On sinisateen (Wisteria sinensis) leikkauksen aika. Nimi kuvaa hyvin köynnöstä, joka kukkii Etelä-Ranskassa maalis – huhtikuussa riippuvin kukin, todellakin kuin sininen sade. Näky on henkeäsalpaava.

Kukkien kanssa puhkeavat lehdet, ja kukinnan jälkeen kehittyvät siemenet jättimäisiin palkoihin, kuin suuret pavut. Sinisade kukkii usein uudestaan syksyllä, mutta huomattavasti keväistä kukkaryöppyä vaisummin.

Köynnös on niin kova kasvamaan, että sen pitkiä lonkeroita on hyvä lyhentää niin keväällä kuin syksylläkin. Päävarsista kasvavia pienempiä oksia lyhennetään niin, että kuhunkin jää pari – kolme silmua. Näihin silmuihin kehittyvät keväällä kukkatertut.

Säännöllinen leikkuu pitää sinisateen kurissa. Välimeren alueen puutarhureiden on hyvä pitää mielessä, että köynnös kasvaa hyvin suureksi, noin seitenmetriseksi. Villi sinisade kurottelee Aasian vuorenrinteiden metsissä niin korkealle kuin pystyy, kohti korkean puun latvuksessa häämöttävää valoa.

Sinisade menestyy toki pohjoisemmassakin, esimerkiksi Englannissa, ja onpa jokunen optimistinen puutarhuri Suomessakin kasvin hankkinut.

Jaa artikkeli