Me ihmiset olemme kovin erilaisia. Yksi tykkää jutella kasveilleen ja kastella niitä vähän väliä kun taas toinen pitää ne osana sisustusta, reissaa paljon ja unohtaa hoitotoimet pitkiksikin ajoiksi. Siinä missä jotkut jaksavat ottaa selvää kasvin tarpeista valaistuksen, kastelun, lannoituksen ja mullan laadun suhteen, toiset asettavat kasvinsa hyvännäköisiin suojaruukkuihin ja pitävät niitä sen ajan, kun kasvi näyttää hyvältä ja vaihtavat sitten uusiin, kun ne alkavat pudotella lehtiään ja voida huonosti.
Ennen viherkasveja hoidettiin uskollisesti ja puutaloissa monet nykyään harvinaistuneet kasvit viihtyivätkin paremmin viileissä saleissa talviaikaan. Taloissa oli myös usein kellari tai vintti, jossa talven lepoa vaativat lajit kuten verenpisara ja pelargoni talvehtivat . Nykyään asutaan paljon kerrostaloissa keskuslämmitetyissä taloissa, jolloin kasvien lepokausi vaikeutuu ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia, mm. lehtien kuivumista ja tippuilemista. Tunnollinenkin kasvienhoitaja joutuu usein kevättalvella tunnustamaan tappionsa ja heittämään kasvin jos toisenkin biojäteastiaan. Ajattelutapamme suhteessa viherkasveihin onkin alkanut pikkuhiljaa muuttua. Monet asennoituvat jo kukkakaupassa ”Mä tapan aina kaikki”- mentaliteetilla ostamiinsa kasveihin, iloitsevat niistä niin kauan kun eloa riittää ja ostavat uudet tilalle heräteostoina.
Seuraavassa esitellään muutamia viherkasveja niille ihmisille, jotka viihtyvät kotona ja ovat valmiita näkemään hiukan vaivaa kasviensa viihtyvyyden eteen sekä myös vaihtoehtoja niille, jotka ovat kiireisiä mutta haluavat silti kotiinsa eläviä kasveja. Valitsemalla oikeanlaiset kasvit oikeaan paikkaan niillä edellytyksillä, mitä voi tarjota oman elämäntilanteensa mukaan, välttyy pahemmilta pettymyksiltä ja saa paljon iloa pikkurahalla.
Helppoja kasveja kiireiselle ja unohtelevalle
Rahapuu (Crassula)
Helppo kasvi valoisalle ikkunalle, kunhan se saa aina kuivahtaa kastelujen välissä. Rahapuun saa pidettyä tuuheana latvomalla sitä silloin tällöin, varsinkin keväisin. Hiekkapitoinen multa, viihtyy melko ahtaassa ruukussa, joten jokavuotinen mullanvaihto ei ole tarpeen.
Yucca ja pulloyucca
Kastelun voi jukan kohdalla välillä unohtaa – ainoa, mikä sen tappaa, on liikakastelu tai liian pimeä paikka. Joulun jälkeen jukka voi huonosti, jos se on ollut joulukuusen vieressä, älä siis sijoita kuusta ja jukkaa vierekkäin! Lievästi ahdas ruukku on parempi kuin iso.
Huonekumipuu (Ficus)
Huonefiikuksen voi sijoittaa mihin tahansa, ja mitä varjoisampi on paikka, sitä vähemmän kastellaan. Kasvaa isoksi ja leikkaamalla fiikuksensa saa haaromaan. Leikatun latvan saa helposti juurtumaan.
-Kaktukset
Kaktukset ovat edullisia, helppoja ja moninaisuudessaan hauskoja tuttavuuksia. Sommittelemalla useita kaktuksia samaan, laakeaan saviruukkuun saa helppohoitoisen ja hyvännäköisen asetelman, jonka saa jättää oman onnensa nojaan aina pariksi viikoksi kerrallaan (talvisaikaan jopa kuukaudeksi).
-Kevät- ja syyskaktus (Schlumbergera)
Lehtikaktukset ovat oivia kumppaneita niillekin, joilla on taipumus unohtaa kastella kukkiaan: mitä enemmän näitä rääkkää, sitä mahtavampi kukinta on tiedossa! Tosin kasvin elinvoimaa kuluu paljon kukintaan, joten jos kaktustaan ei hoida kukinnan aikana ja sen jälkeen, kasvi nahistuu lopullisesti. Lehtikaktukset viihtyvät loistavasti kesän ulkona, ja syyskuun alussa, kun illat ja yöt alkavat viiletä, se on jo virittynyt kukkaan ja ensimmäiset nuput ovat jo näkyvissä. Ehdottomasti varma valinta!
-Pennimuori (Peperomia)
Mukava pikkukasvi ikkunalaudalle. Mullan pinnan annetaan kuivahtaa ja annetaan kasviravinnetta n. pari kertaa kuukaudessa.
-St. Paulia
St. Paulioista on kehitetty paljon hauskoja muunnoksia, joita lisätään kasvullisesti pistokkaista. Kasvin viihtymiseen tarvitaan aamu- tai ilta-aurinkoa. Pieni paavalinkukka kukkii maaliskuusta lokakuulle ahkerasti, jos se kastellaan aluslautaselle ja annetaan kuivahtaa kastelujen välissä. Lannoitus lisää kukinnan loistokkuutta.
-Posliinikukka (Hoya)
On uskomatonta, miten suuria ja elinvoimaisia köynnöksiä posliinikukista tulee pienenpienessä ruukussa. Posliinikukka menehtyy vain liikaan hoitoon, ts. jos se saa liikaa vettä ja /tai se istutetaan liian isoon ruukkuun. Menestyy myös melko varjossa, muttei kuki jos valoa on vähän.
Vaihtoehtoja kotona viihtyvälle
-Kiinanruusu (Hibiscus)
Kiinanruusu tarvitsee paljon valoa ja tasaisen kosteuden kasvukaudella. Lokakuulta helmikuuhun valoa ei riitä nuppujen muodostumiseen ja kastelua vähennetään. Helmikuu on hyvä aika leikata osa kiinanruusun versoista n. 1/3, toimenpide tekee kasvista tuuhean. Kasvia on syytä tarkkailla usein, sillä kirvat ja punkit rakastavat kiinanruusua ja ilmestyvät heti, kun sen vastustuskyky heikkenee esim. liian kuivumisen seurauksena.
Gardenia
Gardenian kukissa on huumaava tuoksu ja kukkia käytetäänkin hajuvesiteollisuudessa. Kaunis gardenia tarvitsee paljon valoa, mutta kevätaurinko saattaa vioittaa lehtiä. Länsi-ikkuna on hyvä, eteläikkunakin käy, jos kasvia suojaa pahimmalta paahteelta. Gardenia on ns. kalkinkarttaja, tämä huomioidaan keittämällä ja seisottamalla kasteluvesi ja käyttämällä kasviravinnetta, johon ei ole lisätty kalsiumia. Multaan voi ruukunvaihdon yhteydessä lisätä hiukan hapanta turvetta tai metsämaata. Kesällä tasainen kosteus, talvella viileä paikka ja gardenia palkitsee hoitajansa tuoksuvin, kermanvalkoisin kukin.
-Saniainen
Vehreä saniainen parantaa huoneilman laatua runsaudellaan, tosin vanhempi saniainen, joka jo tuottaa itiöitä, voi aiheuttaa allergisille oireita. Saniaista kastellaan säännöllisesti, tosin talvella senkin mullanpinta saa aavistuksen kuivahtaa. Ahkera sumuttelu vähentää varisemista. Lannoita kasvukaudella joka toinen kastelukerta. Usein luullaan, että saniainen on varjokasvi, mutta kauneimmat saniaiset kehittyvät runsaassa hajavalossa.
– Kasvit ja ruukut: Stockmann Itäkeskus