latva-artisokkaa muistuttavasta maustaan. Mukuloista saa ihanan pehmeän, kermaisen alkuruokakeiton, minkä lisäksi ne sopivat kohokkaisiin, pyreeksi, pataruokiin perunan seuraksi sekä tempuraksi. Niistä voi valmistaa myös carpaccion eli tarjota ohuina raakoina viipaleina suolalla, oliiviöljyllä ja sitruunalla maustettuna.

Kuorimisen jälkeen mukulat on hyvä upottaa kylmään, sitruunalla tai etikalla maustettuun veteen. Näin ne säilyttävät kauniin valkoisen värinsä.

 

Jaa artikkeli