Suomalaiset juhlivat jouluaan perinteisin kukin. Parinkymmenen vuoden aikana kukkavalikoima on säilynyt pääosin samana, vain kasvien keskinäiset valtasuhteet ovat muuttuneet. Hyasintti on edelleen määrällisesti yleisin joulukukka, mutta nykyisin se on lähes samalla viivalla joulutähden kanssa. Ritarinkukka sen sijaan on parissakymmenessä vuodessa kirinyt jumbosijalta kolmanneksi, eikä kasvulle ole näkyvissä rajaa. Ritarinkukan 1980-luvun muutamien kymmenien tuhansien viljelymääristä on tänä vuonna siirrytty jo miljoonan paremmalle puolelle.

Atsalea ja annansilmäbegonia pitävät edelleen pintansa joulukukkamarkkinoilla. Erityisesti annansilmä vaaleanpunaisine tai valkoisine, yksinkertaisine kukkineen on perinteiltään vanhimpia joulukukkiamme. Runsaskukkaista atsaleaa on tarjolla joulun lisäksi myös äitienpäivän tienoilla.

Joulun aikaan myydään huippusuosikkien lisäksi muitakin ruukkukasveja. Esimerkiksi tulilatvan punaiset, oranssit tai valkoiset lajikkeet ovat tuttu näky jouluistutuksissa, mutta niitä ostetaan harvemmin sellaisenaan kotiin tai kylään.

Sipulikukista saa joulutunnelmaa nopeasti

Sipulikukat ovat joulun helpoimpia kukkia. Ne ovat istutettaessa lähes valmiita, ja pienellä huolehtimisella ne jaksavat kiitollisina kukkia pitkään. Mitä viileämmässä ne pidetään, sitä kauemmin niistä on iloa.

Jouluisista sipulikukista kaksi on yli muiden: ritarinkukka ja hyasintti. Lukumääräisesti hyasintti on yleisin, sillä sitä viljellään jouluksi hieman yli kaksi miljoonaa kappaletta. Suurin osa hyasinteista o Jouluisista sipulikukista kaksi on yli muiden: ritarinkukka ja hyasintti. Lukumääräisesti hyasintti on yleisin, sillä sitä viljellään jouluksi hieman yli kaksi miljoonaa kappaletta. Suurin osa hyasinteista on vaaleanpunaisia, mutta siitä on tarjolla myös sinisiä ja valkoisia lajikkeita.

Hyasintti kannattaa hankkia ajoissa ja nuppuisena. Jos hyasinttiostokset jäävät aivan joulun aluspäiviin, avonainen hyasintti on paras vaihtoehto, sillä joulun alla hankittu piukasti nuppuinen hyasintti on komeimmillaan vasta uutenavuotena. Yleensäkin nuppujen avautuminen täyteen loistoonsa kestää ainakin viikon verran, ja viileässä sitäkin pitempään.

Hyasintti kestää hyvin jopa lähellä nollaa olevia lämpötiloja. Sitä kannattaa kokeilla eteläisimmässä Suomessa lasitetuilla parvekkeilla, jos joulun aikaan sattuu suojakelejä. Pakkassäällä avonainen hyasintti jäätyy kauniiksi ja säilyy koristeellisena aina seuraavaan suojasäähän saakka.

Hyasintteja on helppo käyttää erilaisissa kukkaistutuksissa. Kymmenkunta hyasinttia koristeineen laakeassa korissa on näyttävä ja tuoksuva kokonaisuus. Hyasintteja voi hyvin istuttaa myös muiden sipulikukkien sekaan, sillä kaikki ne viihtyvät myös viileässä. Jos hyasintti laitetaan samaan astiaan joulutähden ja viherkasvien kanssa, istutusta ei saa viedä viileään, sillä joulutähti paleltuu helposti jo alle kymmenen asteen lämpötiloissa.

Ritarinkukka on nousija

Hyasinttien hinta riippuu paljolti kukkavarressa olevien kukkien määrästä. Mitä enemmän kukkia, sitä korkeampaan laatuluokkaan hyasintti kuuluu. Ritarinkukassa sitävastoin hinta määräytyy sipulista nousevien kukkavanojen luvun mukaan. Pieni sipuli jaksaa tuottaa vain yhden kukkavanan, ja suuresta sipulista nousee vähintään kaksi komeakelloista kukkavanaa.

Ritarinkukan suosio on jatkuvassa kasvussa, sillä se on kaunis ja kestävä sipulikukka. Nupun avautuminen täydelliseksi kestää pitkään, joten ritarinkukka kannattaa hankkia hyvissä ajoin joulukuun alkupuolella. Se on kaunis yksinäänkin tai muiden joulukukkien seassa samassa astiassa. Yhteisistutukselle sopiva lämpötila määräytyy eniten lämpöä vaativan kasvin mukaan kuten hyasintillakin.

Ritarinkukan avautuneet kukat kestävät pitkään, ja kukkavanan voi myös leikata ja laittaa maljakkoon. Varren tyvelle kannattaa kietaista tiukka kumilenkki, sillä ontolla varrella on taipumus muuten halkeilla ja rullautua ylöspäin leikkauskohdan yläpuolelta.

Istutustulppaaneissa on perinteen hehkua

Istutustulppaanit, eli lyhytvartiset, sipulin kanssa myytävät irtotulppaanit ovat olleet perinteisesti osa joulua jo kymmeniä vuosia. Ne on helppo istuttaa haluamaansa astiaan. Nykyisin yleistyneet ruukkuun valmiiksi juurrutetut tulppaanit saa nopeasti koristeltua mieleisikseen.

Tulppaanit viihtyvät viileässä muiden sipulikukkien tapaan. Kukka avautuu ja sulkeutuu valon vaikutuksesta, ja täysin avonainen kukka kestää kauniina useita päiviä. Jos istutuksen voi viedä esimerkiksi yön ajaksi viileään, tulppaaneista on iloa pitkään.

Lisää vain vesi!

Joulukukkien hoito ei vaadi syvänvihreää peukaloa eikä salatiedettä, mutta muutama vinkki on tarpeen.

Joulutähti on kotoisin lämpimästä ilmanalasta, joten se viihtyy parhaiten vedottomassa, valoisassa paikassa. Patterin paahtamalle ikkunalaudalle sitä ei kuitenkaan kannata nostaa, sillä ylös kohoava lämpö kuivattaa sen – ja muidenkin kasvien – lehtiä nopeasti. Tuuletusikkunan lähistöllä joulutähti pudottelee helposti lehtiään.

Kastele joulutähteä vasta, kun mullan pinta on hieman kuivahtanut. Jos haluat joulutähdestä pitkäkestoisen viherkasvin, niin lannoita säännöllisesti. Uusista lehdistä tulee vihreitä.

Kukkasipulit viljellään pellossa yleisimmin joko Hollannissa, Puolassa, Ranskassa tai Etelä-Amerikassa. Sipulin kehitys kestää monta vuotta. Aina kasvukauden päätyttyä keskenkasvuiset sipulit nostetaan varastoon ja ne lajitellaan. Sen jälkeen ne istutetaan uudelleen kasvamaan.

Sinä syksynä kun sipulit ovat myyntikokoisia, ne pakataan ja lähetetään viljelijöille hyötämistä varten. Jos sipulit nostetaan melko pieninä, niiden kukat jäävät pienemmiksi tai niitä on vähemmän kuin isossa sipulissa. Sipulikukkien kukka-aihe on syntynyt jo silloin, kun sipuli on ollut viljelypellossa.

Sipulikukat eivät tarvitse lannoitusta, sillä sipulissa on sopiva määrä vararavintoa. Sipulikukat tarvitsevat sen sijaan säännöllistä kastelua, jotta kukat aukeaisivat kunnolla. Ruukun pinta saa kuivahtaa, ennen kuin sipuli-istutusta kastellaan uudelleen. Liika kosteus ja huoneenlämpö saavat monet sipulikukat venähtämään.

Muista, että aina kannattaa yhdistää samaan istutukseen samankaltaisista oloista pitäviä kasveja. Monen eri kasvilajin yhteisistutuksen sijoituspaikka valitaan eniten lämpöä vaativan kasvin mukaan. Esimerkiksi joulutähtiä ja hyasintteja sisältävä istutus pidetään huoneenlämmössä, vaikka hyasintit kestävät jopa lähelle nollaa putoavia lämpötiloja.

Sipulikukat sopivat myös hyvin esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle suojasäällä. Hyasinttia voi käyttää koristeena myös, kun tietää pakkasten jatkuvan useita päiviä. Avonainen hyasintti jäätyy pakkasessa kauniiksi, ja sen kellomaisia kukkia voi pujotella ohueen rautalankaan vaikkapa ovikranssin somisteeksi.

Jaa artikkeli