Tuoreyrtit on valittu Vuoden Vihannekseksi vuonna 2012. Ne ovat valloittaneet suomalaiset, ja niitä käytetään yhä enemmän sekä arki- että juhlaruokiin kautta koko vuoden. Tuoretta yrttisatoa saadaan jatkuvasti kasvihuoneilta ja kesällä lisäksi avomaalta. Moni kasvattaa yrttejä itsekin ikkunalla.

Yrttitarhoja alettiin perustaa Suomessa 1600- ja 1700-luvuilla. Naantalin luostarissa ja Turun linnassa yrttejä viljeltiin jo 1550-luvulla. Tuolloin yrttien käyttö painottui lääkinnällisiin tarkoituksiin. Valistuksen myötä rohdoskäyttöä alettiin vieroksua. Ansaitun kunnianpalautuksensa ja maustemaisen käytön keittiössä yrtit saivat vasta vähin erin. Nyt tuoreyrtit jatkavat vääjäämättä voittokulkuaan.

Moderni keittiö ilman tuoreyrttejä olisi kovin vajavainen. Yrtit viimeistelevät ruoat, myös juomat ja leivonnaiset.

Yrteistä saadaan makua, väriä ja tuoksua. Yrttejä käyttämällä on mahdollista vähentää liiallista, terveydelle vahingollista suolan käyttöä. Yrtit vetoavat kaikkiin aisteihin, ja yrttien tiedetään tuottavan hyvää oloa. Yrttien sisältämät fenoliset yhdisteet vaikuttavat suotuisasti ihmisen elimistössä.

Tuoreyrttien käyttömäärät ovat kymmenen viime vuoden aikana Suomessa yli nelinkertaistuneet. Myönteisen kehityksen on mahdollistanut suomalainen kansainvälisestikin tasokas kasvihuoneviljely sekä monipuolistunut avomaaviljely. Valikoima kattaa kolmisenkymmentä erilaista tuoreyrttiä.

Voit lukea lehden digitaalisena näköispainoksena Puutarha-Sanomissa olleita yrttien kasvattajista kertovia artikkeleita, mm. seuraavat jutut ovat klikkauksen päässä.

PUUTARHA-Sanomat 6/2011”Onnistunut yrityskauppa jatkoi Tätivihreän tarinaa” , Erno ja Johanna Laukkarinen jatkavat Reija ja Rainer Blomqvistin työtä.

PUUTARHA-Sanomat 4/2008: ”Yrttejä viljellään sopimuksella” , juttu Turakkalan Puutarhan ja Järvikylän yhteistyöstä

PUUTARHA-Sanomat 7/2009: ”Puutarha löysi markkinaraon”, juttu Ahlbergin puutarhan yrtti- ja versotuotannosta, haastattelussa Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall.
Katso myös video ”Puutarha löysi markkinaraon”

PUUTARHA-Sanomat 4/2009:”Robbes erikoistuu versoihin”, viljelijä Robert Jordas esittelee Vihannestalo Jordas Oy:n.

PUUTARHA-Sanomat 2/2008:” Waude, mitkä versot!”, Ville Holopainen ja Fia Strandberg tuottavat versoja huippuravintoloille.

Näköislehden hinta on 5 €, voit maksaa sen turvallisesti verkkopankilla tai luottokortilla. Kolme ensimmäistä sivua on nähtävillä ilmaiseksi.

Jaa artikkeli