Hankien alta esiin törröttävät, paljaiksi kalutut pensaan oksat merkitsevät heikkoa kasvua tulevana kesänä. Kun oksista on kuori pois, puinen osa haihduttaa vettä ja oksisto kuivuu. Valitettavasti usein käy myös niin, että pensas kituu alkukesän, mutta kuolee ennen pitkää ravinteiden puutteeseen. Oksistossa puuaines kuljettaa vettä lehdille, ja kuoren alla oleva nila vastaavasti lehdistä energiaa juuristolle. Jos pakkaspeitteen alla paljaiksi kalutut ruusun versot ovat kuivuneet, ne ovat voineet kuivattaa myös juuriston. Peite pois ja oksat lyhyeksi, niin osa ruususta voi vielä pelastua.

Vaaleiksi tikuiksi syödyt pensaiden oksat pitää leikata mahdollisimman pian poikki, jotta juuristolle jää voimia ravita leposilmuista mahdollisesti kasvuun lähteviä uusia versoja. Kaikki pensaat eivät pysty uudistumaan, mutta toivoa ei kannata menettää. Kun kuivat ja kauttaaltaan syödyt oksat on poistettu, ei auta muu kuin odotella, josko kevään myötä ilmestyisi uutta kasvua. Multalisäys pensaan juurelle saattaa auttaa kasvuun lähdössä.

Perennapenkki näyttää myyrien jäljiltä kuin olisi ajettu ruohonleikkurilla. Maanpinnassa olevat kasvupisteet on järsitty ja lehdet syöty. Kun lisää kevyesti multaa perennan päälle, kasvi saattaa lähteä nopeammin kasvuun. Jos juuristo on säilynyt hyvänä, se jaksaa kasvattaa uusia versoja. Kasvien jakamisen suhteen on syytä olla varovainen. Kannattaa odottaa, että uutta kasvua on reilusti näkyvissä ennen kuin iskee lapion juurakkoon.

Huomaa, että Leena ja Heikki Luodon Ötökkäkirjan voi ostaa tästä ihan vierestä! (Katso sivun oikeaa reunaa)…

Jaa artikkeli