Ikkunalla menestyviä siemenestä lisättäviä yrttejä ovat mm. basilika, kirveli, kynteli, laventeli, meirami, oregano, persilja, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Talvikynteli, lehtikorianteri, persilja ja meirami säilyvät ikkunalla talven ylikin, etenkin kasvatuslampun voimin.

Hiekkainen kasvualusta ja sopiva ruukku
Yrttien kasvualustaksi soveltuu tavallinen multa tai turve, johon on lisätty noin viidennes hiekkaa. Ruukunpohjalle voi laittaa lannoitteeksi vaikkapa kanankakkaa. Yrtit pitävät lisäksi happamista olosuhteista, jotka saadaan puuntuhkan avulla, tai lisäämällä ruokalusikallinen kalkkia multaseokseen.

Ruukku tulisi valita yrttilajia silmällä pitäen. Liian pienessä ruukussa yrtit kärsivät ravinnonpuutteesta ja kasvattavat pitkää hentoa vartta. Suurimmat yrtit, mintut, sitruunamelissa, laventeli ja rosmariini vaativat täysikokoisena noin 3,5 litran kokoisen ruukun. Basilikalle ja timjamille taasen riittää keskimääräinen yrteille suositeltava ruukkuko eli 1,5 litran ruukku.

Kesäsatoa ajatellen mintut, salvian, rosmariinin, laventelin, basilikan, sitruunamelissan, ja timjamin voi kylvää jo maaliskuulla. Huhtikuussa multaan laitetaan rakuuna, tilli, meirami, kirveli ja persilja. Siemeniä laitetaan ruukkuun muutama kappale, ylimääräiset taimet voi sitten myöhemmin nyppiä pois. Yrteistä voi kerätä siemenet talteen seuraavan kevään kylvöä varten, mutta monet yrtit kyllä talvehtivatkin, esim. kellarin viileydessä. Myös kaupan nuoria, mahdollisimman nuoria eli vielä pienikokoisia ruukkuyrttejä voi jatkoviljellä. Muoviruukku poistetaan ja juuria voi hieman typistää ennen uudelleenistutusta. Myös lehdistöä kannattaa tällöin hieman harventaa. Taimi istutetaan entiseen syvyyteen hiekansekaiseen multaan.

Muista kastella ja lannoittaa
Suhteellisen pienessä kasvualustassa kasvavat ikkunayrtit vaativat säännöllistä kastelua, kesäkuumalla jopa päivittäistä. Kastelun lisäksi yrtit pitävät myös suihkuttamisesta. Lannoitetta yrteille tulisi kasvukauden aikana antaa noin neljän viikon välein. Lannoitteeksi sopivat mm. kanankakkarakeet tai puutarhalannos. Tuuheiden yrttien takaamiseksi taimet kannattaa latvoa, jolloin saadaan yhä uusia sivuversoja. Satoa kerättäessä kerralla poistetaan korkeintaan kolmasosa lehdistä.

Jaa artikkeli