Katajanmarjoja 1

Selailin uutta Pihakalenteria 2016/2017 katsoakseni, että mikäs juttu siellä olikaan vuoden kuudennelle eli juuri meneillään olevalle viikolle, mutta siis vuodelle 2017.  Kalenterin vuosihan alkaa huhtikuusta 2016 ja jatkuu maaliskuulle 2017 saakka. Kyseisen viikon juttuni käsittelee katajaa ja sen koristeellisia ja monikäyttöisiä marjoja. Oheisena tekstistä pari lainausta:

”Aikoinaan metsästysreissuilla oli tapana laittaa katajanoksa avattuun ja suolistettuun riistasaaliiseen. Käsitykseni oli, että oksa antaa lihalle katajaisen maun. Osittain se kaiketi onkin niin, mutta kokki Kolmonen selitti kerran ruokaohjelmassaan toimenpiteen tarkoitusta siten, että katajanoksan avulla liha jäähtyy tasaisesti ja säilyttää hyvän maun. Varsinkin kanalinturuokiin laitettiin katajanmarjoja korostamaan riistan makua. Myös savustuksessa ne antavat oman arominsa lihalle ja kalalle.”

”Nykyään, varsinkin syksyisin, olemme asetelleet marjaisia katajanoksia ruukkuihin ja kukkalaatikkoihin koristamaan pihaa. Oksien neulaset säilyttävät vihreän värinsä hyvin läpi talven. Kataja ei ole enää rauhoitettu, joten sen pienimuotoinen käyttö pihan kaunistukseksi on sallittua. Muista kuitenkin kysyä omistajalta lupa, jos suunnittelet oksien ottamista toisen maalla kasvavista katajapensaista.”

 

 

Jaa artikkeli