Monet vanhoista koristekasveista ovat jo katoamassa, kun uudet, jalostetut lajikkeet ovat syrjäyttäneet ne.
– Vanhojen kasvien talteen ottamisella on kiire. Monet vanhat kasvit ovat puutarhoissa, jotka muuttavat muotoaan omistajan vaihtuessa tai jotka häviävät rakentamisen tieltä. Muutosten yhteydessä voidaan menettää arvokkaita kasvikantoja peruuttamattomasti, painottaa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja.
MTT:ssä laaditaan suunnitelmaa koristekasvien säilyttämisen järjestämiseksi. MTT huolehtii maatalous- ja puutarhakasvien geenivarojen säilymisestä Suomessa.
Vanhoilla koristekasvilajikkeilla ja -viljelykannoilla on kiistaton arvo. Ne ovat sopeutuneet pohjoiseen ilmastoon. Ne ovat usein myös vaatimattomia ja kestäviä ja suomalaiseen kulttuuriympäristöön sopivia.
Ilmoita vanhoista kasveista tai istutuksista
Kasvaako pihallasi tai tiedätkö, missä olisi kestäviä, vanhoja narsisseja, runsaasti leviäviä lumikelloja, uskollisesti vuodesta toiseen kukkivia tulppaaneja, akileijoja, liljoja tai särkynytsydän? Kukoistaako portinpielessä monille sukupolville kukkinut ruusupensas tai kiipeääkö seinällä vanha köynnös? Oletko kerännyt pihallesi jotakin tiettyä kasvilajia tai -sukua?
– Nyt kaipaamme tietoa perinteisistä koristekasveista, kuten sipulikasveista, pioneista, daalioista ja muista perennoista, joita tiedetään kasvatetun Suomessa jo 1940-luvulla tai sitä ennen, kertoo Juhanoja.
Myös vanhaa alkuperää olevat muut koristepensaat ja puut ovat MTT:n kiinnostuksen kohteina.
Perinteiset pihan koristekasvit halutaan kartoittaa. Tulevaisuudessa mietitään, miten taataan kestävien ja kauniiden, pohjoiseen ilmastoomme sopeutuneiden koristekasvien säilyminen.
Lisätietoja:
vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja, MTT, puh. 029 5317277, sirkka.juhanoja@mtt.fi
tutkija Eeva-Maria Tuhkanen, MTT, puh. 029 5317830, eeva-maria.tuhkanen@mtt.fi