”Mikkeliläinen Lumeco Oy tuo huhtikuussa markkinoille Seitan-kasviproteiinivalmisteen. Runsaasti proteiinia sisältävää, kansainvälisesti tunnettuaSeitan-vehnägluteenituotetta ei ole aikaisemmin valmistettu Suomessa. Seitan on japanilainen nimitys mausteliemessä keitetylle vehnägluteenille, jokasisältää paljon proteiinia. Japanilaisessa ruokavaliossa se on korvannut lihan ja kalan padoissa, keitoissa ja pihveinä.

Lumecon Seitan-tuotteiden raaka-aineena käytetään saksalaista luomuvehnää, josta gluteeni on erotettu. Mausteet saadaan oman maakunnanluomuviljelijöiltä. Seitanin tuotekehittelystä ja markkinointisuunnittelusta on Lumecon kanssa vastannut Helsingin yliopiston Maaseudun tutkimus- jakoulutuskeskus Mikkeli.

Aluksi saatavana rouhe ja pihvi

Toimitusjohtaja ANJA HUOPONEN Lumecosta kertoo, että ensi alkuun seitania markkinoidaan pääkaupunkiseudun ja Mikkelin luontaistuotekauppoihin jakasvisravintoloihin. Markkina-aluetta laajennetaan myöhemmin kysynnän mukaan. – Ensin on tarkoitus saada tuotetta enemmän tunnetuksi. Kasvissyöjättietävät ja tuntevat jo seitanin, mutta muille se on vielä tuntematon, Huoponen toteaa.

Koemarkkinointi aloitetaan kahdella Seitan-tuotteella. Seitan-rouhetta voi käyttää ruuanvalmistuksessa jauhelihan tapaan. Seitan-pihvit voi paistaasellaisenaan pannulla öljyssä tai voissa. Pihvejä voi paloiteltuina käyttää myös esimerkiksi pataruokiin ja risottoihin. Kun kuluttajien kiinnostus on saatu heräteltyä, Lumeco pyrkii kehittelemään Seitan-tuotteita vielä lisää. ”

Jaa artikkeli