puolanminttu001
Uusimmalla minttututtavuudellani eli puolanmintulla (Mentha pulegium) on erityistehtävä kasvimaallani. Perusmintusta saadaan lehtiä keittiöön, mutta tämän uutukaisen pitäisi olla kasvimaan vartijana ja pitää etanat loitolla.

Kasvin tieteellisen nimen loppuosa, pulegium, viittaa nimittäin kirppuihin, joita sen kuivatuilla lehdillä on perinteisesti torjuttu. Myös muiden syöpäläisten sekä etanoiden sanotaan kaihtavan puolanminttua.

Toistaiseksi puolanminttuni saa kasvaa rauhassa ja houkutella kasvimaalle pölyttäjiä ihanan tuoksuvilla kukillaan. Myöhemmin sitä on tarkoitus jakaa ja asetella etanoiden lempireiteille. Kukaties yrtistä voisi tehdä aitauksen herkempien vihannesten ympärille? Sellainen olisi aika komea!

Toki puolanminttua voi käyttää myös keittiössä, esimerkiksi yrttiteesekoituksiin sekä jälkiruokien ja kastikkeiden maustajaksi. Mutta vain pieninä annoksina, sillä puolanminttu voi olla kohtalokas maksalle. Kasvista valmistettu öljy voi puolestaan olla jopa tappavan vaarallista. Varovaisuus on siis hyvä muistaa.

Kasvimaita ja yrttitarhoja puolanminttu joka tapauksessa kaunistaa upeasti, ja oikein käytettynä se on myös erinomainen vanha lääkekasvi.

puolanminttu002 puolanminttu003

Jaa artikkeli