Viranomaiset kannustavat suomalaisia aitojen ja alkuperäistenelintarvikkeiden EU-nimisuojan hakuun. Meillä on monia mielenkiintoisiaherkkuja, joiden markkinat voisivat olla kansainvälisiä, rohkaistaan maa-ja metsätalousministeriöstä.- Mämmin valmistajia on houkuteltu hakemaan suojausta, mutta kaupallista merkitystä ei ole nähty, kertoo ylitarkastaja SIRPA KARJALAINEN maa- jametsätalousministeriöstä.

Suomen listalla ovat tällä hetkellä sahti, kalakukko, karjalanpiirakka jaLapin puikulaperuna. Kolme ensimmäistä tuotetta on suojattu reseptiikansuhteen. Lapin puikula taas viittaa nimenomaan maantieteelliseen alueeseen,joka antaa perunalle sen erityisominaisuudet. Valmisteilla on myös poronsuojaus.

Vanhat viinimaat innokkaita nimisuojaajia

– Nimisuojan hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi, Karjalainenkannusti keskiviikkona Suomen maataloustieteellisen seuran kokouksessa.Jotta nimisuojan saa, tuotteella on oltava perinteitä ja historiaa.Mahdollisimman vanhat kirjalliset lähteet auttavat hakuprosessissa.

EU:n komissio on varannut nimisuojatuille tuotteille omia tukijärjestelmiäsekä tuottamiseen että markkinointiin, Karjalainen kertoo.

Unionissa nimisuojattuja tuotteita on yhteensä noin 650. Vanhat viinimaat,Ranska, Italia, Espanja, Kreikka ja Portugali, ovat innokkaitaelintarvikkeiden suojaajia. Pohjoismaat laahaavat toistaiseksi perässä.

Taistelu aidon karjalanpiirakan puolesta alkanut

Valvonta hoidetaan yleensä yksityisesti nimisuojaa hakeneen tahon puolesta.Tästä koituu omat ongelmansa. Suomessa nimisuojan valvonta on sidottunormaaliin elintarvikevalvontaan, mutta niukat voimavarat asettavatkäytännössä rajoituksensa.

Karjalanpiirakan nimisuoja on Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaistenhallussa. Nyt järjestössä on aloitettu kamppailu nimen puolesta. — Suurinosa teollisten yritysten karjalanpiirakoista ei täytä nimisuojan asettamiavaatimuksia. Esimerkiksi määritelmä, jossa piirakan sydämen, puuron, tulisiolla 2/3 koko piirakan painosta, ei toteudu juuri lainkaan, kertootoiminnanjohtaja EIJAMAIJA KAIRAMAA. Hän ehdottaa teollisten tuotteidennimen vaihtamista riisipiirakaksi.

Joutsenlippu jyrää nimisuojan Suomessa

Elintarviketeollisuusliitto on suhtautunut nihkeästi nimisuojaan. HyvääSuomesta joutsenlipun katsotaan usein riittävän kertomaan tuotteenalkuperästä. Helsingin yliopiston maatalouspolitiikan professori JUKKA KOLAnäkee joutsenlipun vahvassa asemassa myös heikkouksia. — Merkillä ei olemainetta Suomen ulkopuolella, Kola toteaa.

Nimisuojattujen tuotteiden maineesta muualla Euroopassa on hyvääkerrottavaa. — Nimisuojaus tunnetaan. Tuotteelle olisi heti löytynytmarkkinarako, kertoo Lapin puikulan puolesta Keski-Euroopassa puhunut ANTTIHANNUKKALA maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Lapintutkimusasemalta. — Valitettavasti logistiikka- ja volyymiongelmatjarruttivat viennin alkamista, hän harmittelee. (Finfood)

Jaa artikkeli