Yhdysvaltain ruokaturvallisuudesta vastaava virasto, FDA , on hyväksynyt jäävuorisalaatin ja pinaatin säteilyttämisen ruokabakteerien tuhoamiseksi ja myrkytysten ehkäisemiseksi.

FDA:n mukaan hyvän tuotantotavanmukaiset säteilyttämiset eivät aiheuta vaaraa ihmiselle, mutta edistävät ruokaturvallisuutta. Yhdysvalloissa muun muassa E-coli, listeria ja salmonella bakteerit tuoreissa kasviksissa ovat aiheuttaneet laajoja ruokamyrkytysepidemioita. Säteilytyksen tarkoituksena on tappaa elintarvikkeiden vieraita soluja, kuten bakteerien, hyönteisten ja niiden toukkien soluja tai estää sipulin tai perunan itämistä.

Yhdysvaltain elintarviketeollisuutta edustavan yhdistyksen Grocery manufacturers¤ Assosiationin tutkimusjohtajan Robert Brackettin mukaan päätös on hyvä ja askel turvallisempaan ruokaan, mutta se ei saa olla keino heikentää tuotannon hygieniaa ja hyviä tuotantotapoja.

Elintarvikkeiden radioaktiivisuus ja säteilytys ovat eri asioita. Säteilytys ei tee elintarvikkeista radioaktiivisia. Suomessa ja EU:ssa saa kuitenkin säteilyttää ainoastaan mausteita.

Eviran mukaan säteilytetyissä tuotteista ei ole testeissä voitu osoittaa ravinnollisia ongelmia. Säteilytys saattaa vaikuttaa elintarvikkeiden vitamiinisisältöön, mutta vähäisessä määrin, esimerkiksi vitamiinien C ja B1 (tiamiini). Tappiot eivät ole suurempia kuin muissa käsittelyissä, esimerkiksi kuumennuksessa, mutta kaikkien radiolyyttisten tuotteiden biologisia vaikutuksia ei ole lopullisesti pystytty selvittämään.

Jaa artikkeli