Vaikka syksy kohta taittuu talveksi, jatkuu kasvihuoneissa kesä. Raikkaiden salaattien kasvatus onnistuu pohjoisen pimeilläkin ja uutta satoa korjataan joka päivä. Siinä missä mieltä virkistämään sytytetään nyt kirkasvalolamppuja, voi keholle tarjota hyvää oloa nauttimalla viherhoitona raikkaita salaatinlehtiä.

Ruukkusalaattien suosio on lisääntynyt kahden vuosikymmenen ajan tasaiseen tahtiin. Kuluttajat arvostavat hyvää saatavuutta, puhtautta ja keveyttä. Vihreä väri ja lehtien tuoreus saavat ruoan maistumaan. Onpa vihreän värin arveltu jopa lieventävän kipuja ja rauhoittavan oloa. Ruukkusalaattien ravintoaineista merkittävimmät ovat foolihappo, K-vitamiini ja karotenoidit.

Ruukku- ja jääsalaatti menevimmät, rucola kirii perässä

Heleänvihreä ruukkusalaatti pitää ruukkusalaattien kirjossa edelleen kärkisijaa. Lehtiruusukkeesta on helppo taittaa meheviä lehtiä vaikka voileivälle. Maku on puhdas ja mieto. Eniten osuuttaan on kasvattanut viime vuosina jääsalaatti. Lehtevän rapean, mehevän ja hyvin säilyvän jääsalaatin suosion ymmärtää. Jääsalaatti jopa kestää kevyen kuumennuksen esimerkiksi munakkaan täytteenä.

Tänä vuonna on pyrähtänyt nousuun rucola. Rucolan maussa tunnistaa pähkinää ja retiisiä. Kysyntä selittyy italialaisen keittiön suosiolla. Rucolaa käytetään runsaasti kaikkialla Euroopassa. Vaikka rucolaa saa tuontituotteenakin, kotimainen on pitänyt hyvin pintansa. Rucola sopii salaatteihin, mutta myös risottoon ja pizzan päälle. Rucolasta voi tehdä maukkaan peston tai soseuttaa rucolaa sauvasekoittimella öljyyn, jolloin saa rucolaöljyä. Viheröljy antaa aromikkuutta lihalle, kalalle ja kasviksille.

Muilta mailta ja isoäidin keittiöstä

Friseesalaatti tuo näyttävän lisän ruukkusalaatteihin. Ripsureunaisissa lehdissä on makeahko, mehukas aromi. Friseetä voi nauttia tuoresalaattina tai kevyesti kuumennettuna keitoissa ja vokkiruoissa. Roomansalaatti puolestaan tuli tunnetuksi osana suosittua Caesar-salaattia. Pitkänomaiset lehdet säilyvät hyvin, ovat meheviä ja kestävät kevyen kuumennuksen.

Lollo rosso ja punainen tammenlehtisalaatti antavat syvän punertavaa taustaväriä muille aterian aineksille. Mitsuna on kotoisin Aasiasta. Hennonvihreä, liuskareunainen mitsuna on ammattikokkien suosikki, koska koristeellisena ja hienostuneen makuisena se sopii viimeistelemään ruoka-annoksen. Kasvihuoneissa tuotetaan myös ikihyvää isoäidin keräsalaattia. Se pakataan pussiin ilman ruukkua ja juuriosaa.

Kohtele ruukkusalaatteja hellästi:

  • Kuljeta ruukkusalaatti kaupasta kotiin pakkaselta ja vedolta suojattuna. Talvella pakasteiden kuljetuskassit ovat käteviä suojia.
  • Kastele ruukkusalaatin kasvualusta. Nosta salaatti ruukkuineen vesilasiin ja jätä huoneenlämpöön, josta salaatti tulee nopeasti käytetyksi.
  • Jos joudut säilyttämään salaattia kotona joitain päiviä, voit panna ruukkusalaatin viileäkaappiin. Jätä muovisuoja paikoilleen.
  • Säilytä salaatti erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja kasviksista, koska etyleeni veltostuttaa salaatinlehdet. Eniten etyleeniä tuottavat tomaatti, melonit, avokado, luumu, nektariini, persikka ja monet eksoottiset hedelmät.
  • Revi salaatinlehdet luontevasti käsin. Veitsi ja sakset saattavat tummentaa ja painaa lehdet ikävästi kasaan.
  • Pirskota salaatinkastiketta lehdille vasta juuri ennen tarjoamista tai tarjoa kastike eri astiasta.

Lokakuun viimeinen viikko (24.–30.10.) on Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämä Salaattiviikko.

Jaa artikkeli