– Vakaa talvi on edesauttanut sekä tuholaisten että hyötyhyönteisten talvehtimista.Paksu lumikerros vaimentaa lämpötilamuutoksia ja tarjoaa loisto-olot tänne sopeutuneille eliöille, totesi biologi Leena Luoto Oma Piha -messuilla pitämässään esitelmässä, jossa hän pohti, miten kotipuutarhuri voi vaikuttaa oman pihan hyöty- ja haittaeliöiden määrään.
– Ankarat, yli – 35 C-asteen pakkaset ovat toisaalta verottaneet puiden ja pensaiden oksilla talvehtivien otusten määriä. Pohjois-Suomessa pakkasten arvellaan tuhonneen halla- ja tunturimittareiden munia, jotka talvehtivat tuntikoivujen oksistossa.
Luodon mukaan kotipuutarhoissa on monia tulokaslajeja, joille lumi saattaakin tuoda kaivattua suojaa.
– Kevään säät voivat vielä vaikuttaa tuholaisten määrään, mutta puutarhureiden kannattaa olla valppaana, kun päivät lämpenevät kevään edetessä.
– Aikuisena talvehtivat lajit, kuten liljakukot, leppäpirkot ja porkkanakempit lähtevät liikkeelle heti, kun päivät lämpenevät. Toukkina talvehtivat vattukuoriaiset, kirvat ja päivänliljasääsket lähtevät liikkeelle, kun lämpöä on riittävästi.
Luoto antaa kotipuutarhurille hyvään ohjeen.
– Tarkkaile ensin, torju sitten. Tällöin ei tule tuhonneeksi pihan hyötyhyönteisiä, mutta tuhoa aiheuttavat eivät pääse liiaksi lisääntymään.
Luoto myöntää, että etanat ja kotilot ovat monen pihan riesa.
– Kukkapenkkejä möyhentäessä ja vihannesmaata kunnostaessa löytyy helposti etanoiden ja kotiloiden munia, jotka kannattaa poimia pois ja litistää.
– Liljakukot eivät pääse tekemään tuhojaan, kun lehtien alapinnoille ilmestyvät oranssinpunaiset munat poistetaan mahdollisimman tarkkaan.
Luoto totesi, että ikkunoissa räpiköivät harsokorennot ovat hyötyhyönteisiä, joiden toukat saalistavat kirvoja.
– Niiden käyttö olikin ensi askel biologisten torjuntaeliöiden käytössä. Myös kukkakärpäset on syytä jättää rauhaan, niidenkin toukat ovat kirvojen syöjiä.
Lisää tietoa pihan ötököistä saat Leena ja Heikki Luodon kirjoittamasta Oman pihan ötökät – kirjasta. Kirjan voit tilata kätevästi netin kautta alla olevasta linkistä
Tilaa Oman pihan ötökät -kirja