Omenan viljely on kokenut viimeisen 10 vuoden aikana perusteellisen muutoksen. Käyttöön ovat tulleet uudet lajikkeet ja perusrungot, kastelu ja lannoitustekniikka on siirtynyt liuoskasteluun, omenapuiden leikkaaminen on muuttunut uusien viljelytekniikoiden myötä ja kasvinsuojelu on siirtynyt olosuhteiden mukaiseen, integroituun kasvinsuojeluun.

Tutkimustieto ja käytännön kokemukset on nyt koottu monipuoliseksi ammattilaisten kirjaksi nykyaikaisesta omenan viljelystä.

– Tähän oppikirjaan on koottu kaikki tutkittu tieto omenanviljelystä Suomessa. Sisältö on kerääntynyt viime vuosikymmenien lukuisista tutkimuksista lajikkeista, perusrungoista, kasvinsuojelusta, kastelusta, lannoituksesta, viljelytekniikasta ja taloudesta sekä luomuviljelystä, kertoo kirjan toimittaja, MTT:n puutarhatuotannon professori Risto Tahvonen.

Omenan lisäksi kirjassa käsitellään lyhyesti myös päärynä, luumu ja kirsikka. Edellinen omenanviljelykirja ilmestyi 30 vuotta sitten.

Risto Tahvonen lisäksi muita kirjoittajia MTT:stä ovat Hilma Kinnanen, Anu Koivisto, Päivi Parikka, Pentti Ruuttunen, Tuomo Tuovinen ja Arto Ylämäki, Puutarhaliitosta ja Hedelmän ja marjanviljelyn liitosta Jorma Jokela, Mikko Rahtola ja Hannu Salo sekä Helsingin yliopistosta Meeri Saario.

Kirjaan liittyvä kuva-cd ilmestyy huhtikuussa. Tähän kuvakokoelmaan on laitettu kirjan kuvien lisäksi perusteelliset kuvat lajikkeista, viljelytekniikasta ja kasvintuhoojista.

Jaa artikkeli