Viimeisin jääkausi ajoi kahden äkäisesti pistävän muurahaislajin, silo-ja ryppyviholaisen, pohjoisessa asuvat yhdyskunnat kohti etelää.Biologi Jenni Leppäsen Helsingin yliopistossa tekemä väitöstutkimuspaljastaa, että nykyisten suomalaismuurahaisten esi-isät viettivätpitkää talvea laajalla alueella. Paluumarssi Suomeen on kulkenutitäistä reittiä, kun taas ruotsalaismuurahaisten esi-isät matkasivatnykypaikoilleen Espanjan ja Ranskan tienoilta.

Viimeisin, noin kymmenen tuhatta vuotta sitten päättynyt jääkausi ajoipohjoisen eläimistön vähissä erin kohti suotuisampia ja eteläisempiäalueita. Mukana vaelsivat myös muurahaiset.

Muurahaisten vetäytymispaikat eli refugiot ovat tähän asti olleethämärän peitossa. Eurooppalainen eläimistö on perinteisesti odotellutjääkauden loppumista lähinnä Espanjan, Italian ja Balkanin tienoilla.Biologi Jenni Leppäsen väitöstutkimus paljastaa kuitenkin, että kokoSuomessa yleiset ryppyviholainen ja sen sukulainen, kusiaiseksikinkutsuttu siloviholainen viihtyivät myös sekä idempänä ettäpohjoisempana.

– Nykyisin meillä esiintyvien silo- ja ryppyviholaisten esi-isät ovatsaattaneet majailla aina Siperiasta Italiaan ulottuvalla alueella.Niitä on voinut olla myös nykyisen Turkin tienoilla. Kylmänkestävämmätryppyviholaiset ovat pystyneet elämään mahdollisesti jopa lähelläikiroudan rajaa, kertoo Helsingin yliopiston Bio- jaympäristötieteellisessä tiedekunnassa väittelevä Leppänen.

Mitokondrion DNA viittaa alkukotiin

Jenni Leppänen perustaa tuloksensa ympäri Eurooppaa ja Siperiaakerättyyn DNA-materiaaliin. DNA on eristetty solujen energiatehtainatoimivista mitokondrioista, jotka siirtyvät sellaisinaanmuurahaiskuningattarelta munasolun välityksellä kaikille senjälkeläisille.

Mitokondrio-DNA:ssa tapahtuu mutaatioita vain harvakseltaan.Mutaatioita tutkimalla voidaan päätellä, milloin jokin linja on eronnutalkuperäisestä. Samankaltaista tutkimusta on tehty myös ihmisillä, kunon pyritty etsimään ihmiskunnan alkukotia.

– Kun tutkitaan alkuperäisen lähtöpaikan eliöiden mitokondrioita,niiden DNA:sta löytyy runsaasti sekä myöhemmin syntyneitä ettäalkuperäisiä linjoja. Mitä kauempana alkukodista ollaan, sitä vähemmänerilaisia linjoja on, Jenni Leppänen selittää.

Silo- ja ryppyviholaisten matka nykyisen Suomen alueelle jääkaudenjälkeen on kulkenut samaa reittiä kuin monilla muillakin maaeläimillä:lounaan ja kaakon kautta, mutta mahdollisesti myös suoraan idästä.

– Tämä poikkeaa selvästi ruotsalaisten lajikumppaneiden esi-isienreitistä. Jääkauden aikana ne ovat oleskelleet Espanjan ja Ranskanalueella tai joissain tapauksissa hieman keskemmällä Eurooppaa.Ruotsalaisviholaiset ovat saapuneet Ruotsiin läntistä reittiä, JenniLeppänen toteaa.

FM Jenni Leppänen väittelee 30.11. kello 9.00 Helsingin yliopiston bio-ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta Phylogeography andpopulation genetics of social paratisism in Myrmica ants(Viholaismuurahaisten fylogeografia ja sosiaalisen loisinnanpopulaatiogenetiikka). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessaViikinkaari 5, Biokeskus 2, auditorio 2041.

Jaa artikkeli