Loppukesällä ja syksyllä koisia löytyy keittiönkaapeista jopa yhtä paljon kuin keskellä kesää.

Ihmissilmän hankalasti havaitsemat koisat ovat etenkin kesäaikaan yleinen vieras ruokakaapeissa. Hyvin usein ihminen itse tuo koisat mukanaan kotiinsa.

– Koisat päätyvät koteihin esimerkiksi pähkinöiden, manteleiden ja myslien seassa, kertoo Rentokilin tekninen päällikköJouni Siltala.

– Hyvin usein ne ovat munan muodossa, ja siksi hankalia nähdä tai löytää. Munien kuoriutuessa toukat tulevat ulos ja alkavat rouskuttaa ruokaa, leviten samalla keittiönkaapeissa muihin elintarvikkeisiin.

Paras keino estää koisaesiintymät on kuivien ruoka-ainesten (esim. pähkinät, mantelit ja kaura) säilyttäminen suljetuissa astioissa. Kaapit on hyvä imuroida säännöllisesti ja pyyhkiä mieluiten kostealla liinalla. Kaappien pesua saippuavedellä on kuitenkin syytä välttää, koska kosteus luo koisille paremmat edellytykset lisääntyä ja kasvaa.

Suomen kaltainen maa, jonne tuodaan ulkomailta paljon mausteita, pähkinöitä ja siemeniä, tarjoaa ruoan mukana siirtyville koisille suotuisan kasvu- ja elinympäristön. Kesän vaihtuessa syksyyn koisat aktivoituvat entisestään.

– Olemme muutaman viime vuoden aikana huomanneet, että heti kesän jälkeen saamme tavanomaista enemmän tiedusteluja koisaperhosista ruoissa, Jouni Siltala kertoo.

– Ehkä sillä, että keittiöissä on lämpimämpää tähän aikaan vuodesta, on jotain tekemistä asian kanssa. Eri elämänvaiheissa koisat myös kehittyvät nopeammin.

Ruoista löytyvien koisien lisäksi on hyvä varautua myös tekstiili- ja turkiskoiden hyökkäyksiin. Ne iskevät mielellään esimerkiksi villa- ja turkisvaatteisiin.

Jaa artikkeli