Suomessa kasvatetaan tänä talvena liki 60 miljoonaa tulppaania. Tulppaanien kasvatus tukkumyyntiä varten on keskittynyt puoleen kymmeneen kauppapuutarhaan. Joensuun Kukkatalo on yksi omaan myyntiin viljelevistä yrityksistä, kerrotaan Puutarha-Sanomat lehden numerossa 1/2010.

Ismo Kesänen kertoo olleensa pokerinpelaaja ennen kuin joutui sattumalta tekemisiin kukka-alan kanssa Porvoon Kukkatalo Oy:ssä.

– Jos on kukkakauppiaan kanssa naimisissa, ei voi olla alaa oppimatta. Luonteeni on lisäksi sellainen, että jos jossakin olen mukana, haluan tietää siitä kaiken, sanoo Ismo.

Ismon ex-puoliso on Ann-Len Bäck, jonka isä Gunnar Bäck oli Tanskasta saamansa idean mukaan avannut Suomen ensimmäisen kukkatalon Porvooseen vuonna 1964. Kukkatalon liiketilat ja sisustus pyrittiin rakentamaan sellaiseksi, että asiakkaan ensivaikutelmaksi jäisi vehmaus kaikkina vuoden aikoina. Asiakkaat myös näkivät, mitä liikkeessä tehdään.

– Ann-Lenin veli Hans Bäck osti 11 vuotta sitten Joensuusta konkurssiin menneen perhospuutarhan kiinteistön ja pyysi minua konsultoimaan sinne kukkakaupan. Se oli lokakuuta ja lupasin olla joulun yli. Joulu koitti ja läksin pois, mutta Hans soitti pyytäen takaisin ja sillä tiellä olen edelleen, naurahtaa Ismo.

– Myöhemmin ostin siitä osake-enemmistön ja Joensuun Kukkatalo Oy puolestaan osti Porvoon Kukkatalo Oy:n keväällä 2007.

”Kimppuun lisää kampetta”

Joensuun Kukkatalon yhteydessä on runsaat 1000 neliötä kasvihuonetta, jossa hyödetään 350 000 tulppaania vesiviljeltynä.

– Kaikki myydään itse asiakkaille Joensuussa ja Porvoossa. Viime talvena sipuleita oli puolet vähemmän ja ne kaikki myytiin Joensuussa, toteaa Ismo Kesänen.

– Meillä on hintakilpailukyky kova, kun tukkukaupan kustannukset jäävät pois. Jos hintasota menee viheliäiseksi, olemme valmistautuneet siihen, että vastataan vielä kovemmin.

Ismo Kesänen kuitenkin toivoo, että nipun halventamisen sijaan kasvatettaisiin nipun kokoa.

– Hintakilpailussa on yleistynyt se, että nippuun laitetaan enää 7 tulppaania, jotta nipun hinta saadaan alas. Näin kukalta menee arvostus.

– Joensuussa me myymme tulppaanit pääosin 15–20 kappaleen nipuissa. Näin saadaan enemmän kampetta mukaan ja nipusta tulee näyttävä, jolloin sen hinta voi olla 5 ja 10 euron välillä. Annamme asiakkaiden valita, ottavatko he pienen kimpun vai paljon tulppaaneita kerralla.

VOIT LUKEA KOKO ARTIKKELIN DIGITAALISENA NÄKÖISPAINOKSENA!

Voit tilata www.puutarha-sanomat.net -lehden oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010387 0880 (ark. 9-15).

Voit lukea tämän lehden myös digitaalisena näköispainoksena 5 euron verkkomaksulla
tästä linkistä