
Uusimmalla minttututtavuudellani eli puolanmintulla (Mentha pulegium) on erityistehtävä kasvimaallani. Perusmintusta saadaan lehtiä keittiöön, mutta tämän uutukaisen pitäisi olla kasvimaan vartijana ja pitää etanat loitolla.
Kasvin tieteellisen nimen loppuosa, pulegium, viittaa nimittäin kirppuihin, joita sen kuivatuilla lehdillä on perinteisesti torjuttu. Myös muiden syöpäläisten sekä etanoiden sanotaan kaihtavan puolanminttua.
Toistaiseksi puolanminttuni saa kasvaa rauhassa ja houkutella kasvimaalle pölyttäjiä ihanan tuoksuvilla kukillaan. Myöhemmin sitä on tarkoitus jakaa ja asetella etanoiden lempireiteille. Kukaties yrtistä voisi tehdä aitauksen herkempien vihannesten ympärille? Sellainen olisi aika komea!
Toki puolanminttua voi käyttää myös keittiössä, esimerkiksi yrttiteesekoituksiin sekä jälkiruokien ja kastikkeiden maustajaksi. Mutta vain pieninä annoksina, sillä puolanminttu voi olla kohtalokas maksalle. Kasvista valmistettu öljy voi puolestaan olla jopa tappavan vaarallista. Varovaisuus on siis hyvä muistaa.
Kasvimaita ja yrttitarhoja puolanminttu joka tapauksessa kaunistaa upeasti, ja oikein käytettynä se on myös erinomainen vanha lääkekasvi.

Mitä voi nähdä helmikuun alun eteläsuomalaisessa kasvimaailmassa? Lumien kohta taas sulaessa ja Föhn-tuulten välillä puhaltaessa maa pienine kevään merkkeineen on monin paikoin esillä. Maisemassa korostuu nyt kasvien kaunis ruskea sävytys: […]
Lumipeite näyttää herkkiä jälkiä pihan muiden asukkaiden elämästä: siroja jalanjälkiä siellä, siiven lennokas pyyhkäisy tuolla. Liikkeellä voi olla lintuja, pieniä jyrsijöitä kenties, ehkä lumikkokin. Mustarastas esimerkiksi on ruvennut viime vuosikymmenten […
Kuvassa näkyy olohuoneeni sohvan viereistä ikkunanurkkausta. Siinä onkin rakkaat asiat tiivistettynä, kissat tosin puuttuvat. Kukat ikkunalla ovat isoäidin vanhassa kukkatelineessä ja kastelen niitä lapsuudesta tutulla kannulla (josta myös kissat tykkäävät […]
När den glada julen städats ut finns det plats och lust att påbörja ett nytt odlingsår med spirande grönska. De växter som behöver förodlas längst som paprika och chili brukar […]
Euroopanlehtikuusen neulaset ovat puutarhan myöhäisimmän ruskan runollinen yksityiskohta. Tämä havukasviksi poikkeava kesävihanta puu on kotoisin keskisen Euroopan vuorilta. Kultaneulaskimput säteilevät puun oksilla tähtimäisesti ja pysyvät yleensä osin kiinni vielä lumen